Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Guernsey musiałam przesadzić z gruntu do donicy, bo potrzebne mi było miejsce. Nie miałam pomysłu gdzie ją posadzić i tak poszła do donicy. Na początku myślałam, że mi całkiem padnie, bo ledwie się zbierała :? Teraz już się ładnie rozkrzewiła i wreszcie wypuściła pączki. Będę poszerzała jedną z rabat, więc dostanie docelową miejscówkę. Mam nadzieję, że nie będę jej musiała więcej ruszać :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko cudowne, ale urzekła mnie równo rosnąca sałata! ;:oj Z marchewką! Chyba nigdy takiego widoku nie osiągnę! ;:185
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ale poczułam zapach pomidorów. :;230 :;230
Oj kochana ja tez mam mszycy ale słoneczko mam od 3 dni i kwiaty zaczynają szaleć. ;:138
Róże i tak masz ładne moje co róż na grzyba spryskuje bo po deszczach rzuciło się choróbsko na wszystko. ;:202
Hosty cudne też je lubię, zawsze są cudne :tan
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu - nie narzekaj na deszcz. Twoje rośliny dzięki niemu są takie dorodne, zieleń soczysta, no i nie musisz z wężem biegać po ogrodzie. ;:333
U mnie, niestety, ciągle bez deszczu, a idą upały. Woda z węża racjonowana - co drugi dzień. Leję jej bardzo dużo, jednak to nie to samo, co woda z nieba. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza róże szybko zakwitną w słońcu. ;:65 Mszyce są nieodłącznym dodatkiem do nich. ;:222 Złocienie piękne, mam zwykłe, ale bardzo je lubię. Szczególnie pozachwycam się różą i przetacznikiem. ;:oj U Ciebie nawet jarzynki uporządkowane. :shock:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Widzę że u ciebie w ogrodzie przede wszystkim smacznie :D
Edence daj czas, zachwyci cię z pewnością. Moje pierwsze wrażenia były delikatnie pisząc rozczarowujące. Ale już w kolejnym roku klękajcie narody...
Jak się tylko rozwinie kwiat i zacznie zwieszać to utnij do wazonu, dłużej postoi bo w przeciwnym razie będzie ubłocona i zdechła. Za rok będziesz cięła żeby ładnie wyglądała w domu a nie żeby ratować wątłe pędy. U mnie w wazonie stały dwa tygodnie :uszy Muszę dziś nowe ciapnąć :heja Ciapię, ciapię i nie widać żebym coś na rabacie uszczupliła ;:306
Mogę się założyć że później dokupisz więcej Edenek ;:333

Astrid Lindgren bardzo podobna do Bantry Bay z kwiatów, tyle że BB jest koooolosalna. Hosty masz bajeczne. Jakie odmiany? Chcę dokupić takich dużych odmian, szybko rosnących.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Deszczu nie ma ;:145 ; podlewam, jak i moje poprzedniczki do 'upadu', a efekt mizerny pewnie ;:174 .
Muszę pochwalić tę sałatę, bo równo niesamowicie, a do tego zdrowo i pięknie rośnie. Te truskawki coraz bardziej mnie ciekawią ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Ogródkowe widoczki u ciebie są cudowne!
Mam chyba podobną różę o Twojej Mount Shasta - NN z marketu.
Czy ona w pełnym otwarciu pokazuje ładne pręciki ?

