Mój ogród - Ewelina - 2008r
-
Bogusia2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelino, zawsze potrafisz mnie czymś zaskoczyć i zachwycić
. Tym razem cyklamenami na skalniaku i ostrokrzewem. Cyklameny takie chłodno-wytworne a ostrokrzew zaskoczył mnie swoją wielkością i obfitością czerwonych kuleczek. Ja mam dwa ostrokrzewy, jeden "na patyku" i ten jest też obsypany czerwonymi koralikami a drugi nie chce rosnąć i ciągle jest maleńkim krzaczkiem. Kwitł obficie, niestety nie zawiązał ani jednego koralika
.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ewelinko! Pokazujesz nam swoje rośliny, a ja nie mogę się napatrzeć na Twój trawnik! Toż to istna wykładzina dywanowa! Moje gratulacje i wielkie uznanie!
Piękne masz cyklameny. Już raz próbowałem z nimi, ale nie wyszły z ziemi. A po mojej wizycie w Alpach bardzo chciałem je mieć.
Pokazałaś jaśmin, a czy nie jest to psianka jaśminowa? Przynajmniej pod taką nazwą ja ją miałem. To taki drobiazg, ale chciałem się upewnić, czy miałem tę samą roślinę.
Piękne masz cyklameny. Już raz próbowałem z nimi, ale nie wyszły z ziemi. A po mojej wizycie w Alpach bardzo chciałem je mieć.
Pokazałaś jaśmin, a czy nie jest to psianka jaśminowa? Przynajmniej pod taką nazwą ja ją miałem. To taki drobiazg, ale chciałem się upewnić, czy miałem tę samą roślinę.
- Julia
- 200p

- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Ewelinko, we wszystkim co robisz ,
czy to rabata czy dekoracje domowe i ogrodowe
widać elegancję i piękno
Cyklameny wśród kamieni mnie urzekły, piękne irgi, ostrokrzew, jaśmin, uśmiechnięte zabawne dynie....też bardzo , bardzo!
Czekam jeszcze na urzekający, cudowny jesienny teatr cieni na Twoim trawniku...
....słoneczko świeci, więc złap proszę te chwile
czy to rabata czy dekoracje domowe i ogrodowe
widać elegancję i piękno
Cyklameny wśród kamieni mnie urzekły, piękne irgi, ostrokrzew, jaśmin, uśmiechnięte zabawne dynie....też bardzo , bardzo!
Czekam jeszcze na urzekający, cudowny jesienny teatr cieni na Twoim trawniku...
....słoneczko świeci, więc złap proszę te chwile
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
serdeczności - Julia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bogusiu Ostrokrzew ( Ilex) ma egzemplarze męskie i żeńskie , oba kwitną niepozornie białymi kwiatuszkami, ale tylko żeńskie tworzą błyszczące , czerwone kuleczki, utrzymujące się na krzewie do wiosny - przysmak wielu ptaków.Z gałązek OSTROKRZEWU amerykanie robią świąteczne dekoracje na Boże Narodzenie , u nas też coraz częściej się je spotyka , i nic dziwnego , są bowiem wyjątkowo ładne i trwałe. Poniżej wklejam dekorację wykonaną m. in. z gałązek OSTROKRZEWU, jaka w minionym roku zdobiła w Wigilię stół w naszym domu - prawda ,że nieźle wygląda?

Warto dodać ,że ta roślina zdobi ogród przez cały rok - jest zimozielona - i świetnie regeneruje się po cięciu.Ja mam w ogrodzie dwa spore krzewy :osobnik żeński to ILEX MESERVEAE (O. Meserwy "Blue Princess") i męski - ILEX MESERVEAE (O. Meserwy " Blue Prince"), który nie ma owoców , ale jest cenny jako "zapylacz " do innych odmian.
Masz więc u siebie dwa egzemplarze - męski i żeński i właśnie dzięki temu jeden jest " obsypany " koralikami

