storczyki dorotykol cz.2

Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: storczyki dorotykol cz.2

Post »

Fantastyczna kolekcja,niesamowicie piękne okazy ;:138
Pozdrówka :wit
cathias
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2012, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Doroto, dzięki Tobie zachorowałam na vandy:) Ostatnio widziałam o fioletowym zabarwieniu w obi i jutro wybiorę się na zakupy mikołajkowe :) Piękna kolekcja ;:167
Pozdrawiam, Kasia
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Doroto,
Podziwiam z przyjemnością Twoje piękności...i gratuluje ;:63
Wszystkie są godne uwagi...a, mnie zawsze najbardziej fascynowały właśnie storczyki Cycnoches za ich przewrotność
tzn.kwitnienie albo w kwiecie męskie albo żeńskie , czy :roll: nawet równoczesne kwitnienie obu.
Nawet udało mi się popełnić artykuł na ten temat i przyczyny....
Niestety, już nie istnieje w sieci tak jak wiele innych dobrych opracowań - strona "Świat Orchidei" przepadła.

Piszesz..o wątpliwościach......
To chyba środek systemowy, krąży w sokach roślinnych, więc truje też żerujące owady. Muszę pojechać do ogrodniczego i sprawdzić dokładnie ulotkę.
No to już nie musisz jechać i poszukiwać. :lol: odpowiem" co i zacz" są brykiety/pałeczki "Provado"

To jest działanie układowe środka..
cyt.z FO z działu o preparatach....
określający pojęcie układowe dla śr.ochrony...w kontakcie z intruzami.......
Układowe są wchłaniane i krążą wraz z sokami rośliny i w ten sposób penetrują każdą komórkę ; owady giną po wypiciu i zjedzeniu
A, bliższy opis działania środka chemicznego znaleźć można i przeczytać..... T U T A J

Substancja czynna jest taka sama jak w wycofanych środkach/spray/;zmiana jest w stężeniu i rodzaju preparatu na bezpieczniejszy! w stosowaniu śor.

Tobie Doroto życzę powodzenia oraz dalszej satysfakcji z pięknego kwitnienia storczyków.
Wspaniale ,ze razem z Tobą możemy dzielić radość podziwiając tak różnorodne storczyki .
gratuluję, JOVANKA
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Kasiu, Arku dziękuję bardzo :D

Jovanko na początek napiszę, że jest mi niezmiernie miło, że do mnie zaglądasz i bardzo serdecznie dziękuję za wcześniej udzieloną mi pomoc i obecne wyjaśnienia :D

Mnie też ostatnio bardzo fascynują śpioszki. Dwa lata temu trafił do mnie pierwszy egzemplarz i po bardzo udanym kwitnieniu postanowiłam zakupić następne.
Mam pytanie może zachowała się jakaś kopia tego artykułu? Bardzo chętnie bym przeczytała i myślę, że nie tylko ja :wink:
Niestety w sieci jest bardzo mało informacji o uprawie tych pięknych roślin i trzeba robić to troszkę na wyczucie :?

Teraz zaprezentuje kwitnienie chlorochilona obdarzonego intensywnym i bardzo przyjemnym zapachem. Kupiłam go przez pomyłkę i nawet nie przypuszczałam jak bardzo mnie oczaruje :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cycnodes i jego pierwsze, skromne kwitnienie :D

Obrazek

Obrazek

i pozostałe :D

tetraspis x amabilis

Obrazek

Obrazek

I z dedykacją dla Kasi ;:196
Mambo x Penang Girl

Obrazek

Obrazek

venosa

Obrazek

MM

Obrazek

Obrazek

vanda

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Dorotko ,dziekuje za tak wspaniala dedykacje ;:196 .Mambo x Penang Girl jest jeszcze piekniejsza niz sie spodziewalam ;:167 ;:167 ;:167 .
Wszystkie kwitnienia spektakularne jak zawsze.Mnie tez od jakiegos czasu spioszki bardzo interesuja ,Chlorochilon zawsze bardzo mi sie podobal,Wine Delight cudownie pachnie i jak tu wybierac :D .Jestem o krok od kupienia Fredclarkeara,jeszcze sie zastanawiam ,ale raczej pekne :;230 .Tak wiec na pewno sie zwroce do Ciebie po rady :)
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Piękne kwitnienia pokazałaś. Chlorochilon i cycnodes jakie cuda gratuluję ich kwitnień. Bardzo przypadł mi do gustu tetraspis x amabilis cudne ma te kreseczki. ;:138
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

