A taką róże chętnie widziałabym we flakonie
Mój mały świat
Re: Mój mały świat
Mieczyk taki patriotyczny ździebko
Bardzo ładny
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładny ten mieczyk różyczka też niczego sobie
chyba już do zimy coraz bliżej widzę to po niektórych swoich roślinach 
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu - róże owszem, piękne, ale powiedz, czy te Twoje pachną?
Bo jak ja obwąchuję róże w ogrodach u znajomych, to żadna nic a nic
No o co im chodzi?
Ale mieczyki, chociaż ja wolę nazwę - gladiole - są bezkonkurencyjne, i kocham je bardzo
Masz więcej kolorków?
Bo jak ja obwąchuję róże w ogrodach u znajomych, to żadna nic a nic
Ale mieczyki, chociaż ja wolę nazwę - gladiole - są bezkonkurencyjne, i kocham je bardzo
Masz więcej kolorków?
Pozdrawiam i zapraszam
obita rzeczywiście kolory "narodowe", a róża na pewno do flakonu byłaby idealna, na razie u mnie stoi różowa
mati1999 ja o zimie jeszcze nie myślę, bardziej o jesieni
ewa321 wiesz o dziwo właśnie wszystkie pachną, jedne mniej, drugie bardziej, ale zapach jest, może one lubią dobrych ludzi
Gladiole z poprzednich lat jakoś mi zmarnowały się, a te są takie kupione w ostatniej chwili w mix kolorów więc na razie tylko takie, które pokazywałam mam, ogólnie w tym roku błyskawicznie przekwitają, to chyba sprawka upałów
mati1999 ja o zimie jeszcze nie myślę, bardziej o jesieni
ewa321 wiesz o dziwo właśnie wszystkie pachną, jedne mniej, drugie bardziej, ale zapach jest, może one lubią dobrych ludzi
Gladiole z poprzednich lat jakoś mi zmarnowały się, a te są takie kupione w ostatniej chwili w mix kolorów więc na razie tylko takie, które pokazywałam mam, ogólnie w tym roku błyskawicznie przekwitają, to chyba sprawka upałów
- mati1999
- 1000p

Kilka lat temu śnieg spadł zanim jeszcze jesień przyszła więc kto wie 
Więc będzie śnieg na gwiazdkę
I 2tygodnie po niej będzie tulipany widać,yey!!!Piękne gladiole

- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu - celna uwaga, muszę zmienić znajomych na takich, u których pachną róże w ogrodzie, a nie tylko wyglądają 
Pozdrawiam i zapraszam
mati1999 i Tulap co Wy z tym śniegiem, czyżby upały dały się we znaki, albo naszła tęsknota za lepieniem bałwana?
ewa321 koniecznie hihihi
Kochani może ktoś z Was ma doświadczenia w uprawie milinu? Koleżanka ma dla mnie sadzonkę, ale boję się jego ekspansywności? Jaka jest szansa, że będzie rósł w wielkiej donicy? Stanowisko powinien mieć słoneczne z tego co wyczytałam i tu jest mały problem, bo właśnie obawiam się, że będę miała go na całej rabacie. Podpowiedzcie proszę, bo co kilka głów to nie jedna
Czy ktoś z Was stosuje kalendarz księżycowy? Pani ze szkółki, gdzie kupiłam liliowce radziła sadzić mi je 1-2 sierpień, bo wg kalendarza księżycowego właśnie będzie to doskonały czas. Mocno mnie tym zaintrygowała ... Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie?
ewa321 koniecznie hihihi
Kochani może ktoś z Was ma doświadczenia w uprawie milinu? Koleżanka ma dla mnie sadzonkę, ale boję się jego ekspansywności? Jaka jest szansa, że będzie rósł w wielkiej donicy? Stanowisko powinien mieć słoneczne z tego co wyczytałam i tu jest mały problem, bo właśnie obawiam się, że będę miała go na całej rabacie. Podpowiedzcie proszę, bo co kilka głów to nie jedna
Czy ktoś z Was stosuje kalendarz księżycowy? Pani ze szkółki, gdzie kupiłam liliowce radziła sadzić mi je 1-2 sierpień, bo wg kalendarza księżycowego właśnie będzie to doskonały czas. Mocno mnie tym zaintrygowała ... Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie?
Hmmm......kalendarz księżycowy zawsze mi mętlik robi w głowie.no ale księżyc zawsze był magiczny,więc spróbuj.
- mati1999
- 1000p

Ja stosuję go i rzeczywiście bardzo to pomaga sadzę kiedy można i zawsze się przyjmują
właśnie spróbuj na pewno uda ci się ogród w zgodzie z naturą 
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Milin.. piękne wieloletnie pnącze
Kwiaty tworzą śliczne, pachnące trąbki. Ale jest to takie badziewie, że jak posadzisz go w ogródku, to raczej już go nie wytępisz. Rosnący w danym miejscu wytworzy podziemne pędy, poprzez które wyrastają kolejne rośliny nawet kilkanaście metrów dalej. Przerabiałem to także z sumakiem.. W donicy raczej się nie uda - ta roślina potrzebuje wytworzyć ogromną bryłę korzeniowa, żeby móc zakwitnąć. Jeśli już koniecznie chcesz go posadzić, to gdzieś w rogu ogrodu, nigdy na rabacie z innymi kwiatami.
A co do kalendarza księżycowego.. Serio wierzycie w takie... no ?!
Ja mam tak, że jak chcę coś posadzić to i łapami wygrzebię dziurę w ziemi (przy dużej roślinie) lub tylko palcem otworek w ziemi, wsadzam roślinkę i ma rosnąć. Ja nie wierzę w takie głupoty.
(Bez urazy dla tych, którzy uważają, że stosowanie się do niego, jest niebezpodstawne
) Gdybym się na tym wzorował...
Na wiosnę jak chciałem posadzić cebulę (już podrośniętą, z nasion) to wziąłem tylko cebulki i tyle. W ziemi na oko palcem porobiłem dziurki, wetknąłem cebulki, ładnie docisnąłem i poszedłem do domu. Jak ma rosnąć to będzie. Bez żadnych czarów..

A co do kalendarza księżycowego.. Serio wierzycie w takie... no ?!
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Marcoo16 ja nigdy tego nie stosowałam i dlatego ta kobietka mnie zaintrygowała ... Do tej pory również jak chciałam coś wsadzić to po prostu to robiłam, a jak łapki swędziały, żeby coś przyciąć, przesadzić to siup i było zrobione
Z sumakiem też walczyłam i znów wypuścił odrost wrrrr dlatego tak bardzo się milinu boję, chociaż szalenie mi się podoba, tak żle - tak niedobrze
mati1999 możliwe, że coś w tym jest, bo Mama zawsze mówiła, że nie sadzi się po zachodzie słońca i coś o księżycu też było, ale dla mnie to troszkę abstrakcja, chociaż moje dziecko też mnie ostatnio zaskoczyło, mówiąc , że słońce zaszło, a ja sadzę kwiaty
mati1999 możliwe, że coś w tym jest, bo Mama zawsze mówiła, że nie sadzi się po zachodzie słońca i coś o księżycu też było, ale dla mnie to troszkę abstrakcja, chociaż moje dziecko też mnie ostatnio zaskoczyło, mówiąc , że słońce zaszło, a ja sadzę kwiaty
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Więc nie ma co kombinować. jak do tej pory wszystko dobrze rosło..
Wrzuć na luz 
Pozdrawiam Marek
Kolorowo i wesoło