Mój mały świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały świat

Post »

Mieczyk taki patriotyczny ździebko :lol: Bardzo ładny ;:215
A taką róże chętnie widziałabym we flakonie ;:209
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ładny ten mieczyk różyczka też niczego sobie :D chyba już do zimy coraz bliżej widzę to po niektórych swoich roślinach ;:223
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu - róże owszem, piękne, ale powiedz, czy te Twoje pachną?
Bo jak ja obwąchuję róże w ogrodach u znajomych, to żadna nic a nic ;:185 No o co im chodzi?
Ale mieczyki, chociaż ja wolę nazwę - gladiole - są bezkonkurencyjne, i kocham je bardzo ;:167 ;:167
Masz więcej kolorków?
Pozdrawiam i zapraszam
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

obita rzeczywiście kolory "narodowe", a róża na pewno do flakonu byłaby idealna, na razie u mnie stoi różowa :D

mati1999 ja o zimie jeszcze nie myślę, bardziej o jesieni :D
ewa321 wiesz o dziwo właśnie wszystkie pachną, jedne mniej, drugie bardziej, ale zapach jest, może one lubią dobrych ludzi ;:306
Gladiole z poprzednich lat jakoś mi zmarnowały się, a te są takie kupione w ostatniej chwili w mix kolorów więc na razie tylko takie, które pokazywałam mam, ogólnie w tym roku błyskawicznie przekwitają, to chyba sprawka upałów :(
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Kilka lat temu śnieg spadł zanim jeszcze jesień przyszła więc kto wie ;:218
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Więc będzie śnieg na gwiazdkę ;:306 ;:306 ;:306 I 2tygodnie po niej będzie tulipany widać,yey!!!Piękne gladiole ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu - celna uwaga, muszę zmienić znajomych na takich, u których pachną róże w ogrodzie, a nie tylko wyglądają ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
baseda
200p
200p

Post »

mati1999 i Tulap co Wy z tym śniegiem, czyżby upały dały się we znaki, albo naszła tęsknota za lepieniem bałwana?

ewa321 koniecznie hihihi

Kochani może ktoś z Was ma doświadczenia w uprawie milinu? Koleżanka ma dla mnie sadzonkę, ale boję się jego ekspansywności? Jaka jest szansa, że będzie rósł w wielkiej donicy? Stanowisko powinien mieć słoneczne z tego co wyczytałam i tu jest mały problem, bo właśnie obawiam się, że będę miała go na całej rabacie. Podpowiedzcie proszę, bo co kilka głów to nie jedna ;:162

Czy ktoś z Was stosuje kalendarz księżycowy? Pani ze szkółki, gdzie kupiłam liliowce radziła sadzić mi je 1-2 sierpień, bo wg kalendarza księżycowego właśnie będzie to doskonały czas. Mocno mnie tym zaintrygowała ... Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm......kalendarz księżycowy zawsze mi mętlik robi w głowie.no ale księżyc zawsze był magiczny,więc spróbuj.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Ja stosuję go i rzeczywiście bardzo to pomaga sadzę kiedy można i zawsze się przyjmują :D właśnie spróbuj na pewno uda ci się ogród w zgodzie z naturą ;:108
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Milin.. piękne wieloletnie pnącze ;:224 Kwiaty tworzą śliczne, pachnące trąbki. Ale jest to takie badziewie, że jak posadzisz go w ogródku, to raczej już go nie wytępisz. Rosnący w danym miejscu wytworzy podziemne pędy, poprzez które wyrastają kolejne rośliny nawet kilkanaście metrów dalej. Przerabiałem to także z sumakiem.. W donicy raczej się nie uda - ta roślina potrzebuje wytworzyć ogromną bryłę korzeniowa, żeby móc zakwitnąć. Jeśli już koniecznie chcesz go posadzić, to gdzieś w rogu ogrodu, nigdy na rabacie z innymi kwiatami. ;:224 ;:108
A co do kalendarza księżycowego.. Serio wierzycie w takie... no ?! ;:oj Ja mam tak, że jak chcę coś posadzić to i łapami wygrzebię dziurę w ziemi (przy dużej roślinie) lub tylko palcem otworek w ziemi, wsadzam roślinkę i ma rosnąć. Ja nie wierzę w takie głupoty. :D (Bez urazy dla tych, którzy uważają, że stosowanie się do niego, jest niebezpodstawne ;:108 ) Gdybym się na tym wzorował... ;:218 Na wiosnę jak chciałem posadzić cebulę (już podrośniętą, z nasion) to wziąłem tylko cebulki i tyle. W ziemi na oko palcem porobiłem dziurki, wetknąłem cebulki, ładnie docisnąłem i poszedłem do domu. Jak ma rosnąć to będzie. Bez żadnych czarów.. ;:306 ;:215
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
baseda
200p
200p

Post »

Marcoo16 ja nigdy tego nie stosowałam i dlatego ta kobietka mnie zaintrygowała ... Do tej pory również jak chciałam coś wsadzić to po prostu to robiłam, a jak łapki swędziały, żeby coś przyciąć, przesadzić to siup i było zrobione :-D Z sumakiem też walczyłam i znów wypuścił odrost wrrrr dlatego tak bardzo się milinu boję, chociaż szalenie mi się podoba, tak żle - tak niedobrze ;:145

mati1999 możliwe, że coś w tym jest, bo Mama zawsze mówiła, że nie sadzi się po zachodzie słońca i coś o księżycu też było, ale dla mnie to troszkę abstrakcja, chociaż moje dziecko też mnie ostatnio zaskoczyło, mówiąc , że słońce zaszło, a ja sadzę kwiaty :oops:
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Więc nie ma co kombinować. jak do tej pory wszystko dobrze rosło.. ;:224 Wrzuć na luz ;:215
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
baseda
200p
200p

Post »

Troszkę nowych fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek