Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Aguś, bardzo lubię do Ciebie zaglądać, bo u Ciebie zawsze jest dużo kwiatów i do tego warzywnik taki wypieszczony :D ;:215

To niesamowite, że powojniki juz u Ciebie takie duże! Ja co prawda mam inne odmiany, ale pąki już oglądam 2 tygodnie i czekam i czekam i zaglądam i ciągle pąki.

Czytałam we wcześniejszych Twoich wpisach o symbozie mrówek z mszycami. Dzięki Tobie się o tym w ogóle dowiedziałam :D Jak 2 tygodnie temu dojrzałam stado mszczyc na liściach wiśni i 2 chodzące przy nich mrówki - moja pierwsza myśl była "ha! Zjedz mróweczko te wstręciuchy! Pokaż co potrafisz ;:134 " Ja myślałam, że mrówki, jak biedronki zjadają mszyce :lol:

Mszyc w ogóle dużo. Usunełam je ręcznie i trochę stumieniem wody, ale dałam moim chłopakom robotę na działce, prosiłam, aby wszelkie biedronki, które znajdą - kładli na wiśni, gdzie jeszcze było trochę mszyc, to czuli się jak na misji :D
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ile stron naprodukowałyście :shock: Ile nadrabiania mam :D
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Moje bratki rococco też chyba będą takie zwykłe - dopiero zakwita 3 szt. (jeszcze mam ich ok. 50) - cieszę się, bo to w sumie moje pierwsze bratki w ogródku, ale z drugiej strony jestem trochę zawiedziona, gdyż na opakowaniu były takie piękne, w przeróżnych barwach i mocno karbowane a te moje raczej przypominają takie "zwykłe-polne" co to zawsze gdzieś w trawniku co roku się pojawiają. W związku z tym na razie cieszą mnie chociaż petunie strzępiaste - właśnie dziś mi pierwsza zakwitła w kolorze amarantowo-fioletowym, jutro może rozwinie się strzępiasta biała (ale wiem już jak wygląda, bo widziałam tutaj u Ciebie) - razem w jednej skrzynce ładnie będą się komponować/uzupełniać jak rozwinie się więcej pączków - przynajmniej mam taką nadzieję. A na bratki poczekam...a nuż mnie jeszcze zaskoczą w miarę rozkwitania - czego i Tobie życzę.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ago
Podoba mi się wszystko i irysy i powojniki, ale warzywka oczywiście najbardziej ;:224
Ten groszek wymiata :!: Taki duży będę mieć w sierpniu, podobnie marchewkę.
Ale chyba nie zjadłaś tej połamanej fasolki ;:oj :?:
Fasole wystawiłam ze szklarni nie przewidując dzisiejszej patelni u nas :roll:
To jest mój patent, inaczej nic by się nie uchowało w gruncie.
Agnieszko podlewasz codziennie warzywnik, chyba macie dość gliniastą ziemię :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Truskawki lada dzień będą do jedzenia moje jeszcze daleko w tyle ;:174 Zawsze wiedziałam kiedy zaczyna się sezon truskawkowy gdy moje zaczynały sie czerwienić i m zawsze trafiałam w dziesiątkę .Córcia chyba juz czeka z niecierpliwością na te pierwsze owocki.Agusiu u Ciebie wszystko rośnie jak na drożdżach nawet szałwie juz kwitną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ale Agnieszko musisz w tym ogródku przy pracy sporo czasu spędzić, ja bym nie dala rady, naprawdę.
Irysy piękne i dużo, miejsca Ci na nie nie brakuje to możesz sobie pozwolić. Ja zlikwidowałam irysy, bo mi zarosły całą prawie rabatę, a teraz dokupiłam. :wink:
Warzywnik bardzo ładny i czyściutki....wiem ile to pracy kosztuje, a same kwiaty mnóstwo go zabierają. Tym bardziej podziwiam i tylko patrzeć kiedy będziesz miała dosyć? ;:306
Ja wymiękłam, ale może Ty jesteś lepiej zorganizowana?
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Agnieszko, myślałam że już zajadasz pomidorki :D U mnie już żywokost się kisi nie za wiele... ale coś będzie na raz. Truskawki ładne jak na tegoroczne. Róża przepiękna, ja czekam na moje niecierpliwe.