actus pisze:Dorotko ,dziekuje za tak wspaniala dedykacje ;:196 .Mambo x Penang Girl jest jeszcze piekniejsza niz sie spodziewalam ;:167 ;:167 ;:167 .
Wszystkie kwitnienia spektakularne jak zawsze.Mnie tez od jakiegos czasu spioszki bardzo interesuja ,Chlorochilon zawsze bardzo mi sie podobal,Wine Delight cudownie pachnie i jak tu wybierac :D .Jestem o krok od kupienia Fredclarkeara,jeszcze sie zastanawiam ,ale raczej pekne :;230 .Tak wiec na pewno sie zwroce do Ciebie po rady :)
Kwiat na drugim pędzie niebywale rożni się od tego. Gdybym miała przykrytą roślinę nigdy bym nie powiedziała, że rosną na tej samej orchidei.
Kasiu oczywiście w miarę możliwości pomogę ;:196
Karnova pisze:Piękne kwitnienia pokazałaś. Chlorochilon i cycnodes jakie cuda gratuluję ich kwitnień. Bardzo przypadł mi do gustu tetraspis x amabilis cudne ma te kreseczki. ;:138
Dziękuję bardzo :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
x-P-1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 wrz 2013, o 16:39

Post »

No,no,no same cuda nic więcej nie umiem napisać
pozdrawiam i życzę samych sukcesów
Paweł
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dorotko, po zwiedzeniu Twojego wątku pewnie szybko nie zasnę dzisiaj... :wink:
Nie wiem, którym kwitnieniem jestem bardziej zauroczona ? Czy kwiatami Cycnoches chlorochilon, czy
Cycnodes Jumbo Phoenix " Taiwan Orange" ? Jakie one są niesamowite :!:
A te, które skromnie nazwałaś "pozostałe", są również warte częstego powrotu na ostatnie strony wątku ;:138
Jak wspaniale Dorotko, że jesteś z nami ;:180
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Art pisze: Jak wspaniale Dorotko, że jesteś z nami ;:180
Podpisuję się absolutnie pod tymi słowami ;:108 .
Kwitnienia Twoje Dorotko są przewspaniałe, kiedy widzę, że nowy wpis pojawił się w Twoim wąku, to pędzę zafascynowana, bo wiem, że znowu pokażesz swoje cudeńka. Nigdy jeszcze się nie rozczarowałam. Nie będę wymieniać co podoba mi się najbardziej, bo podoba mi się wszystko, nawet Vandy za którymi ogólnie nie przepadam, u Ciebie oglądam z prawdziwą przyjemnością ;:180 .
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co napisać, wiec po prostu podziękuję bardzo ;:196

Kilka zaszłości i świeżynek :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania :D
Pozdrawiam Dorota!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Dorotko, to było bardzo bardzo, bardzo miłe oglądanie ;:oj ;:oj ;:oj I powiem Ci, że ja też nie wiem co powiedzieć :shock: Szczękę zbieram z podłogi, piękne rośliny, wspaniałe zdjęcia, naprawdę takie posty uwielbia się oglądać. Dodatkowo ja bardzo chętnie do nich wracam ;:224
Szkoda tylko, że fotki nie są podpisane bo nie wszystkie roślinki rozpoznaje :wink:
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Dorotko, co można powiedzieć po obejrzeniu takich kwitnień, mnożyć "ochy" i "achy" to banalne. Powiem tak - kwitnienia powalają na kolana ;:180 .
Widzę, że Twoja sympatia do katlejastych trwa, to mnie ogromnie cieszy, bo też mam niebywałą słabość do nich i z prawdziwą przyjemnością oglądam je u Ciebie.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit
;:oj Cudowna i piękna kolekcja. Nacieszyłam oczy. GRATULUJĘ ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
anetka12
100p
100p
Od: 4 kwie 2013, o 12:32

Post »

Aż się zalogowałam żeby napisać ile kwiatów :shock: cudne wszystkie ;:138
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”