Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Post »

WITAM :wit

PANIĄ MODERATOR-bABUCHNA-DOROTKO
Swoją wizytą i sympatycznym postem w moim wątku Dorotko sprawiłaś mi miłą niespodziankę i wielką frajdę,bo nie śniłem nawet,że zajrzy do mnie sama "MISTRZYNI CEREMONI".Bardzo dziękuję za odwiedziny ;:180 i chociaż wiem,że Twoje i Zespołu obowiązki w tut.Forum nie zawsze pozwalają na to by wpaść z wizytą i zostawić swój ślad w wątku u kogoś z nas Forumowiczów,to mimo wszystko serdecznie zapraszam ponownie do siebie w każdej wolnej chwili,nawet gdyby miały to być uwagi krytyczne a niekoniecznie pochwały.
Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i Całego Zespołu.

ALUNIA-ALUNIU----aGNIESZKA-AGNIESZKO----jOLA1313-JOLU----PAULA15-PAULINKO----jUSTUS27-JUSTYNKO----NOLINKA-HANIU----AGAPA-AGNIESZKO----oXALIS-KASIU----lUCY23-61-LUCYNKO----mMARYLA-MARYLKO----wIOLANKA-WIOLU----CHRAPKA----FILIGRANOWA27-PATI.

WAS RÓWNIEŻ MILUTKO WITAM :wit dziękując równocześnie za sympatyczne kolejne odwiedzinki i miłe słowa zawarte w Waszych postach.Zapraszam ponownie do mego wątku i Was,Forumowiczów i Gości i serdecznie pozdrawiam.

AGNIESZKA-AGNIESZKO
Dziękuję za cenną informację o przędziorkach,może uda mi się ustrzec przed nimi kalateę a właściwie Stromante tricolor-żródła-NOLINKA-HANIA I CHRAPKA/ wiadomość z ostatniej chwili-dzięki ;:180 / a jeżeli nie to zwrócę się do Ciebie z prośbą o wskazówki jak je zwalczać,bo jeszcze- tu odpukać-nie zaatakowały żadnej z moich roślin.

NOLINKA-HANIU
Wnioskuję z treści Twego postu,że jesteś obcykana w nazewnictwie roślin-dzięki za podanie nazwy.

lUCY23-61-LUCYNKO
Specjalne podziękowania za kolejne pozostawienie swego śladu w moim wątku-cenię sobie bardzo taki gest.

FILIGRANOWA27-PATI
Trzymaj kciuki za moją bo nie wyobrażam sobie,żeby mi padła bo mam troche egzotyki w domu.

CHRAPKA
I Tobie raz jeszcze dzięki za cenne informacje odnośnie nazewnictwa.

Wiem,że w swoim wątku zamieszczałem już temat odmładzania diffenabachii ale jest to tak wdzięczna i bardzo dekoracyjna roślinka,iż wydaje mi się,że chyba warto pokazać od podstaw raz jeszcze jej odmładzanie a właściwie jeden z jego sposobów czyli ukorzenianie w wodzie.Z jednej diffenbachii można by uzyskać co najmniej siedem sztuk ale ja sadzę do doniczek po 3 lub cztery sadzonki i tym sposobem wygląda jak rozkrzewiona.

Obrazek :) Obrazek

Obrazek

A to diffenbachia,która była odmładzana półtora roku temu:

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i zapraszam ponownie :wit
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie prezentują się rozmnożone Difenbachie. Chyba i ja podejmę podobne kroki wobec swojej
staruszki ;:196
Czekam na kolejne fotki, choć i tak sporo prezentujesz to pamiętaj, że są małe osóbki, które specjalnie zaglądają tu z nadzieją na małe, fotograficzno-roślinne "co nieco" :)
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Aż taka obcykana to nie jestem ;:306 , ale staram się znać nazwy roślinek które mi się podobają. Np. kaktusów nie rozróżniam wcale :oops:
Toż to cała plantacja difenbachii :shock: Mają pięknie wybarwione listeczki ;:333
martucham1
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 14:06

Post »

Piękny hibiscus, a kalatea cudowna, no a o dieffenbachii już nie wspomnę ;:oj
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Super to pokazałeś ;:63 Podobają mi się difenbachie ;:108
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

WITAJCIE :wit
CHRAPKA-BASIU----NOLINKA-HANIU----mARTUCHAM-MARTO----aGNIESZKA-AGNIESZKO

CHRAPKA-BASIU
Bardzo mile mnie zaskoczyłaś tą informacją -o,cytuję: "małych osóbkach,które specjalnie zaglądają tu z nadzieją na małe fotograficzno-roślinne co nieco".Specjalnie serdeczne pozdrowienia dla "małych" a odtąd już dla mnie "dużych osóbek" w sensie znaczenia ważnych dla mnie i sympatycznych nowych Gości,tylko czy to co przezentuję może być dla nich wzorcem???