Pozdrawiam Cię serdecznie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Pędzisz jak burza ;:oj . Na leżak się piszę tylko coś czasu mam zbyt mało żeby się wybrać ;:306 . Cudnie kwitną Ci już powojniki ;:138 . Irysów masz sporo a piwonie czuję przez monitor ;:173 . Powiem Ci, że truskaweczki jak na tegoroczne sadzonki to i tak mają sporo owocków ;:108 . Słoneczka im potrzeba i zaraz się zarumienią :tan . Pozdrawiam i ładnej pogody życzę :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Agnieszko a jaka to odmiana truskawek?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Rodki surfinie ładne kolirki6.
Białe orliki mają w sobie taką kruchość, delikatność. Piękne. ;)
Ismena ummm...cudna. Ze 3 lata ją kupowałam i sądziłam. Ale potem przestalam ją sadzić bo zapomibalam wykopywac ją na zimę. :twisted:
Majajka
200p
200p
Od: 16 mar 2017, o 21:08

Post »

Aguś kawka, piwko i papierosy dla ogrodowego zwierzyńca poprawiły mi nieźle humor :;230 . Dziękuję prześlicznie, bo trochę śmiechu było mi potrzebne - właśnie padam na nos po całym dniu sprzątania, zajmowania się stęsknionymi dzieciakami, załatwianiem spraw ważniejszych i mniej ważnych... A tu jeszcze trzeba się wykąpać i UMYĆ WŁOSY, żeby jutro w pracy wyglądać jak ludź ;:223 . Normalnie nie mogę się doczekać, "dzień wolny" w domu mnie jednak bardziej wykańcza ;:306 .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Twoja żółta NN wygląda ja płonąca chorągiew ;:138 Ciekawe jak będzie wyglądać jak się rozwinie? Zostaną jej te ogniste maźnięcia? Niezwykła ta żółta ismena ;:63 Miałam białą, ale już kilka razy mi nie zakwitła i szczerze mówiąc, nie wiem czy jeszcze ją mam. Sadziłam jakieś cebule, ale już nie pamiętam, co tam było ;:218 Bardzo wcześnie kwitnie, kiedy ją sadziłaś? Swoje cebulowe posadziłam dopiero po 15 maja. Niestety pogoda nie pozwoliła wcześniej. Było tak przeraźliwie zimno, że działkę na jakiś czas sobie odpuściłam. A teraz nie nadążam z nadganianiem prac.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Gdzie te krzywe rządki? :lol: Uwielbiam zaglądać do warzywników. To moje ulubione miejsce w ogrodach. Twój mi się strasznie podoba. I dopiero teraz zauważyłam, że anioł czyta książkę :lol: To dlatego Twoje warzywa tak się dobrze mają ;:108
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Noo... Ja to tylko kwiaty, kwiaty i jeszcze raz kwiaty... Nawet część kostki brukowej przed domem zdjąłem, żeby więcej miejsca na kwiaty było... Trawnik to dla mnie marnotrawstwo przestrzeni... Aczkolwiek część ogrodu mam obsiane mieszanką ?ukwiecona łąka?. I co rusz tę część anektuję na nowe rabaty, albo sadzę tam rozmaite krzewy...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Czerwiec ;:3 Ulubiony miesiąc dzieciarni, bo zaczyna wakacje. Już kilka lat temu skończyłam edukację, ale ja też go lubię. W moim ogrodzie czerwiec pachnie słodko poziomkami i lewkonią, na wiejskich uliczkach jaśminowcem, w polu suchą trawą i w lesie słonym zapachem szyszek pod sosnami. Gdyby ktoś wymieszał takie zapachy na perfumy, byłabym pierwsza w kolejce, by je kupić :wink:

W Fioletowym wita się aniołek, póki jeszcze widać go zza ziół i kwiatków.

Obrazek

Na kwietnikach pierwsze nieśmiałe kolory:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój zamieniony czosnek to na pewno Christophii

Obrazek

Obrazek

Mam nawet róże :wink: Mimo, że nas nie łączy wielka miłość, pachną i wyglądają teraz ładnie. Ale cóż z tego, gdy jak tylko zbliżę się z konewką albo żeby podwiązać niesforne gałązki, drapię i gryzą? Jedyny kwiat, który odwdzięcza się tak, że kąsa rękę która go karmi ;:223 Moja Mama czasem mówi "nie masz róży bez kolców". I w tym właśnie problem ;:173

Obrazek

Powojniki są dużo wdzięczniejsze:

Obrazek

Obrazek

Muszę się przyznać, jakim jestem osiołkiem :wink: Wydawało mi się, ze hortensje ogrodowe kwitną tylko na górnych pąkach. Po zimie większość ich straciły i jakoś przebolałam, że kwiatów nie będzie. Ale będą, i to niemało ;:215

Obrazek
Tą rabatę założyłam jako jedną z pierwszych, jest pod oknem z kuchni i już się cieszę na widoki, bo jak nic złego się nie wydarzy, to po raz pierwszy w trzecim swoim sezonie zakwitną praktycznie wszystkie krzaki ;:333

Jak ktoś dotarł ze mną do tego miejsca, to zapraszam na odpoczynek na tarasie pod winoroślami

Obrazek

I częstujemy owocami :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na jabłka jeszcze za wcześnie, ale będzie to pierwsze jabłuszko w moim sadzie to muszę je zaprezentować ;:210

Obrazek

Nie mam możliwości za jednym razem odpisać i wysłać zdjęcia, więc CDN. :wit
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”