Moje kwiaty moje hobby - Alicja125

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty moje hobby - Alicja125

Post »

Alicja125 pisze:/ ... / Jak urosną trzeba będzie się z większością rozstać z powodu braku miejsca ;:145 będzie żal.
- ten problem mam niestety również już i ja. Już zastanawiam się, którą roślinę zostawić, którą roślinę "oddać" w dobre opiekuńcze ręce? Masz rację, będzie trudny wybór i trudne rozstanie, opiekuję się moimi od nasionka, już siódmy rok, a będę zmuszony "oddać" kilkanaście sztuk :( . Rośliny rosną, rozrastają się niestety w parze z ich wzrostem, nie "rośnie" ilość miejsca na parapecie, a szkoda.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przydały by się parapety rozkładane :). U mnie też coraz mniej miejsca, bo roślin przybywa. Szukam wyjścia zastanawiam się nad kupnem działki. Kiedyś już miałam działkę i źli ludzie mi ją odebrali wybudowali drogę.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga ja też ścięłam blisko połowę długości mam nadzieję, że zgęstnieją i zrobi się większa kopka. Te Twoje odmiany scindapsusy są piękne te liście obłędne ;:oj
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się wam pochwalić :heja . Czekam na moje nowe epi ;:138 Przesyłka ;:71 jedzie do mnie kurierem już dziś została wysłana ciekawe kiedy będzie, nie mogę się doczekać ja już ją chcę mieć ;:65 ;:65
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Alicjo ja żeby zagęścić scindapsusa to po ścięciu dokładam do doniczki to co ścięłam, szybko się ukorzeniają i efekt jest o wiele szybszy. Dodatkowo co trochę przeglądam delikwenta i obrywam mu czubki wzrostu...po paru dniach puszczają się na boki i krzaczek się robi :D
Te co dokupiłam rosną wolno więc jak na razie niewymagają takich zabiegów, tylko n'joy musiał być przycięty i to co ucięłam wepchnęłam do podłoża ale na całej długości, wystawiając tylko liście do góry...przypięłam łodygę do podłoża zagiętymi szpilami tak by dobrze się trzymało i by korzenie powietrzne były u dołu ;:138
Jak tylko będę miała chwilkę to zrobię im fotki ;:209
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko też tak zrobiłam po obcięciu dołożyłam niech rosną ale tylko te ładne proste. Spróbuje też uszczykiwać końcówki fajna metoda tego nie robiłam. :) Czekam na fotki :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I stało się siąść i płakać ;:145 bardzo płakać tyle kwiatów były tak piękne, ale nie ma co się dziwić jeśli koło mojego domu łamie drzewa, grube konary to co dopiero te biedne kwiatki . O 7 rano obudził mnie silny wiatr porwałam dwie pelargonie tyle zdążyłam reszta została. Jedne były w szklarence to ok w porządku natomiast petunie szkoda gadać. U mnie dalej wieje burze i słonce na przemian. Tak wyglądały pelargonie ;:145 poobcinałam połamane powkładałam do ziemi mam nadzieję że będą rosły.
Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Alicjo szkoda kwiatków ;:168 ,ale na pewno jeszcze odrosną :D
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Mnie każda wichura przyprawia o stan lekko nerwowy czy mi szklarnia nie odfrunie :?
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda kwiatów, ale na pewno odbiją...u mnie też wiało a kaktusy za oknem...twardo stały niewzruszone, obawiałam się tylko o opuncję która w tym roku podrosła w górę i chwilami gieła się...ale nic jej nie jest, nie złamała się ;:138
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu dziękuję za wsparcie i miłe słowa zrobiłam co mogłam wyglądają strasznie biednie.
Obrazek
Jacku moja szklarnia przetrzymała nie wyobrażam sobie jakbym jej nie miałam wszystko by fruwało. Jutro zapowiadają powtórkę pogody.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko uważaj na pogodę jutro jutro ma to iść bardziej do środkowej polski. U nas wiał halny 100 na godzinę. Dla poprawy humoru dostałam paczkę epi 11 odmian jak zobaczyłam to skakałam z radości ;:138 . Oto waisser rise
Obrazek

-- 17 cze 2016, o 21:19 --

Agnieszko doradź mi czy podlewać po posadzeniu czy raczej nie. Na razie nie podlałam.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja po posadzeniu czekam tak do dwóch tygodni...oczywiście mówimy o posadzeniu do ziemi...bo jak do keramzytu to można od razu lać :;230 ziemia zawsze jest troszkę wilgotna...
Piękny duży okaz mój nie ma jeszcze tylu członów...piękny ;:oj
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok w takim razie nie będę na razie ich podlewać. Agnieszko dziękuję ale to epi i 10 innych to dzięki Tobie ;:180 ;:180.
Nazwy nie znam wiem że jest kremowy i pachnący
Obrazek
epiphyllum Urahne
Obrazek
epiphyllum Myrah
Obrazek
epiphyllum żółty
Obrazek

Jutro pokażę resztę życzę dobrej nocki
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Alicja125 pisze:I stało się siąść i płakać ;:145 bardzo płakać tyle kwiatów były tak piękne, ale nie ma co się dziwić jeśli koło mojego domu łamie drzewa, grube konary to co dopiero te biedne kwiatki .
- przy takim wietrze jaki występuje przy burzach, który łamie potężne drzewa, takie zielone łodyżki nie mają żadnych szans. Koło mojego bloku, wystarczył jeden poryw wiatru i ponad trzydziestoletnia wierzba, wyższa od czteropiętrowego bloku, zamieniła się w rumowisko ze złamanego bardzo grubego pnia i gałęzi. Całe szczęście, że w zaparkowanych obok dwóch samochodach, nie było nikogo, byłaby tragedia.
Alicja125 pisze: / ... / poobcinałam połamane powkładałam do ziemi mam nadzieję że będą rosły.
- jak może masz ukorzeniacz, "poratuj" nim sadzonki będą bardziej "zobowiązane" do szybszego ukorzeniania.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”