Witajcie kochani.Cieszę się ,że mam gości .Donbrze ,że coś słodkiego jest

Dziś będe piekła serniczek.Też przepis dopracowany,więc nie opada,blacha jest idealna,a smak niebiański.Spróbowałam dodac kardamonu do masy i....

to jest TO!
PIOTRZE figa to najmniej absorbujące drzewko jakie mam.Rośnie jak na drożdzach,przechowuje się w piwnicy i do razu jak pogoda pozwala idzie na taras.Jesienią będę pobierała szczepki.Chcę sprawdzić czy przezimuje w moim ogrodzie.Na forum jest Pan ,który stosuje pewną metodę cięcia drzewek figowych co daje super rezultaty,a drzewka owocują w gruncie.
Marzankokoty nie dostają smietany z racji ewentualnych kłopotów

Też brakowało mi takiej bitej ,bo az się prosiło walnąc klekasa na tych owockach.Cóż jak pisałam gofry nieplanowane,więc do zajęć się nie przygotowałam należycie
Priamoj tak ja wszystko musze powąchać co w ogrodzie zakwitnie.Pachnie miodowo z lekką nutkąlandrynek.Te landrynki czuć przede wszystkim z samego rana i wieczorem kiedy temperatura jest niższa,w słońcu goruje miód.Zapach obłędny.U mnie miesza się z zapachem kwiatów jarzębiny.Tamaryszek jest już wiekowy i tez mam zamiar pobrać szczepki kiedy przekwitnie.Ten włąśnie jest z maluteńkiej gałązki.
Agnesste gofry nawet na drugi dzień są sztywne i chrupiące,tylko po upieczeniu najlepiej położyć je na rusztach ,tak żeby nie parowały na siebie.Przepis tak jak pisałam dopracowałam sama ,bo tez wychodziły mi kluchowate,miękkie i zupełnie niepodobne do tych kupowanych w cukierenkach.Przepis napiszę taki jaki robię.Możesz zmienić sobie proporcje cukru,bo od pewnego czasu słodzę mniej(tak mi się porobiło)zreszt a dodatki są wystarczająco słodkie.
2 szkl mąki tortowej
1 szkl mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej smakowej cytrynowej
6 łyżek oleju
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 budyń waniliowy
żółtka oddzielamy od białek i mieszamy wszystko razem robotem dokładnie,ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju.Czasu smażenia nie podam ,bo mam gofrownicę z czujnikiem.Ponoć żeby był sukces gofrownica musi być mocna,ale od ciasta zalezy bardzo dużo.Mój sprzęt ma 1800wat więc jest dość mocna ,ale byle jakie ciasto nie dawało gwarancji.Nareszcie mogę gofry smażyć wcześniej bo nic sie z nimi nie dzieje,ale oczywiście takie cieplutkie najlepsze.