Fantastyczne zdjęcie.
Na zachód od Wisły III
- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły III
Ale sobie spotkanko zrobili na tej jednej jeżówce.
Fantastyczne zdjęcie.

Fantastyczne zdjęcie.
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu dziękuję choć nie przyczyniłam się do ich spotkania ani ani. Przyroda jest pełna takich niespodzianek
Ewuniu to motyl rusałka osetnik, nic mu nie jest, poza tym że jest zapewne zadowolony że może się posilić
Ropuszka stoi przed wejściem do swojego domku, wchodzi przez szparę przed którą stoi.
Ewuniu to motyl rusałka osetnik, nic mu nie jest, poza tym że jest zapewne zadowolony że może się posilić
Ropuszka stoi przed wejściem do swojego domku, wchodzi przez szparę przed którą stoi.
- Bufo-bufo

Sadziec

Szałwia o ciekawych, nietypowych kwiatach

Wróble są całorocznymi mieszkańcami najbliższej okolicy

Dzielżan

Tojeść bulwiasta

Kalocefalus

Cynia

I coś co mnie szczególnie cieszy:
papryka

i dynia

Przez długi czas pogoda była ciężka dla roślin, na szczęście ostatnio załapaliśmy się na deszcz i beczka jest pełna wody, jednak kilka roślin jest w ciężkim stanie o ile nie przepadły np. hortensja pnąca, rutewka, dalia.
Dojrzewają: jabłonie, jeżyna, maliny, aronia, kilka borówek jeszcze wisi na krzewach.

Szałwia o ciekawych, nietypowych kwiatach

Wróble są całorocznymi mieszkańcami najbliższej okolicy

Dzielżan

Tojeść bulwiasta

Kalocefalus

Cynia

I coś co mnie szczególnie cieszy:
papryka

i dynia

Przez długi czas pogoda była ciężka dla roślin, na szczęście ostatnio załapaliśmy się na deszcz i beczka jest pełna wody, jednak kilka roślin jest w ciężkim stanie o ile nie przepadły np. hortensja pnąca, rutewka, dalia.
Dojrzewają: jabłonie, jeżyna, maliny, aronia, kilka borówek jeszcze wisi na krzewach.
- Bufo-bufo

A było tak pięknie, potem przyszła susza, lecz od niedzieli pogoda się poprawiła
, dziś zaczęło padać w nocy i jeszcze nie przestało

Wiesiołek missouryjski

Hyzop i kłosowiec niby mają podobne kwiaty, ale hyzop ma dłuższe kłosy i zaczyna kwitnąć znacznie wcześniej.

Pszczelnik mołdawski z godecją obok zatrwian.

Wiesiołek missouryjski

Hyzop i kłosowiec niby mają podobne kwiaty, ale hyzop ma dłuższe kłosy i zaczyna kwitnąć znacznie wcześniej.

Pszczelnik mołdawski z godecją obok zatrwian.

- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Olu
[/b][quote="Bufo-bufo"]
.......Co prawda mało kto mnie odwiedza ale i tak wstawię kolejne zdjęcia.
No i bardzo dobrze robisz,bo prezentujesz nam przepięknie kwitnącą roślinność swego wspaniale zaprojektowanego i bardzo zadbanego ogrodu odwiedzanego przez sympatyczne zwierzątka
Kolejne pokazane przez Ciebie lilie bardzo ładnie kwitnące-niezwykle oryginalnie prezentują się te z wywiniętymi na zewnątrz płatkami
Pozdrawiam.
[/b][quote="Bufo-bufo"]
.......Co prawda mało kto mnie odwiedza ale i tak wstawię kolejne zdjęcia.
No i bardzo dobrze robisz,bo prezentujesz nam przepięknie kwitnącą roślinność swego wspaniale zaprojektowanego i bardzo zadbanego ogrodu odwiedzanego przez sympatyczne zwierzątka
Kolejne pokazane przez Ciebie lilie bardzo ładnie kwitnące-niezwykle oryginalnie prezentują się te z wywiniętymi na zewnątrz płatkami
Pozdrawiam.
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OluBufo-bufo pisze:Krysiu dziękuję choć nie przyczyniłam się do ich spotkania ani ani........
To jeszcze tak ładnie kwitną Ci lilie ?
U mnie już tylko ostatki pojedyncze gubią płatki.
Chyba najdłużej trzymały się kwiaty na takiej pomarańczowej piegusce.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Olu zdjęciem jeża wylizującego miód zaskoczyłaś mnie całkowicie...
Pokazywałam je mężowi i wnuczce - nie mogli wyjść z podziwu. Kto by pomyślał,że jeże lubią słodki smak
Pokazywałam je mężowi i wnuczce - nie mogli wyjść z podziwu. Kto by pomyślał,że jeże lubią słodki smak
- Bufo-bufo

Aradiusie dziękuję za miłe słowa
. Lilia którą wspomniałeś to najpewniej odmiana drzewiasta, mają one chyba najbardziej wywinięte na zewnątrz płatki ze wszystkich odmian lilii, nie bez znaczenia jest też wielkość kwiatu
Krysiu - Igniś jeżówki jeszcze kwitną
Po liliach nie ma już śladu, te powyżej to też wspominkowe. Mocno mi się zdaje że lilie tygrysie i u mnie najdłużej kwitły. Choć jedna orientalna, a mam ich kilka (takich samych) też się wybiła, ale ona zaczęła za pewne później kwitnąć.
Krysiu - Christinkrysiu, miło mi, na pewno było tam nieco miodu, ale na pewno nie tylko. To ramka pracy pszczół, specjalnie dla niego wystawiona.
Na początek moje ostatnie łupy:
Klematis Błękitny Anioł (trochę się naczekał, ale nareszcie posadziłam go - przy wysokim, kolumnowym jałowcu).

