Henryk - moje kaktusy i sukulenty 8
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 8
Piękne kocie ogony! Aż mi się zachciało....
one też mają tą zaletę chyba, że można postawić wyżej i nie zajmują miejsca innym kaktusom, hm.. ale najpierw poczytam, pooglądam 
- Pio1986
- 500p

- Od: 21 lut 2015, o 11:36
Niesamowite, że jeszcze kwitną rośliny. Może będzie jeszcze cieplej? Wspaniałe hybrydy Hildewintera 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale mimo wszystko serce podbiła mi Hildewintera, szczególnie ta długowłosa blondynka.
Chyba się nie mylę, ale twoja żona chyba zajmowała się pięknymi fiołkami.
Ja nie mogę przejść obok zieleniny obojętnie i każdą bidą się zajmę. W domu nie ma na to miejsca, ale w pracy to mam najbardziej zazielenioną salę i mnóstwo rekonwalescentów.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Mieczysław, Barbara, Aga, Piotr, Danuta, Ryszard - dziękuję za odwiedziny.
A co do ciepła to przecież zimno nie jest, ot, u mnie 14-15 stopni. Będzie dużo chłodniej a i to nie zamierzam zbierać roślin do ostatniego weekendu października kiedy zwyczajowo zamykam szklarnię i sezon.
Dokładnie - zajmowała. W czasie przeszłym.
Niestety miejsca zabrakło na parapetach domowych dla wszystkich chciejstw i fiołki musiały ustąpić hojom które jakoś się bardziej spodobały...
Twoja szczerze pisząc nieco inny niż typowy, być może jakaś forma czy varieta tego gatunku - nie znam się na nich i nie powiem na pewno.
W każdym razie poszukuję form zwisających hildewintery, tylko takie mnie interesują.
I stąd duma o której pisałem...barbra13 napisał(a):
(...) Cyrtomium falcatum w doskonałej formie. Mnie się nie udawała uprawa tej paproci w bloku
Tak, tylko tam mam jeszcze troszkę miejsca - stąd min. moje nimi zainteresowanie.aga_zgaga napisał(a):
Hildewintera (...) one też mają tą zaletę chyba, że można postawić wyżej i nie zajmują miejsca innym kaktusom
Akurat hildewintery kwitną wciąż i wciąż praktycznie od początku lata. Dziś jest na nich również kilka kwiatów...Pio1986 napisał(a):
Niesamowite, że jeszcze kwitną rośliny. Może będzie jeszcze cieplej?
A co do ciepła to przecież zimno nie jest, ot, u mnie 14-15 stopni. Będzie dużo chłodniej a i to nie zamierzam zbierać roślin do ostatniego weekendu października kiedy zwyczajowo zamykam szklarnię i sezon.
DAK napisał(a):
Niestety miejsca zabrakło na parapetach domowych dla wszystkich chciejstw i fiołki musiały ustąpić hojom które jakoś się bardziej spodobały...
Cleistocactus smaragdiflorus (literówka w nazwie) to inna roślina, inaczej wygląda i kwitnie.Rynio2 napisał(a):
oglądałem twoją Hildewinterię. Ja mam podobną roślinę, ale kwiaty rurkowe nigdy się nie otworzyły, chociaż kwitną obficie. Ja moją roślinę nazywam Cleistocactus smaragdifloris, bo jak dobrze pamiętam to dawno temu z nasion o takiej nazwie ją uzyskałem. Czy to nie są te same rośliny.
Twoja szczerze pisząc nieco inny niż typowy, być może jakaś forma czy varieta tego gatunku - nie znam się na nich i nie powiem na pewno.
W każdym razie poszukuję form zwisających hildewintery, tylko takie mnie interesują.
- PiotrAPD

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Hildewintery wspaniałe. Wszystkie bez wyjątku
Ale H. colademononis jest nie tylko wspaniała ale i najpiękniejsza
Ale H. colademononis jest nie tylko wspaniała ale i najpiękniejsza
Szkoda, przeglądałam kiedyś Twoje stare wątki, piękne były te fiołki.Cytuj:
DAK napisał(a):
Niestety miejsca zabrakło na parapetach domowych dla wszystkich chciejstw i fiołki musiały ustąpić hojom które jakoś się bardziej spodobały...![]()
- hen_s