Warto dodać ,że ta roślina zdobi ogród przez cały rok - jest zimozielona - i świetnie regeneruje się po cięciu.Ja mam w ogrodzie dwa spore krzewy :osobnik żeński to ILEX MESERVEAE (O. Meserwy "Blue Princess") i męski - ILEX MESERVEAE (O. Meserwy " Blue Prince"), który nie ma owoców , ale jest cenny jako "zapylacz " do innych odmian.
Masz więc u siebie dwa egzemplarze - męski i żeński i właśnie dzięki temu jeden jest " obsypany " koralikami
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Jacku - Roślinę , o której mowa kupiłam u producenta i powiedziano mi ,że to JAŚMIN. Ale ...posiałeś ziarnko niepokoju , poszperałam w dostępnych źródłach i wiesz, chyba masz rację - to będzie PSIANKA JAŚMINOWA (Solanum jasminoides) a nie JAŚMIN ( Jasminum officiale). Psianka ma wyraźny ,żółty środek , a tak jest u mnie . notabene - pnącze nadal kwitnie i w nosie ma nadchodzącą jesień.Rozbuchało się tak,że zupełnie " zadusiło" posadzony razem HELIOTROP 
Co do CYKLAMENÓW - nie wiem , co może być przyczyną niepowodzeń ich uprawy u Ciebie . Pewne jest ,że dyskowate bulwy nie znoszą ciężkiej , mokrej gleby - zwłaszcza jesienią i zimą jest to dla nich zabójcze. Ja mam drobne cyklameny ciemnoróżowe - przywiezione jako "łup wakacyjny" z gór Korsyki kilka lat temu,parę bladoróżowych z okolicy greckich Myken i kupione w Polsce białe - wszystkie dobrze sobie radzą w naszym klimacie. Jeszcze teraz mają kwiaty, pojawiły się też liście , które utrzymują się aż do IV/ V ! Poniżej ich zdjęcie sprzed kilku dni :

A poniżej rosnące dziko w górach Grecji, w szczelinach skalnych ( stąd je wyłopatkowałam)

Co do pochwał mojego trawnika ...Rzeczywiście jest niezły , ale ...wymaga wiele pracy. W ostatnich dniach przysypały go obficie igły sosnowe, w zw. z tym stał się mniej zielony. Igły staram się systematycznie wygrabiać , ale to taka " Syzyfowa praca",bowiem sosny nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa
A więc raz jeszcze , dla przypomnienia- Trawnik wyglądał tak :
a teraz jest raczej taki...

Co do CYKLAMENÓW - nie wiem , co może być przyczyną niepowodzeń ich uprawy u Ciebie . Pewne jest ,że dyskowate bulwy nie znoszą ciężkiej , mokrej gleby - zwłaszcza jesienią i zimą jest to dla nich zabójcze. Ja mam drobne cyklameny ciemnoróżowe - przywiezione jako "łup wakacyjny" z gór Korsyki kilka lat temu,parę bladoróżowych z okolicy greckich Myken i kupione w Polsce białe - wszystkie dobrze sobie radzą w naszym klimacie. Jeszcze teraz mają kwiaty, pojawiły się też liście , które utrzymują się aż do IV/ V ! Poniżej ich zdjęcie sprzed kilku dni :

A poniżej rosnące dziko w górach Grecji, w szczelinach skalnych ( stąd je wyłopatkowałam)

Co do pochwał mojego trawnika ...Rzeczywiście jest niezły , ale ...wymaga wiele pracy. W ostatnich dniach przysypały go obficie igły sosnowe, w zw. z tym stał się mniej zielony. Igły staram się systematycznie wygrabiać , ale to taka " Syzyfowa praca",bowiem sosny nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa
a teraz jest raczej taki...

- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
I w naturze, i u Ciebie cyklameny są prześliczne
Ja też się w nich zakochałem w ich naturalnym miejscu występowania - w Alpach. I nie pomyślałem, by coś sobie wyłopatkować
Za to wyłopatkowałem pierwiosnka lekarskiego i bodziszka leśnego. Zawsze, gdy kwitną, przypominają mi te piękne wakacje w Słowenii...
Ewelinko, u mnie też syzyfowa praca z grabieniem. Wierzby bardzo śmiecą a do tego mam po poprzednim właścicielu starą zbitą darń, więc jak grabię, to połowa z tego to sucha trawa.
Wczoraj przywiozłem dwie olbrzymie dynie i będę próbował zrobić coś podobnego, co Ty masz, tyle że "wianek" zrobię z gałązek dzikiej róży, która ma czerwone owocki. Pomyślałem sobie, że miechunka też by się nadawała, ale tu jej nie mam.
Ewelinko, u mnie też syzyfowa praca z grabieniem. Wierzby bardzo śmiecą a do tego mam po poprzednim właścicielu starą zbitą darń, więc jak grabię, to połowa z tego to sucha trawa.
Wczoraj przywiozłem dwie olbrzymie dynie i będę próbował zrobić coś podobnego, co Ty masz, tyle że "wianek" zrobię z gałązek dzikiej róży, która ma czerwone owocki. Pomyślałem sobie, że miechunka też by się nadawała, ale tu jej nie mam.
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Tekst BOOOSKI , Ewelinko!:;230Jeszcze CYKLAMENY i paskudne ślimaczysko (pomrów wielki - rudzielec) , żerujące na szczątkach PORTULAKI. (Że też zad mu nie zmarznie !!!)
Tak się uśmiałam, że aż spać mi się odechciało
Cyklameny zatrzymują lato.
Między oknami wsadziłam bulwy mieszańców i kwitną sobie w korytkach,
a temperatura w okolicach 0C , wyraźnie im się podoba.
I szczerze powiem, że nie sądziłam, iż takie zimne miejsc im posłuży.
A one wciąz wypuszczają nowe i nowe kwiatostany
Piękny masz ogródek.
Nawet jesień jest u Ciebie, taka malownicza i bez pejoratywnego zimna. :P
Cmokando nocne,
-
minismok

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Pani Ewelino .....ukłony!
b. lubię takie klimaty
..........i chociaż " ręce mam silne"
długo nie dojde [ albo wcale] do takiej perfekcji
przejrzałam dokładnie cały ogród i pozwolisz ze nieco "odgapię"......nieco..bo jednak walke z natura ograniczam do róz
.........dalej pozwalam sie tej "matce" prowadzic
pozdrowienia z gór
ps. też maluje dynie zamiast wycinac:)
b. lubię takie klimaty
długo nie dojde [ albo wcale] do takiej perfekcji
przejrzałam dokładnie cały ogród i pozwolisz ze nieco "odgapię"......nieco..bo jednak walke z natura ograniczam do róz
pozdrowienia z gór
ps. też maluje dynie zamiast wycinac:)
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- eukomis

- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Ewelinko ogródek śliczny a te kompozycje jesienne cudo tyle w nich gracji i elegancji. A co chodzi o potrawę z dyni to czy jadłaś zupkę z dyni ? spróbuj
gotujesz wywar z kostki wraz z jedną marchewką i kawałkiem pietruszki
na oliwie duszę pokrojoną cebulkę następnie dodaję pokrojoną dynię w kostkę i przyprawy
całość duszę do miękości podlewająć wodą.następnie wszystko przekładam do wywaru i gotuję chwilę.zupkę zaprawiam mąką ze śmietanką. Ja przyprawiam o smaku ostrzejszym. zupkę możesz zmiksować i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym lub podać nie miksowaną.pozdrawiam i smacznego
gotujesz wywar z kostki wraz z jedną marchewką i kawałkiem pietruszki
na oliwie duszę pokrojoną cebulkę następnie dodaję pokrojoną dynię w kostkę i przyprawy
całość duszę do miękości podlewająć wodą.następnie wszystko przekładam do wywaru i gotuję chwilę.zupkę zaprawiam mąką ze śmietanką. Ja przyprawiam o smaku ostrzejszym. zupkę możesz zmiksować i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym lub podać nie miksowaną.pozdrawiam i smacznego