Cebulki też można już wysadzać, ale nie mam obecnie za bardzo na to czasu. Czekają też hiacyty (kupowane w doniczkach zimą), tulipany i żonkile od Szarotki

Frezja

Gailardia

Rozplenica (jednoroczna)

Acmela

Nawłoć miniaturowa od Ewy - Drewutni

Mieczyk

Nie zapisałam nazwy kwiatu poniżej po zakupieniu go i nie wiem teraz co mam
Jest to jakiś krewniak rudbekii? Obok ostatnia róża (z ułamanej wiosną gałązki
)

Mały, ale zjawiskowy kwiatek - trójsklepka

I niby zwyczajny, ale jednak całkiem urokliwy - chaber bławatek

Nie wiele zostało z kwiatów szałwii muszkatołowej, które wykończyła susza

Kwiaty które najbardziej kojarzą się z jesienią ( hi hi
a mamy przecież jeszcze kalendarzowe lato
)

Krysiu - Igniś jeżówki jeszcze kwitną
Krysiu - Christinkrysiu, miło mi, na pewno było tam nieco miodu, ale na pewno nie tylko. To ramka pracy pszczół, specjalnie dla niego wystawiona.
Na początek moje ostatnie łupy:
Klematis Błękitny Anioł (trochę się naczekał, ale nareszcie posadziłam go - przy wysokim, kolumnowym jałowcu).

Cebulki też można już wysadzać, ale nie mam obecnie za bardzo na to czasu. Czekają też hiacyty (kupowane w doniczkach zimą), tulipany i żonkile od Szarotki

Frezja

Gailardia

Rozplenica (jednoroczna)

Acmela

Nawłoć miniaturowa od Ewy - Drewutni

Mieczyk

Nie zapisałam nazwy kwiatu poniżej po zakupieniu go i nie wiem teraz co mam

Mały, ale zjawiskowy kwiatek - trójsklepka

I niby zwyczajny, ale jednak całkiem urokliwy - chaber bławatek

Nie wiele zostało z kwiatów szałwii muszkatołowej, które wykończyła susza

Kwiaty które najbardziej kojarzą się z jesienią ( hi hi

- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Olu susza suszą ale ... roślinki dały radę przeżyc i kwitną. Oby jak najdłużej bo do zimy daleko a ja nie lubię jesiennej szarości w ogrodach
Pewnie dlatego główny wysyp kwiatów mam od połowy lata .
Co robisz z Akmeli bo ja sporo zużyłam do napojów w czasie upałów i teraz boję się,że na olejek nie będzie a naszej skórze służy.
Ty wiesz,że wiosną znalazłam siewki czyli acmelia oleracea wprowadzona raz do ogrodu juz sama się sieje
Pewnie dlatego główny wysyp kwiatów mam od połowy lata .
Co robisz z Akmeli bo ja sporo zużyłam do napojów w czasie upałów i teraz boję się,że na olejek nie będzie a naszej skórze służy.
Ty wiesz,że wiosną znalazłam siewki czyli acmelia oleracea wprowadzona raz do ogrodu juz sama się sieje
- Bufo-bufo

Krysiu mnie też interesują późno kwitnące rośliny
Miło słyszeć że acmela raz posadzona pozostaje na dłużej w ogrodzie. Do tej pory rosła sobie nienaruszona i miała charakter wyłącznie ozdobny. Chciałam zasuszyć część jej liści, nie wiedziałam że jest dobra dla skóry.. na olejek to pewnie potrzeba ich sporo, a i trzeba go umieć zrobić
Krzewuszki cudowne cieszą drugim kwitnieniem.

Miskant ma sporo kłosów.

Przetacznikowiec

Kłosowiec

Krzewuszki cudowne cieszą drugim kwitnieniem.

Miskant ma sporo kłosów.

Przetacznikowiec

Kłosowiec

- Bufo-bufo

Ewuniu
chyba masz rację, kwiaty ma bardzo podobne do dzielżanów tyle że jest niski i mocno rozkrzewiony, moje inne dwa (już niedługo mi przybędzie trzeci
) dzielżany rosną wąsko i w górę, ten jest troszkę nietypowy. Dziękuję
za rozszyfrowanie go
Barbula w pączkach

Zimowit

Floks

Dziurawiec

Klematis

Delosperma

I rozchodniki których nie powinno zabraknąć u nikogo w ogrodzie. To kwiaty późnego lata pożyteczne dla owadów.

Na koniec rozchodnik okazały ze smagliczką nadmorską, lubię tę jednoroczną roślinkę, zakwita wiosną, po chwili spoczynku cieszy mnie późnym latem.
Dziś przybył mi kolejny marketowy clematis - z grupy viticella, odmiana Hanna. To był ostatni egzemplarz, trochę słaby, liczę jednak że u mnie wydobrzeje.
Barbula w pączkach

Zimowit

Floks

Dziurawiec

Klematis

Delosperma

I rozchodniki których nie powinno zabraknąć u nikogo w ogrodzie. To kwiaty późnego lata pożyteczne dla owadów.

Na koniec rozchodnik okazały ze smagliczką nadmorską, lubię tę jednoroczną roślinkę, zakwita wiosną, po chwili spoczynku cieszy mnie późnym latem.
Dziś przybył mi kolejny marketowy clematis - z grupy viticella, odmiana Hanna. To był ostatni egzemplarz, trochę słaby, liczę jednak że u mnie wydobrzeje.
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj,ależ "porcyjka" kolejnych przepięknie kwitnących ogrodowych
,aż oczu od nich oderwać się nie chce
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Bufo-bufo