Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Małgosiu, oczywiście bardzo dobrze zrobiłaś. ;:63
Dojrzeje.
Ja zerwałam w końcu pierwszego dojrzałego pomidora. To Anna Russian. Jeszcze go nie próbowałam, zjemy go dzisiaj, am nadzieję , że będzie smaczny. :D
Obrazek

Cieszę się nim jak dziecko. :D

Sungoldów już kilka zjedzonych, ale one idą prosto z krzaczka.
Inne powoli też zaczynają leciutko się wybarwiać. Dobrze, że znowu zrobiło się gorąco. Może pogoni ZZ i przyspieszy dojrzewanie owoców.

Tiny Bells od Ciebie rośnie, owocuje, ale się jeszcze nie wybarwia. Owoce są zielone, może znowu coś pokręciłam z nasionami ?

Nasiona Cucamelona zbiorę. To miałby być arbuz miniaturowy (wg. pani w sklepie internetowym). Reklama dźwignią handlu!

Samochód z tak wyposażonym bagażnikiem można obstalować tylko u nas, na indywidalne zamówienie. :;230

Aniu

Z tymi ziemniakami w skrzynkach to jakoś tak wyszło, zobaczymy co tam nahodujemy.
Ja bardzo lubię oglądać zdjęcia Twoich roślin, masz je bardzo zdbane, co nie dziwi. ;:63
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu tak rzadko piszę że zacznę od Gospodyni ;:196 Nasiona papryk dostałam od Marty Marginetka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 31&start=0 to niesamowita dziewczyna szkoda ze ostatnio nas nie odwiedza. Rok temu miałam takie pyszne papryki, a w tym nie wiem co mnie podkusiło utykać paprykami tunel i papryki malutkie ;:145 Chociaż rok temu też wyrosły w tunelu ;:131 Małgosiu Berbecia coraz trudniej będzie ujarzmić i musimy przeczekać, wyrośnie ! ale wtedy zaanektuje komputer ;:306

Kasiu, Irenko jak Wam zazdroszczę tej bliskości w zamieszkiwaniu i ogrodowaniu ;:4 Mam na wsi koleżankę i ogród ma, ale pasji za grosz ;:185 Irenki ogród jest prześliczny!

Beatko my sobie pogadujemy w wiejskim czasami i za to Ci dziękuję ;:196

Wszystkie pomidory które mi powoli dojrzewają są żółte lub pomarańczowe, chyba za bardzo opowiadałam że z kolorowych mogą takie właśnie być ;:306 i nic mi się na razie nie czerwieni ;:306

Witku jak inaczej wyglądają te same kwiatki w łanach jak u Ciebie i na rabatkach jak u nas :wink: Astrów nie mam, ale i paru uzyskanych sadzone cynii rozrosła mi się różnokolorowa kępa i zachwyca :D

Pozdrawiam Anię i już mam ochotę na jej czerwoną spiczastą ;:306
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Skoanna pisze: Kasia ma chów klapkowy ;:306 ziemniaków tak?
Można by to tak nazwać ;:108 :;230
Obrazek

Małgosiu bardzo dziękuję za ogromną listę propozycji na tą rabatę. ;:196 Wygląda na to, że nie powinno być problemu, by skompletować tam odpowiedni zestaw roślin. :tan
Jak tam Ci w tym zatłoczonym Krakowie? Dajesz jakoś radę?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu Kraków jeszcze nigdy nie był tak przejezdny jak teraz. Młodzież gromadzi się w ścisłym centrum, najgorzej jednak jest tym na wsiach, bo z kwater nie dowożą pielgrzymów. Korzystają z komunikacji podmiejskiej, która jeździ rzadziej. Osoby mieszkające na wsiach pracujące w Krakowie jeżdżą w koszmarnych warunkach. Samochody nie wchodzą w rachubę, bo wiele ulic zamkniętych ;:131 Jednak młodzież wspaniała i taka impreza jest raz na nie wiem ile lat i damy radę! Kraków rozsławi na cały świat! ;:63
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Dziś jest piątek, piąteczek, piątunio i mimo, że Kraków jest oblężony, jutro podejmę próbę wydostania się z miasta. Trzymajcie kciuki, żeby "misiaczkom" nie chciało się sprawdzać identyfikatorów ;:131