Astrid jest piękna ;:333
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Iwonko, i tak źle i tak niedobrze, tacy już jesteśmy że zawsze coś nie tak. Za dużo deszczu źle, za dużo słońca źle, za zimno źle, za gorąco źle... Ale te zapowiadane upały to faktycznie strach :shock: No zobaczymy jak to będzie. My to możemy jeszcze się gdzieś schować, ale te biedne roślinki ;:179
Dorotka, to dobrze, że tylko o to chodziło, bo już myślałam że Guernsey nie radzi sobie w gruncie. Za to widzę, że chyba niezbyt długo utrzymuje kwiat, czy u Ciebie też tak jest?
Miłeczko, sekretem równiutkiej uprawy jest.... kupienie nasion na taśmie ;:306 Ja tylko wkopałam ją w ziemię a warzywka same równiutko jak od linijki pokazały się na grządce ;:191
Kasiu, róże moje wreszcie dostały słonka i idą jak burza ;:108 Coraz więcej pączków widzę, a niektóre nawet już się pootwierały. Jednak co słonko, to słonko - róże je kochają ;:167 ;:3
Lucynko, masz rację, w tym deszczu co prawda wstrzymało się kwitnienie, ale krzaczki różane ładnie powypuszczały pędy i liście. Teraz będzie słońce, to ruszą i kwiaty ;:108
Soniu, mam taką nadzieję, że różyczki pootwierają wreszcie pączki ;:108 Powoli już się tak dzieje :tan A uporządkowane jarzynki bo... z taśmy :;230 Kupiłam nasiona na taśmie i tak pod linijeczkę sobie urosły ;:128
Jolu, oglądałam Edenkę w różnych ogrodach, jest piękna ;:167 i mam wielką nadzieję, że tak jak piszesz - zachwyci mnie choćby w przyszłym roku ;:167 A ścinanie do wazonu, to moje marzenie... Obrazek Ta duża hosta z białym brzegiem to Patriot, ale są dużo większe, piękne odmiany. Jak szukasz naprawdę dużych odmian, spójrz tutaj: https://sadzawka.pl/pl/c/Bardzo-duze/89
Aniu-Pulpa222, u mnie lało tydzień, a po dzisiejszych upałach po powrocie z pracy co widzę? Podwiędłe roślinki na tym palącym słońcu ;:202 Aż strach myśleć co będzie w tych planowanych upałach. A co do równiutkich warzywek, poczytaj - sekret podszepnęłam wyżej Miłeczce i Soni Obrazek
Aniu-Annar13, Mount Shasta ma bardzo duży kwiat, dobre 13-15cm. Podobne do niej są Polarstern i Chopin, ale te mają mniejsze kwiaty, tak 10-13cm. Co do całkowitego rozkwitu to jeszcze Ci nie powiem, bo te które wcześniej pokazałam przed całkowitym otwarciem zniszczył tydzień padający deszcz, a róża jest tegoroczna, więc nie mam wcześniejszych z nią doświadczeń. Zaobserwuję teraz, jak się nowe kwiaty otworzą.
----------------------------------
Dziś mam znów dobrą nowinę - druga z róż otwarła pąka i jest zgodność odmianowa Obrazek To pokazywana wcześniej w fazie pąku Beverly.
Zdjęcie w słońcu - jest bardziej różowa, w cieniu, bledsza, bardziej porcelanowa.

Obrazek Obrazek

Poza nią inne róże jeszcze w pąkach, jutro pewnie rozkwitnie Ascot. Za to zaczęła juka i penstemon.

Obrazek Obrazek

Poza tym, nic nowego się nie dzieje. Aha, powojnik (tylko nie wiem jaki, bo dwa się splątały) pokazał pąki, ale jeszcze nie otwarte.
Pali mi się na słońcu hortensja ogrodowa ;:161 Nie bardzo mam ją gdzie w cień przesadzić. Myślałam że da radę. W zeszłym roku mdlała na słońcu, ale w tym to całkowicie się jej liście przypalają ;:185
Kochani, pomimo afrykańskich upałów miłego przyszłego weekendu wam życzę Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuza ta Beverly jest śliczna, jak z obrazka, a coś na ząb, no no pomidorki ;:215. Najbardziej zauroczyło mnie jednak różowo niebiesko ;:215 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne te postrzępione złocienie - w dodatku białe. ;:215
O różach nie wspomnę, bo są piękne........ ;:138
A hosty olbrzymy. Muszę porównać z moimi, bo one też nie ułomki. :uszy
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj
Przyszłam do Ciebie ze słonecznego ogródka Nifredil, gdzie zastawiałaś się czy Twoja róża to Abraham Bell czy Chinatown. Mam Chinatown więc zaczęłam oglądać Twój wątek i utknęłam na cały wieczór. Lubię takie zaokrąglone linie rabat chociaż wiem, że trzeba pójść na kompromis z M. jak chcemy by kosił trawę.
Też mam Czarny bez Black Beauty oraz Eva. Eva ma bardziej delikatne liście, trochę przypomina mi klon palmowy. Z różowych kwiatów można robić pyszną nalewkę, jak z kwiatów dzikiego czarnego bzu ma za to piękny różowy kolor.
Wracając do Chinatown Twoja róża nie przypomina mojej. Nie blednie tak bardzo i w ogóle nie przybiera rumieńca. Owszem jak jest w pąku ma kolor czerwonawy, ale potem już tylko żółć. Dla porównania moje zdjęcia.
zdjęcie 3
zdjęcie2
zdjęcie3
zdjęcie 4
Nie doczytałam czy posadziłaś już swoją miniaturową różę do ogrodu. Ja zawsze wsadzałam swoje miniaturki do ogrodu. Jedne padły a inna jak ta po latach nabrały rozmiarów rabatówek.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Chyba muszę zainwestować w przyszłym roku w taśmę! Z moim roztargnieniem to jedyne wyjście! ;:306
Te niezwykłe odmiany margerytek mnie intrygują! Gdzieś widziałam w sklepie, chyba nabędę również!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Mam podobną NN do Beverly, muszę sprawdzić czy to nie ta :)
A co do Mount Shasta to poczekam, Polarsterna i Chopina też mam :) - kwiaty zupełnie inne, dużo więcej płatków i są mniejsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza jak to się nic nie dzieje . ;:134 Róża Beverly zgodna i jeszcze piękna, juka kwitnie, a rozwichrzone złocienie cudne, z pewnością rozjaśniają rabatę. ;:108 Dobry sposób na ładny warzywnik. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”