Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
stecedanuta57
50p
50p
Od: 25 sty 2016, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Post »

I jeszcze dwie do oznaczenia nazwy :?:
Nr 628

Obrazek

Obrazek

i bez nr - wysokość 110 kwiat około 15 cm, pędy sztywne, kwiat gruby solidny

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I co my byśmy zrobili bez Basi?
Basiu i Florianie dziękuję za rozpoznanie Sabriny. Jeśli ta odmiana na końcu bardzo płowieje to będzie to. Miałam kiedyś Sabrinę, zapamiętałam ją jako dość jaskrawą. Z drugiej strony przez te upały wszystkie dalie u mnie wyblakłe.

Florianie nie wiem czy to jest Trully S. W tej chwili wszystkie kwiaty obrywam, bo od razu pokazują środek.. Dziękuję za podpowiedź - będę dalej obserwować.
LadyK pisze:I tu moja prośba o identyfikację, kupiłam sobie dalię jako Kelvin floodlight (nie 20 ale w tym roku u mnie wszystkie niskie (nawet zwykle 2 metrowa Lady Darlene tym razem mnie nie przerosła bo ma jakieś 1,50 m). Kwiat mały, ma jakieś 10 cm. Początkowo bardziej wybarwiony na końcach z czasem jaśnieje.

Obrazek
Lady K przypomina mi Ringelspitz lub Uncle Hankey.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Na pewno nie jest to Ringelspitz - już bardziej obstawiłabym Uncle Hankey - w takiej kolorystyce można znaleźć sporo.
Danusiu,
ta druga to może być Fudo Maru, a ta pierwsza to nie wiem - myślałam, że to może jest Amelia's Surprise, ale układ płatków jest inny. Podaj chociaż wielkość kwiatu. Nr 628 miała odm. Olsztyn, ale to nie ona. Stanisław pewnie wie...Ta biało czerwona to może Polonez, ale u mnie w tym roku nie wybarwia się należycie, więc daję zdjęcie z ubiegłego sezonu

Obrazek

Ale może to być jakaś inna siewka od Rity albo Petera Haslhofeta...

Tu jest Fudo Maru

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/d5c71ce452c51329

Lodziu,
dziękuje za pomoc w rozwikłaniu zagadki dotyczącej odm. Arabia - dręczyło mnie to od paru sezonów. Teraz będę Stanisławowi wiercić dziurę w brzuchu o odmianę Praha. Raz ją miałam, ale mi przepadła od razu, po pierwszym roku posiadania. O ile to była ona, bo pamięć to ja mam już zawodną.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koronawirus "odwołał" w tym roku prawie wszystkie wystawy daliowe - zwłaszcza te duże, tłumnie odwiedzane. Tu i ówdzie odbywają się jednak niewielkie, lokalne wystawy też ważne, zwłaszcza dla mniejszych miejscowości i środowisk Taką wystawą jest, organizowana przez znaną wszystkim forumowiczkę, wielbicielkę dalii - Takasobie. Wystawa odbędzie się w dniu 15.08.2020 w Poznaniu, ul. Chojnicka 41, (Kiekrz) w godz. 8:30-20:00.
Stanisław postanowił, że pojedzie na wystawę, aby spotkać się z miłośnikami dalii z Poznania i okolic. Zaprasza wszystkich na spotkanie i wspólną popołudniową kawkę w najbliższą sobotę. Obiecał. że przywiezie dalie ze swojego królestwa - tyle, ile tylko uda mu się przewieźć pociągiem. Będzie okazja do rozmowy i dyskusji o daliach i ich uprawie - i nie tylko, bo trochę też będziecie mogli go "przespowiadać" za różne grzeszki popełniane przy wysyłce paczek...
Nie wątpię, że oprawa i towarzyszące daliom ekspozycje upiększą imprezę.

Wszystkim więc życzę miłych wrażeń!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Dziękuję Wam za pomoc w identyfikacji, mam jeszcze dwie zagwozdki ale to niebawem, muszę zrobić w miarę dobre zdjęcie.
Wrócę jeszcze do Prahy vel Arabii. Potwierdzam, że pięknie się mnoży, jest to jedna z niewielu dalii, które tak ładnie mi się przechowują i niezawodnie kwitną wieloma kwiatami. Moja nie miała numerka 93 ponieważ miała być Tartanem.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udanej wystawy :D

Mam zdjęcia Prahy z ogrodu UWM. Pochodzi od Pana Stanisława.

Obrazek

U mnie zaś kolejne dwie niespodzianki ;:173
Pierwsza miała być Enchantress - nr 183. Podejrzewam, że to Hayley Jane. Jak myślicie? 120cm, kwiat 13-15cm

Obrazek

Kolejna z numerem 608 jak Bel Amour. Dość niska 110cm, kwiat ok 15cm. Kolor trudny do opisania. Ma charakterystyczne mazaje na płatkach.

Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narine,
Może to być Hayley Jane albo Match. Wydaje mi się jednak, że Stanisław już dawno Hayley Jane nie ma. W dawnych spisach miała nr 123. Natomiast Match ma niezmiennie nr 27. Ta druga to nie wiem - kojarzy się mi z Galaktiką, tyle, że niewybarwioną, ale może być coś całkiem innego... kształt kwiatu przypomina jednak Bel Amour i te żółtawe przebarwienia... Może dobarwi następne kwiaty i się okaże, że to Bel Amour?
Galaktika - w tym roku jeszcze nie kwitnie i nie jestem pewna, czy nie przepadła... a Bel Amour nie mam.

Ale:
http://www.dahlie.net/bilder/fotos/medi ... Main__.jpg

I co powiesz na takie zdjęcie Bel Amour? Podobne do Twojej odmiany? Mnie się wydaje, że tak.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie znów parę zakwitło, ale powiem Wam tak: nie jestem zadowolona w tym sezonie z moich dalii. Nie rosną dobrze, są dość niskie, a kwiaty są zdecydowanie mniejsze niż w ubiegłym roku. Może to błąd nawożenia (w tym roku nie dałam obornika), może wapnowania (wapnowałam na jesieni), a może warunków pogodowych. Albo wszystko na raz. Wiele jeszcze nie kwitnie i nawet nie mają pąków. Niektóre stanęły na wysokości 50 cm i stoją tak sobie - ani w lewo, ani w prawo. Sporo skarłowaciało i chyba złapało mozaikę - będą do wyrzucenia. I trochę mnie to martwi, a trochę złości.

Obrazek
Wyn's Neon Dream

Obrazek
Show'n Tell

Obrazek
Tioga Dawn

Obrazek
Express

Obrazek
Cebu

Obrazek
Pink Surprise

Obrazek
Cr?ve Coeur?

Obrazek
Pink Jupiter
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Melduję, że Stanisław dotarł!

Obrazek

Tu przy swojej ekspozycji
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Nie wierzyłam, że się Stanisław zdecyduje w takim upale i pociągiem - jednak kawał drogi...
Jestem pod wrażeniem kondycji Mistrza i zawartości na wystawę ;:180
Miłko,czy na jednej z fot.- to Ty ?
Powodzenia i miłych kontaktów z miłośnikami dalii.Pozdrowienia dla Ryszarda, jeżeli do Was zawita.
Proszę o fotorelację , trzymam kciuki ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tak to ja Lodziu! :) Stanisław jest dzielny i nie straszny mu upał. Mam nadzieję, że publiczność dopisze nawet gdyby nie należała do miłośników dalii. Celem wystawy jest to, żeby zwiedzający tego miłośnika w sobie odkryli.:)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu dziękuję kolejny raz za zaangażowanie w rozpoznanie naszych dalii ;:196
Przejrzałam tyle zdjęć Hayley Jane i Match, że coraz mniej wiem :lol: Moje kwiaty są bardziej "napakowane" niż Match, więc skłaniałabym się ku H.J. Jednak skoro Pan Stanisław jej nie ma...

Zdjęcie Bel Amour, które podlinkowałaś oglądałam wcześniej i też mnie zastanowiło. Mam cichą nadzieję, że to jednak ona, bo to jedno z moich daliowych marzeń :roll: Na razie kolejny kwiat jest identyczny. Trzeba poczekać aż minie fala upałów i spadnie deszcz, bo w tej chwili moje kwiaty wręcz uprażone.
Przyznam, że w tym sezonie mam podobne odczucia do Ciebie. Nie narzekam aż tak na wysokość dalii, choć faktycznie kilka jest niższych. Za to rozmiar kwiatów pozostawia wiele do życzenia. W wielu przypadkach są nawet o połowę mniejsze od dedykowanej wielkości :( Myślę jednak, że jest to związane z pogodą. Tej wiosny przyłożyłam się do nawożenia, więc na to narzekać nie mogą.

Miłko miło Cię zobaczyć :wit
Mam nadzieję, że wystawa się udała. Też czekam na fotorelację.
Pan Stanisław bardzo odważny i wytrzymały. W te upały pociągiem, i jeszcze koronawirus w tle. Wyobrażałam sobie, że dalie będzie Pan wiózł w wiadrach, a tu sprytny kartonik :D Nie ma jak to pomysłowość :D
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Również podziwiam kondycję Pana Staszka, miło Was widzieć razem Miłko. Czekam na relację z pokazu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03

Post »

Moje dwa krzaczki odmiany Praha
1)odmiana którą dostałam od LadyK przepiękny duży krzak,zdrowy o kwiatach wielkości ok 14 cm i sztywnych łodygach
Obrazek
Obrazek
2)odmiana którą otrzymałam od Floriana krzak dość duży,zdrowy o bardzo sztywnych łodygach i kwiatach wielkości ok 20 cm
Obrazek
Obrazek
Odmiany zapewne pośrednio pochodzą z kolekcji Pana Stanisława może to coś pomoże w ustaleniu odmiany.Ja zbytniej różnicy nie widzę po za wielkością kwiatów
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Prezentację czas zacząć

Na początek nowy sport od Spartakusa jest fioletowo-biskupi

Obrazek

Obrazek