Beatko ;:168
I jak smakował Twój pierwszy pomidor?
Koktajlówki się nie liczą- bo to nie pomidory tylko cukiereczki ;:224
Jadę jutro z nadzieję, że zobaczę choć jeden owoc w upragnionym kolorze i skosztuję jakiegoś np maliniaczka. Jako pierwsze chyba będą "niespodzianki Kasi".
Tiny Bells to małe, zgrabne papryczki i u mnie dopiero pierwsze sztuki nabrały koloru więc się nie przejmuj. Jeśli zaczną ciemnieć, to będzie znak, że już niebawem.
Kurka, z tym bagażnikiem, to mnie zmartwiłaś. Indywidualne zamówienia zawsze są droższą opcją i trzeba dłużej czekać na realizację ;:224

Marysiu ;:168
Bardzo Ci dziękuję, za przypomnienie dawczyni nasionek papryk. Wiedziałam, że trzeba szukać w Twoich wątkach ale faktycznie, dawno jej nie było i dlatego nie mogłam skojarzyć.
Pamiętam Twoje papryki w zeszłym roku i piękne plony spowodowały, że "zamawiałam" u Ciebie nasionka. Szkoda, że ten sezon będziesz miała nieco słabszy pod tym względem. Nadrabiasz za to kwiatowo ;:168

Kasiu ;:168
Na takie miejsca naprawdę dużo roślin się nadaje i rabaty cieniste wcale nie muszą być jedynie hostowo- paprociowe.
W Krakowie jest tłoczno, kolorowo, wesoło i w zasadzie bardzo miło. Co prawda, nie zawsze uda mi się wsiąść do tramwaju wracając do domu ale jest dobrze. Myślałam, że będzie znacznie gorzej ale Krakusy posłuchały i masowo wyjechały z miasta. Dzięki temu, pielgrzymi rządzą ;:172
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Małgosiu to dobrze, że mimo trudu związanego z oblężeniem miasta Kraka podchodzicie do tego z dystansem i zrozumieniem. ;:333 Też jestem zdania, że to wspaniała impreza. Żałuję, że nie mogłam przyjąć pielgrzymów, choć były takie plany. Wiedzieliśmy jednak, że w tych dniach będziemy musieli wyjechać odebrać syna z Mazur, więc musieliśmy z tego zrezygnować. :(

Małgosiu a co powiedziałabyś na takie wyposażenie bagażnika? :;230
Grzybów było mało, ale dzięki uprzejmości gospodyni na pusto z Mazur nie wracaliśmy. ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230
Taki bagażnik też by mi się podobał ;:138
Mam kamienie ale zupełnie inne niż na północy kraju.
Kasiu, gdyby nie dystans do tego, co dzieje się w mieście, nie dałoby się żyć. Z resztą kolorowa i entuzjastyczna młodzież zaraża radością nawet najbardziej niezadowolonych mieszkańców (no może poza kierowcami). "Wesoły tramwaj" pamiętam z czasów, kiedy wracałam z nocnych imprez za młodu ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu, Kasiu Wy już nie pamiętacie, ale taka młodzież wesoła i kolorowa kiedyś panowała w Krakowie w maju. Kiedyś to były Juvenalia! Oczywiście w mikroskali :D

Kasiu bagażnik z kamieniami to marzenie ;:224 jakie oni tam mają kamienie przy drodze, na brzegu każdego pola uprawnego :D
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to obiecywane Irence od dawna notatki cieniste ;:333 Kasia pewnie też luknie :wink:

Obrazek

Obrazek

Marysiu, Juvenalia może kiedyś były kolorowe i wesołe. Teraz są tylko pijane ;:218
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

mymysteryy pisze: Obrazek
Wiedziałam ;:183 Gdzie nabyłaś te wory hę?
Wsad bagażnika zawodowy ;:306 od razu przypomina mi się wycieczka do Zakliczyna , nasz wyglądał wtedy podobnie, tylko kamienie bardziej przypominały jaja dinozaura.
Marysiu mam dużo nasionek szpiczastej, chętnie dopiszę Cię do sklerotki nasionkowej. Naprawdę rosną dorodne papryki. Myślę że skoro takie wyrosły w donicy to w gruncie w folii dopiero byłby urodzaj :tan
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, worki zakupione w sklepie TKMaxx. :D

