Moi zieloni domownicy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moi zieloni domownicy

Post »

Gapapl, moj zamiokulkas stoi na stoliczku nocnym w najciemniejszym kacie pokoju od strony zachodnio - poludniowej, ma ciasno ciemno i sucho, podlewam go raz na jakies 3 tygodnie i wypuszcza nowe liscie, wieksze od starych. Ma tak ciasno, ze plastikowa doniczka sie odksztalca, ale boje sie ryzykowac przesadzanie z rozdzielaniem :roll:. Pozdrawiam :wit
Ludzie to nie rośli­ny, z czubków już nic nie wyrośnie?
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Zamioculcas lubi ciasne doniczki, przesychające podłoże i mało wody. Moje rosną 3 rok w tych samych doniczkach, które są poodkształcane a bulwy wypchnięte ponad podłoże.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Eriopus, ale moj juz nie miesci sie obok lampki nocnej :shock:
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Ficusa retuse możesz spokojnie przyciąć. Ja tak zrobiłam ze swoim chyba z miesiąc temu. W sumie to mam 3. Jednego ucięłam tak, że nie miał już żadnej gałązki. I już ładnie odrasta. Jutro postaram się wstawić ich zdjęcie.
Pozdrawiam :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
cza_rna7
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 10:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bizu ja mam jedno Dendrobium z Kaufl... (białe), a drugie z Carre... (kolorowe). To są moje pierwsze i na razie żyją. Mam nadzieję, że ich nie ukatrupię, bo zawsze mi się podobały 8-).
A co do puszek może na próbę jedną otworzę? Tylko którą?

Olu, może faktycznie trzeba przyciąć, tylko jakoś mi szkoda ;:174. Biedne gałązki i malutkie listki...
Może jak Kasia wstawi zdjęcie (dzięki bardzo ;:196) i sobie obejrzę, to się odważę ciachnąć, chociaż jedną gałązkę.

eriopus witaj :wit. Zapraszam częściej :wink:.

Antonino - po co Ci lampka nocna? Szkoda miejsca... Wywalić i do zamiokulkasa "posadzić" lampki solarne ;:306 :;230 ;:306.
cza_rna7
200p
200p

Post »

A oto mój najnowszy nabytek (z Biedr...):
Obrazek,Obrazek.
Echeveria agavoides ( ;:196 za identyfikację dla Iwonki (raflezja) i Norberta (norbert76), ślicznie dziękuję).

I muszę się jeszcze pochwalić, że to mój setny post ;:128 ;:172 (aż albo dopiero :;230).
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42

Post »

cza_rna7 Dzięki :D też chcę i też się boję ubicia, ale próbować warto. Chyba nie ma tu osoby, która mimo starań nie ukatrupiłaby kwiatka.
Otwórz wszystkie puszki, większe szanse, że coś z którejś wyjdzie. :D
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

cza_rna7 pisze:Bizu ja mam jedno Dendrobium z Kaufl... (białe), a drugie z Carre... (kolorowe). To są moje pierwsze i na razie żyją. Mam nadzieję, że ich nie ukatrupię, bo zawsze mi się podobały 8-).
A co do puszek może na próbę jedną otworzę? Tylko którą?

Olu, może faktycznie trzeba przyciąć, tylko jakoś mi szkoda ;:174. Biedne gałązki i malutkie listki...
Może jak Kasia wstawi zdjęcie (dzięki bardzo ;:196) i sobie obejrzę, to się odważę ciachnąć, chociaż jedną gałązkę.
Wstawiam jak obiecałam :) Ten mniejszy był przycięty w całości. Ładnie odrasta.

eriopus witaj :wit. Zapraszam częściej :wink:.

Antonino - po co Ci lampka nocna? Szkoda miejsca... Wywalić i do zamiokulkasa "posadzić" lampki solarne ;:306 :;230 ;:306.
Obrazek
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

nieulozona-tak, ten zamiokulkas juz ma donice 30 cm, to jaka musialabym mu dac zeby lampki tam wtyknac :shock: poza tym ja chce lampke czasem a nie cala noc w prosto oczy ;:173 Takze pomysl bardzo ciekawy ;:180 ale chyba niewykonalny ( ze wzgledu na miejsce ) ;:306. Pozdrawiam :wit
newka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2013, o 17:12

Post »

Paprotka złocista piękna, gdzie ją trzymasz?
Ewa
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=88143" onclick="window.open(this.href);return false;
cza_rna7
200p
200p

Post »

Kasiu, dzięki za zdjęcie ;:196. Ten mój to wygląda przy Twoim całkiem łyyyso :;230. Jak się zbiorę na odwagę, to może go ciachnę...

Tonica, to mój pomysł z tą lampką był, ale wiem że niewykonalny, tak tylko żartowałam :;230 ;:306 :;230. A masz u Siebie zdjęcie tego zamiokulkasa? Z opisu wygląda na ogromny :D, a nie przypominam sobie żebym go widziała.

Witaj Ewo :wit. Dziękuję w imieniu paprotki. Stała sobie na biurku w pokoju, niedawno przestawiłam ją na komodę, trochę wyżej. Zobaczymy jaka będzie reakcja.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

cza_rna7 Bardzo przepraszam :oops: zauwazylam wpis nieulozonej, ktory byl tylko odpowiedzia na Twoj wpis.... Zdjecia nie zrobilam mu jeszcze dlatego go nie widzialas ;:306 Postaram sie je zrobic i wrzucic tu niedlugo ;:108 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p

Post »

Oto i one. Cza-rna7 Twoja prosba o zdjecie dala mi okazje na przygladniecie sie roslince :) Roslinka wraz z doniczka ma 80 cm. Sama ocen czy to duzo czy malo :roll: Widze nowy wzrost, ale niestety widze tez jakies paskudne szkodniki, wiecie co to i jak sie ich pozbyc? Dziekuje ;:cm

Obrazek Obrazek Obrazek
cza_rna7
200p
200p

Post »

No, faktycznie wyrośnięty okazik ;:215. Fajnie wygląda ten niski środek i te boczne pędy zawijające się do środka, trochę przygiąć i będzie ;:167. Ciekawe czemu tak śmiesznie rośnie :D. A co do przesadzania, to niestety nie pomogę, nie umiem ocenić, czy doniczka dosyć ciasna, czy już za ciasna ;:174.

Te paskudy wyglądają mi na tarczniki, ale głowy nie dam, bo na żywo nie widziałam. Wysłałam Ci na pw linka, oceń czy to to. Może ktoś jeszcze się wypowie.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Przyszłam pooglądać Twoje nabytki.
Fajne rośliny kupujesz na przecenach.
Zamiokulkas lepiej rośnie w mniejszej doniczce.Jak miałam swojego,puszczał co kawałek nowe pedy.Aż doniczka była powypychana od korzeni.A odkąd przesadziłam w wieksza doniczke mało,że nic nie puszczał przez lata,to jeszcze zmarniał.I nie mam wcale.
Nie wiem czy jest jakaś różnica...ale w mojej książce z kwiatami pisze,że do Zamiokulkasa podobna jest Zamia.I ona jest trudniejsza w uprawie.I ciekawie co my kupujemy w marketach,jak one są prawie takie same :roll:
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”