RENATKO ,dziękuje za odwiedzinki mojego ogródka.
Moje najnowsze i największe chciejstwo -[świecznice, pluskwice ,cimicifugi .]
Zieloną już sobie zamówiłam ,z bordowymi listkami mają we Florexpolu ,a może jeszcze gdzieś

Chyba też zamówię .
Pluskwica gałęziasta – Cimicifuga ramosa
Opis
Rdzenna roślina Kamczatki. Dorasta do 2 metrów, pokrój wzniesiony, krzaczasty, rośnie w gęstych kępach. Liście potrójnie pierzaste, intensywnie zielone, jesienią często żółte. Kwiaty drobne, pojedyncze, białe, zebrane w 35-cm, kwiatostany wydzielają nieprzyjemny zapach. Polecane odmiany: „Atropurpurea” (pluskwica purpurowa) o ciemnobrunatnych liściach i białych kwiatach. Pluskwica groniasta (C. racemosa) kwitnie w lecie, jej odmiana sercowata (C. racemosa var. Cordifolia) w miejscach słonecznych kwitnie również od sierpnia do października. Pluskwica prosta (C. simplex) kwitnie późną jesienią.
Uprawa
Półcieniste do cienistego, chłodne, osłonięte od wiatru, gleba żyzna, umiarkowanie lub bardzo wilgotna, bogata w składniki pokarmowe. Roślinę przycinamy przy ziemi i przykrywamy. Młode pędy są wrażliwe na późne przymrozki.
Zastosowanie
Ta wysoka roślina, czarująca urokiem dzikich bylin, dobrze rośnie między drzewami. Pięknie wygląda na tle iglaków i nadaje się do zasłonięcia nagiego muru o północnej wystawie. Komponuje się z tojadem, zawilcem japońskim, wysokimi dzwonkami, paprociami i cieniolubnymi trawami.
Okres kwitnienia
Wrzesień-październik
Zimowanie
Młode pędy są wrażliwe na późne przymrozki.
Uwagi
Rozmnażanie wiosną przez podział rośliny. Niektóre odmiany rozmnażamy przez wysiew nasion.