Cóż, wszystkiego mieć nie można bo... się nie mieści (chęci by były, oczywiście).
Za to hoje mają się dobrze chociaż przez to że trudne do ustawienia fotek mam niewiele...
Za to hoje mają się dobrze chociaż przez to że trudne do ustawienia fotek mam niewiele...
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Mnie szczególnie zachwyciła Pereskia. Jak się ją uprawia, jak sukulenty? Ograniczam ostatnio liczebność roślin w domu, ale dla tej panny chyba będę musiała wiosną zrobić wyjątek... 
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Hildewintera polonica
jest od dawna na mojej liście. U Ciebie wszystko dobrze rośnie 
- hen_s

Dziękuję.
Podlewam rzadko, zasilam jeszcze rzadziej - kwiatów w ciągu sezonu jest często kilkadziesiąt. Polecam każdemu.
U mnie ta pereskia rośnie bez problemów od lat. Posadziłem ją kiedyś w przepuszczalną ziemię i zapomniałem - jak zresztą o większości swoich roślin.wisnia897 napisał(a):
Mnie szczególnie zachwyciła Pereskia. Jak się ją uprawia, jak sukulenty?
Podlewam rzadko, zasilam jeszcze rzadziej - kwiatów w ciągu sezonu jest często kilkadziesiąt. Polecam każdemu.
- Alicja125

- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witaj Henryku dawno mnie tu nie było i miałam co oglądać masz piękne te kwiaty zwłaszcza pereskia taka niespotykana kwiaty ma śliczne. Pozdrawiam.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- Emi22
- 200p

- Od: 12 cze 2016, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Również dawno nie gościłam na forum, a tu znowu same ciekawostki oglądam
I kolorowo i rozmaicie!!
Ładne kwiatki
Nie widziałam jeszcze kwitnącej Hildewintery colademononis.
Ach! Kocie ogony zachwycają!
Pozdrawiam ciepło
- hen_s

Dziękuję.
Niestety kwiatów u mnie coraz mniej i zdjęć już praktycznie nie robię więc od dzisiaj fotki będą tylko wspomnieniowe. Na szczęście jest ich jeszcze dużo.
Ponieważ jednak jestem akurat w chronicznym dużym niedoczasie i nie daję rady bywać tutaj dłużej i częściej to na początek daję to co jest w katalogu na początku czyli kilka gymnokalicji na literę A...
Gymnocalycium ambatoense Miroflores, Catamarca

Gymnocalycium anisitsii Strigl

Gymnocalycium acorrugatum San Augustin

Gymnocalycium acorrugatum LF 141

Gymnocalycium amerhauseri Las Tres Cascadas, Cordoba, Argentina

Gymnocalycium amerhauseri STO 229

Niestety kwiatów u mnie coraz mniej i zdjęć już praktycznie nie robię więc od dzisiaj fotki będą tylko wspomnieniowe. Na szczęście jest ich jeszcze dużo.
Ponieważ jednak jestem akurat w chronicznym dużym niedoczasie i nie daję rady bywać tutaj dłużej i częściej to na początek daję to co jest w katalogu na początku czyli kilka gymnokalicji na literę A...
Gymnocalycium ambatoense Miroflores, Catamarca

Gymnocalycium anisitsii Strigl

Gymnocalycium acorrugatum San Augustin

Gymnocalycium acorrugatum LF 141

Gymnocalycium amerhauseri Las Tres Cascadas, Cordoba, Argentina

Gymnocalycium amerhauseri STO 229

- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Henryku - piękne kwiaty w "spokojnych" kolorach na wypielęgnowanych roślinach - piękne wspomnienie ciepłych poranków, bo dzisiaj u mnie "ktoś pomalował" dachy samochodów na delikatną biel.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V