Skoanna pisze: Myślę że skoro takie wyrosły w donicy to w gruncie w folii dopiero byłby urodzaj :tan
U mnie wręcz odwrotnie. W zeszłym roku papryki uprawiane w donicach były super plenne i zdrowe. W tym roku większość wsadziłam do gruntu i niestety dużo gorzej owocują, krzaczki w gorszej kondycji. Podejrzewam, że papryki nie lubią piaszczystej gleby. Albo, to moja wina, bo nie wszędzie ziemia była odpowiednio nawieziona obornikiem. Obrazek

Małgoś, dzięki za listę. ;:196
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Kasiu kamiory super, no i trochę grzybka Ci się dostało. :D

Małgosiu, dzięki za listę, mam nadzieję, że udało Ci się wydostać z miasta, my właśnie jedziemy w kierunku Krakowa a wraz z nami w samochodzie dwie doniczki z pomidorami, takie "maluchy" po 1,8m. :;230
Miały być wręczone miesiąc temu, no cóż, trochę urosły od tej pory.
Mżonek przy pakowaniu ich do samochodu mamrotał coś o pomidorowych drzewach, dlatego siedzę sobie cichutko i klikam, nawet nie syczę, jak samochód podskakuje.

Obrazek

Obrazek

Wczoraj zebrałam trochę pomidorków, część wyselekcjonowałam już na nasiona, ten sezon zapowiada się na trudny dla pomidorów,
znajduję liście ze śladami ZZ, na razie ratuję się specyfikami , ale chyba bez chemii się nie obędzie.
Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu

Pierwszy pomidorek zjedzony, był pyszny. Malinowy, smaczny, bardzo mięsisty, ale nie suchy. Nasionka poukrywane w miąższu, nie ma klasycznych komór nasiennych z galaretką.
Porównójąc z zeszłorocznymi Stupicami, po prostu cudo. W 100% zostaje u nas. Wczesny, duży i smaczny. Do tego ładny. :)

Kasiu

Szkoda, że nie trafiliście na grzyby. ;:174
Kamienie piękne, u nas też takie. ;:333

Irenko

Twój M.to złoty człowiek. Ma chłop cierpliwość do pomidorów. Musi Cię bardzo kochać. ;:167 Pozdrów go, proszę .

Pomidorki bagażniku bardzo ładnie się prezentują, chyba łaniej niż grzyby. :D

Zbieraj Irenko nasionka, zbieraj. Ja na pewno będę się o nie do Ciebie i koleżanek uśmiechać :D

Irenko, które pomidorki do tej pory smakowały Ci najbardziej? Czy spróbowałaś już wszystkich?

Jutro, przy niedzieli zbiorę kilka pomidorków, nie będzie tego dużo, ale kilka sztuk się znajdzie. Między innymi Malachitowa Szkatułka- czekamy na nią.

Dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków (małe po musztardach) cyklantery z papryką w lekkiej zalewie octowej. Do słoiczków dołożyłam po dwa owocki Cucamelonów.
Spróbowałam na surowo, młodziutkie lekko ogórkowe, starszy owoc też smakuje ogórkiem , ale lekko kwaskowato.
Cudo to to nie jest (jak dla mnie), arbuzem nie smakuje. Ot, fikuśnie wygląda i dla mnie tyle.
Plenne to to jest, trochę tego wisi. Zostawiłam dwa na nasionka, jeśli zachcece. Zawiązków jeszcze sporo wisi i kwitną ładnie.
Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Z Krakowa wyjechałam i wjechałam bez najmniejszych problemów. Mimo stojących barykad i zapór, komunikatów, że o 10:00 zamykaja miasto, ja nie zauważyłam zbytniego ruchu. Nawet wracałam krócej niż zazwyczaj :lol:
Moje szczęście, że dziś pielgrzymi wędrowali do Łagiewnik a potem w kierunku Wieliczki.
A wyjazd bardzo owocny ;:138

Obrazek

Obrazek

To największe z moich dzisiejszych pomidorów

Obrazek

Obrazek

Było gorąco, wilgotno ale dzięki temu, chwasty wychodziły same a sadzenie zalegających w doniczkach roślin nie nastręczało kłopotów.

