Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Beatko moje rurki podporowe miały 180cm a jak melony weszły wysoko to pozwoliłam im zwieszać się jak chciały nie chuchałam na nie specjalnie bo dołem płożyły się arbuzy a te to szalały aż wyszły z tunelu i w końcówce nie mogłam go zamykać tylko lekko przymykałam :;230 Obrazek Obrazek Obrazekbyła dżungla po prostu zbyt dużo ich posadziłam w tym roku jestem mądrzejsza i na jednym odcinku posadziłam tylko po dwie sztuki z każdej strony.
echmea
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Echmea nie wiem czy Ty jestes inspirująca:) czy wkurzająca:) z takimi pięknymi okazami! Wow wow i wow!:)
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

;:131 Przepraszam ale im mniej się staram tym rośliny lepiej rosną ;:7 a jak za bardzo przy nich skaczę to one są jak zaklęte :| a ja zaczynam się niecierpliwić ,więc wrzuciłam na luz od kilku lat no i takie są efekty :tan :wit
echmea
jondi
500p
500p

Post »

Coś w tym jest:) od zawsze siałam sadziłam i było kiedys dużo, teraz malo ale tak się nie przejmowałam,jak teraz, gdy czytam FO i staram się robić poprawnie- niektóre rośliny pokazują mi dobitnie " a wypchaj się!" im więcej doglądam tym bardziej jestem zdegustowana, a jeszcze gdy widzę Wasze osiągniecia, że można!!! To grrrr, chyba muszę na dwa tygodnie zniknąć i dać roslinkom spokój:).
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

No no ;:215 zrób sobie wolne a zatęsknią za Tobą trzeba się czasami zdystansować i przestać się spinać bo muszę to zrobić ;:185 nic nie muszę a wszystko będzie dobrze ;:224
echmea
jondi
500p
500p

Post »

W tym roku pierwszy raz zasiałam melony do szklarni i zero owoców kwiaty były i nic, gąszcz się zrobił i tyle, chyba wszystko wyrwę i posadzę pomidory. Pomidoro zasugerował,że pomidory mi nie zawiazują bo szara pleśń,a melony maja na liściach więc i kwiaty dostały w d... I tyle z mojej radosci:(.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

jondi ja też chciałam jak najlepiej i wszystko poszło prawie do piachu. Się wkurzyłam i przestałam przejmować - teraz mam nadmiar pomidorów (a myślałam, że nie będę mieć wcale). Melony też się na mnie wypięły, ale zobaczymy - nie będę ich rozpieszczać. Sadzonki nagle mi zaczęły schnąć - przelane/przesuszone czy mszyca - oto jest pytanie. To samo arbuzy i kilka odmian dyni. Dynie poszły do gruntu i od razu lepiej - już im nic nie ma. Melony i arbuzy w przyszłym tygodniu, bo ten tydzień zimno (poniżej 10 stopni) i lało. Przykryję je włókniną na początek i niech sobie robią co chcą.
jondi
500p
500p

Post »

Też oleję bo nie mam wyjścia trudno tylko porażki znieść :). Na przyszły rok będę mądrzejsza o tegoroczne doświadczenia i wiadomości FO.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

jondi pisze:W tym roku pierwszy raz zasiałam melony do szklarni i zero owoców kwiaty były i nic, gąszcz się zrobił i tyle, chyba wszystko wyrwę i posadzę pomidory.
jondi , czy Ty piszesz o bieżącym sezonie :shock:
jondi
500p
500p

Post »

Tak:) bo to moj pierwszy sezon ze szklarenką i przeczytałam w poradniku, ze na poźniejszy zbiór pomidorów mozna jeszcze wysiać w maju co też zrobiłam :) i teraz mam kilka pomidorków malutkich. Pierwsze siałam w lutym i obecnie gdyby nie szara pleśń mogłyby miec owoce grrrr kwiaty opadają :(. Drugie siałam w marcu i zabierają się do kwitnienia no i te trzecie eksperymentalne aaaaale jako, że nia ma dla nich miejsca...to te puste krzaczyska melonowe i ogorkowe dostaną eksmisję i znajddzie się miejsce dla trzeciaków:) rozczarowujące melony mają jakies trzy tyg czasu na przemyślenia:). Mozliwe, że w nieogrzewanej szklarni to się nie uda, ale skad mam wiedzieć jeśli nie spróbuje :).

-- 31 maja 2014, o 23:45 --

Myslisz,że to bez sensu?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jestem zdumiona ,że o tej porze masz już gąszcz i w dodatku chcesz wyrzucać rośliny bo nie owocują -przecież to dopiero początek sezonu :shock: .
No chyba ,że mieszkasz gdzieś gdzie jest duuuuużo cieplej niż w Polsce .
jondi
500p
500p

Post »

No bo mnie wkurzają że kwitły i zero owoców więc moze niepotrzebnie zajmują miejsce, nie mieszkam w Pl ale klimat mamy ten sam choć pogodą się różnimy czasem, ale też mam teraz np noce zimne. Ale forumowicze mają o wiele większę rośliny owocujące!! Moja wina,że melony zasadziłam zd gęsto i może Pszczołowate nie umią się dostać a pleśń owszem... Bo mi trudno nawet zlokalizować i zapylić kwiaty, stad myślę że dla melonów sezon stracony.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jondi , na prawdę to początek sezonu . Najpierw pojawiają się kwiaty męskie , na których nie ma owoców - czy umiesz rozróżniać kwiaty? Czy ogłowiłaś pęd główny za 3 liściem ? Pokaż zdjęcia swoich roślin .Moje melony jeszcze w ogóle nie kwitną i myślę ,że u wiekszości tak jest - jakoś nie widziałam by ktoś zamieścił zdjęcie z gąszczem melonów :(
jondi
500p
500p

Post »

Ogłowiłam, drugie pędy wielkości czy długości pierwszych, miałam sporo dużych kwiatów bez kulek więc mniemam, że to meskie i fini. Wieczorem zrobię foto.
jondi
500p
500p

Post »

Nie dalam rady dziś zrobić foto może jutro nie zapomnę zabrać telefonu ...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”