Słowa-miło Was znowu było gościć u siebie,dzięki za kolejne sympatyczne odwiedziny i jeszcze sympatyczniejsze posty,zapraszam do kolejnych odwiedzin i pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości-to nie utarty zwrot,lecz szczere słowa wdzięczności za to,że mimo nawału Waszych obowiązków,znajdujecie czas by do mnie zaglądnąć,zainteresować się nowościami albo przyjrzeć się znanym już Wam z poprzednich odwiedzin rozwijających się pradwidłowo i rosnącym w oczach roślinkom a nawet moim niepowodzeniom w hodowli i służącym mi radom.
A zatem dzięki Wam za wszystko raz jeszcze ;:180

23 listopada 2012 roku pokazałem swego żółtego hibiskusa z przyciętym w połowie i zabezpieczonym pędem macierzystym jako,że zbyt szybko rósł w górę z niewielką ilościa pędów bocznych,czyli mało rozkrzewiającego się.Nie wiem czy dobrze zrobiłem ulegając czyjejś sugestii i skracając go?Od tego czasu bardzo rozkrzewił się na boki,które jako ,że nie mieściły się na parapecie musiałem spiąć gumką do tyczki i tym sposobem rosną teraz w górę-wyszło coś w rodzaju formowania drzewka bonsai.Obserwując jego silny i szybki wzrost w górę wydaję mi się,że jest to hibiskus ogrodowy i zamierzam wygospodarować dla niego skrawek ziemi w ogródku by go tam jak już się ociepli -posadzić ale mam dylemat,czy przezimuje?
Dziś kolejne przywoływanie już tej cieplejszej wiosny za pośrednictwem pierwszego kwiata żółtego hibiskusa po upływie 5-ciu miesięcy od zabiegu-kwiat tym razem jest już wielkości spodka spod filiżanki.

Obrazek ;:3 Obrazek

Obrazek

No to jeszcze kolażyki:

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze :wit
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Śliczne te Twoje difenbachie ;:303
Ja miałam jedną,o bardziej zielonych liściach,ale ciągle nie mogłam się pozbyć na niej ,przędziorka :evil: .W końcu wywaliłam....stwierdziłam ,że to nie jakiś super rarytas i w każdej chwili mogę kupić nową.Po co mam się truć ciągłymi opryskami?aż tak mi na niej nie zależało ;:224

Piękny hibiskus ;:215
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Arku :wit :wit Witaj .
Difenbachie śliczne ;:63 Ale hibiskus to cudo ;:oj ;:oj ;:180 ;:180
Kolaże i zdjęcia jak zawsze - PIĘKNE
Moje domowe kwiaty trochę zaniedbałam przez to że za dużo było tych z działki i wszędzie było bardzo ciasno a nie było jak ich wywieść przez tą długą zimę ;:223 Mam nadzieję że już nie będzie mrozów i wszystko można będzie wysadzić .
Pozdrawiam wiosennie :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Jaki słoneczny kolorek ;:138
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

Piekny kolor ;:63
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W żadnym razie nie sprawdzałabym czy piękna ketmia przezimuje, choćbym mieszkała nawet przy gorących źródłach :wink: A właśnie skąd Arkadiusie pisujesz do nas?
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Widzę brata bliźniaka mojego żółtego hipka.
Sesja z Hibiskusem i Difenbachiami przeurocza. :306
borg50
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 paź 2012, o 23:30

Post »

Arku jak zwykle zdjęcie żółtego hibiskusa jest przepiękne ale oczywiście jest to zasługa dwóch rzeczy po pierwsze sam kwiat jest przepięknym obiektem fotograficznym a po drugie Twoja osoba która potrafi robić tak cudowne zdjęcia że aż uśmiech pojawia się na twarzy jak ogląda się Twój watek roślinny.Brawo Arku tak trzymaj. :) :) :)
borg50
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 paź 2012, o 23:30

Post »

Nie wiem czy inni forumowicze zauważyli ale Arek pierwszy raz pokazał nam jak fotografuje kwiaty też od tyłu jest to bardzo ciekawe i nowe spojrzenie na kwiat.Powiedz nam Arku czy to celowy był zabieg czy przypadkowy ale jednak myślę że jak najbardziej celowy żeby nam pokazać piękno Twoich roślin.Serdeczne pozdrowienia :) :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Z chęcią podzieliłabym swoją difenbachię, ale to młody egzemplarz, a ja staram się, jak mogę, aby jej nie wykończyć :oops:
Niestety już mi się to zdarzało. Najczęstszą przyczyną było przelanie, więc od tej pory oszczędzam wodę.
Arkadiuszu kiedy patrzę na twoje wszystkie rośliny, to nie mogę wyjść z podziwu, że wszystkie wyglądają tak modelowo.
Czy miałeś kiedyś jakieś "zdechlaczki" :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”