Doczekałam się pierwszego kwiatu języczki

Obrazek

Zakwitła także pierwszy raz azalia. Myślałam, że one kwitną wcześniej i byłam bardzo rozczarowana, że nie zobaczę jeszcze w tym roku kwiatów. A tu taka niespodzianka :tan

Obrazek

Ostatnia chyba w tym roku tawułka

Obrazek

Chyba przez te upały moje kwiaty bardzo szybko w tym roku przekwitają :?
Skoanna pisze:Myślę że skoro takie wyrosły w donicy to w gruncie w folii dopiero byłby urodzaj :tan
Aniu Nie koniecznie. Marysia ma w foliaku i narzeka na małe plony, ja mam tylko pod chmurką i nie narzekam wcale. No, może na jedną. Kupiłam w Lidlu taką czerwoną, średniej wielkości i bardzo smaczną. Nasionka wydłubałam, posiałam, rozsadę piękną wysadziłam i co? Jeden owoc na dodatek z SZW ;:222

Kasia To już wiesz, co będzie królowało na tarasie w przyszłym sezonie? Już sobie wyobrażam twój relaks tarasowy: drzewa pomidorowe za plecami a przed nosem drzewka paprykowe ;:215

Irenko Drogo liczysz za te sakiewki ale mix z żółtym to już przesada :;230
Beatka ma rację. Mżonek, to musi Cię kochać, że tak dzielnie dzieli życie z Tobą i Twoimi pomidorami. Mam nadzieję, że dotarły w dobrej kondycji.
Ja już pryskałam raz chemią na ZZ a dziś znalazłam owoce zaatakowane szarą pleśnią ;:202 Pierwszy raz widziałam niemal doszczętnie zniszczone owoce pomidora. Zawiązki czy kwiaty- zdarzało się, ale prawie dojrzałe owoce? Mildex nie dał rady ;:223
Dziś zdążyłam tylko zapodać magnez bo słońce okrutnie grzało. Mam nadzieję, że więcej takich nie znajdę ;:131

Beatko To ja zapisuję się na nasionka Anny ;:180 Ty pewnie masz w szklarni więc u mnie nie będzie aż taki wczesny ale i tak poproszę. Kukamelona też. Pięknie wyglądają. Czy będziesz go kisiła? Skoro podobny do ogórka, to może nadaje się do kiszenia?
Muszę przenieść zachciewajki z pamięci wewnętrznej na podręczną, bo zaraz się pogubię ;:306
Ja dziś zerwałam 3 owoce Malachitowej, jutro lecę po świeże bułeczki i będzie celebracja. Już mi ślinka cieknie na samą myśl. Na razie nie są takie miękkie jak w zeszłym roku choć zbierałam z już z żółtym rumieńcem. Ciekawa jestem, jaki będzie miała smak w tym roku. No i liczę, że uda mi się znaleźć choć jedno nasionko. W zeszłym roku nie było wcale :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las Małgoś Pomidoras!!!

Małgosiu gratulacje ;:138 nareszcie pomidorki z ,,Tymczasowego,, kosztujesz. :D
Borówek nie mam i zazdroszczę Ci ich bardzo, języczka też mi wreszcie pierwszy raz zakwitła.
No to jak Małgosia już je swoje pomidorki, to z czystym już sumieniem mogę pokazać swoje. ;:173

Beatko dziękuję. :D

Pomidorki gruntowe
Obrazek
Takie motylki przylatują do nas pierwszy raz-to z powodu werbeny.
Obrazek
Inne kwiatuszki i żeniszki od Irenki-są najpiekniejszą niebieską plamą w moim ogrodzie tego roku, zachwyciły mnie kompletnie.
Obrazek
Papryka od Marysi-będzie gigant?
Obrazek
Bakłażany już poszły do gara
Obrazek
Żeniszki niskie
Obrazek
Miechunka pomidorowa.
Obrazek
Taka łąka pełna zawciągu rośnie w moim sąsiedztwie(dopiero w tym roku odkryłam ten skarb, a rośnie tam jeszcze
goździk kropkowany i inne. ;:oj

Obrazek
Moje arbuzy ;:138
Obrazek
Nowy, bardzo psotny członek rodziny (teraz akurat słodko śpi).
Obrazek

Pozdrawiam
Ela. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”