Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
Re: Cynie
Mam wrażenie, że to też trochę zależy od nasion. U nas parę lat temu też wyrosły takie wysokie, mimo, że gleba piaszczysta, kategorii entej. Bardzo wygodnie się je ścinało na bukiety, bo nie było trzeba się zanadto schylać 
W przyszłym roku chyba będę szukała właśnie tych wysokich na tył rabaty.
Czy macie doświadczenia z nasionami cynii jednobarwnych? Czy kiełkują równie dobrze jak mieszanka?
W przyszłym roku chyba będę szukała właśnie tych wysokich na tył rabaty.
Czy macie doświadczenia z nasionami cynii jednobarwnych? Czy kiełkują równie dobrze jak mieszanka?
-
Kasia79
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy równie dobrze jak mieszanka to nie wiem, bo mieszanki nigdy nie kupuję. Potrzebuję konkretnych kolorów w konkretnym miejscu i z kiełkowaniem problemu nie ma. Jedyny problem to pokręcona pogoda w tym roku. Kiedy większość jednorocznych u mnie kiełkowała, było gorąco i sucho, więc wszystkim szło gorzej. Potem zrobiło się chłodno i mokro i wiele roślin padło ofiarą ślimaków. Także cynii u mnie w tym roku nie będzie dużo, póki co rozkwitła wysoka żółta, ale jest niska, oprócz tego są już białe liliputy. Czekam nadal na fioletową i różową wysoką, ale widzę, że bardzo marnie się mają, więc chyba nie będzie się czym chwalić.
Kolekcja cynii wąskolistnej "Persian Carpet", kolory raczej z gatunku płomiennych, sporo jest jednolicie żółtych, ale są też takie:

i pierwsza cynia wytworna, niestety wzrostu marnego, ale kwiat ładny:

Kolekcja cynii wąskolistnej "Persian Carpet", kolory raczej z gatunku płomiennych, sporo jest jednolicie żółtych, ale są też takie:

i pierwsza cynia wytworna, niestety wzrostu marnego, ale kwiat ładny:

- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zamarzyły mi się oliwkowe. Choć już nie raz nazwa roślinki i to co z niej wyrosło wprawiało mnie w osłupienie, to tym razem się udało. Nie zabrakło też "kolorowych jarmarków".

- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.