Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Nie mam mojego postu... ;:202
A tak dumnie opisywałam moje "wyczyny" kulinarne na grilla... :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie gospodyni siedzi w ogródku a my tu stęsknione ;:145
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Post »

Hej ale super masz przepisy ! :D ;:138 Ja też założyłem wątek kulinarny choć do ciebie to jeszcze wiele mi brakuje. ;:224 ;:oj
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani, strasznie przepraszam za moje długie nieobecności :oops:
Jestem zakopana po uszy w pracy, w dodatku Młody mi się rozłożył porządnie dwa razy w ciągu ostatnich tygodni.
Trzymał się dość fajnie przez zimę i wczesną wiosnę, a teraz zdaje się, musiał nadrobić :? :cry:

Renia, kto nam pożarł Twojego posta grillowego ;:oj Może naskrobiesz jeszcze raz w wolnej chwili, sezon grillowy się dopiero zaczyna ;:196
Eluś ;:196 w ogródku z braku czasu robię to, co już ostatecznie muszę... Zarasta wszystko w tempie ekspresowym, ledwo nadążam. Chciałabym mieć więcej czasu na pisanie i przeglądanie FO, i na ogródek, ale mam teraz tyle zleceń, że od tygodni prawie nie odchodzę od komputera. Niech no skończę, co zaczęłam, to przez 2 tygodnie nic nowego nie wezmę, tylko będę grzebać w ziemi i w końcu zaległe przepisy powstawiam :tan
Maxmar123, witaj :wit Dziękuję za miłe słowa, zapraszam serdecznie, rozgość się :) Choć ostatnio krucho u mnie z czasem na eksperymenty w kuchni, to mam nadzieję, że już niedługo się to zmieni :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Witaj Dorotko,trzymaj się dzielnie,pozdrawiam ciepło i czekam ;:4
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Post ,,grilowy" nie był jakiś ambitny, więc nie odtwarzałam, ale sposoby na szybkie jedzonko są bezcenne, więc jednym do przypomnienia, a innym do wiadomości:

Ostatnio wpadłam na pomysł (podlukany gdzieś w telewizji lub w necie) coby zrobić na grilla inne jedzonko niż
,,K" = kiełbaska, kaszanka i karkówka :;230
Zakupiłam więc poza ww spore ilości warzyw, pieczarek i piersi z kurczaka. Spore z powodu ilości spodziewanych gości w ciągu kilku dni
Piersi z kurczaka ,,pofiletowałam" na cieniutkie plastry (z jednej zrobiłam trzy-cztery) i pokroiłam na paski ok 2-2,5cm. przygotowałam marynatę ( jednego dnia taką gotową, a innego przyprawy totalnie wg uznania + olej) i potrzymałam w niej mięso 2-3 godziny . Spokojnie można dłużej, ale 1/2 godziny w krytycznym momencie też starczyło.
Nadziałam te paseczki na patyczki od szaszłyków, tworząc lekką falę i na koniec dla efektu dodałam kawałek papryki lub małą pieczarkę.
Grilluje się toto szybko, prawie na równi z kiełbaską, a sporo szybciej niż inne miąsko i wszystkim bez wyjątku smakowało nawet dzieciom. Wychodzi tego sporo, więc i efekt ekonomiczny osiągnięty!
Dodatkowo przygotowałam jeszcze pieczarki i kawałki papryki w różnych kolorach (+ olej i przyprawy) na tackach aluminiowych - choć pieczarki smakowały lepiej bezpośrednio z rusztu - oraz sos-dip (czy jak to się zwie) czosnkowy (jogurt grecki + 2-3 łyżki majonezu + wyciśnięty czosnek).
Sosu oczywiście nie grillowałam ;:170 , ale przygotowany wcześniej, spotkał się z dużym zainteresowaniem (robię go na litry ;:223 ).

Dużą popularnością cieszyły się również ,,oscypki" w wersji nizinnej tj. plastry Rolady Ustrzyckiej ;:306 grilowane na tacce podane z niewielką ilością żurawiny. ;:oj

A z ciekawostek ,,pitnych" serwowałam cydr ;:304 i pear-y ;:304

Teraz jeszcze będę testować mięso mielone na tych patyczkach -ponoć też dobre.
Poproszę o inne pomysły.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 18:03

Post »

Dorociu czekam z niecierpliwością na nowe przepisy ;:138
renzal mięsko mielone z dużą ilością czosnku na patyczkach wypróbowałam w zeszłą sobotę, przepyszne było, taka mieszanka między kiełbasą, a kotletem mielonym,ale jednak coś innego :D Do tego zrobiłam ziemniaki (wcześniej podgotowane w mundurkach), nadziewane boczkiem wędzonym, cebulką i serem żółtym, z sosem czosnkowym ( ja daję pół na pół jogurtu naturalnego i majonezu + czosnek i pieprz) Fajne jest to, że wszystko można przygotować dużo wcześniej, a piecze się w miarę szybko.
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko oczywiście są sprawy ważne i ważniejsze ;:108 Ja teraz mam najważniejszy kwiatuszek w ogródku czyli wnusię od córci oj to już czwarte wnuczę ale i tak to teraz jest najważniejsze bo takie samo jak córka ;:180
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Dziewczyny ;:196 ;:4
Asiula ;:196
Renia ;:196 na samo czytanie ślinotoku dostałam... U nas sezon grillowy jeszcze tak naprawdę nie rozpoczęty, jeszcze nie było kiedy. Ale musimy nadrobić, szczególnie, że tyle nowości do wypróbowania ;:196 Muszę takie szaszłyczki sporządzić ;:224 I warzywka z sosem czosnkowym ;:224
Tylko mi Kochana powiedz co to pear-y? :D Bo bladego nie mam :D Gdzie dorwałaś cydr? Czy może własnej produkcji? Kusi mnie w tym roku spróbować zrobić...
Kuleczko ;:196 nowe przepisy w przygotowaniu, w pierwszej wolnej chwili obrobię zdjęcia i wklepię. Kusicie tym grillem i chyba w niedzielę zamiast obiadu będziemy grillować :wink:
Eluś ;:196 Twój najważniejszy Kwiatuszek jest słodziak nad słodziaki :D Rozpieszczaj, rozpieszczaj i jeszcze raz rozpieszczaj, całą czwórkę oczywiście ;:167

Posadziłam wszyyyyyystkie papryki :D W tym roku wszystko, co do sztuki sama ;:219 bo Mężuś z pracy późno wraca a Tata z Mamą wybyli się byczyć wakacyjnie i dopiero wczoraj wrócili, cali brązowi i wypoczęci :D Tatusiowi zostawiłam do posadzenia parę krzaków pomidora, żeby się nie czuł odrzucony ;:224 Tylko nie wiem gdzie je wciśnie, bo ma naszej działce już nie ma wolnych nawet 10cm2 :twisted:
Pozdrawiam, Dorota
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Dorotko ,to się napracowałaś ;:138 ale warto ,potem będzie cudownie i smacznie :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Podziwiam CIę za pracowitość, a moje pomidorki jak tak dalej pójdzie to w donicach dotrwają do końca sezonu :oops:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko tak właśnie jestem zajęta najmłodszym kwiatuszkiem to jest cudowne ;:215 Oj przysłoniła mi świat całkiem bo to ksero córki ;:108
Marzenko u mnie też pomidorki rosną w doniczkach bo nie mam ich gdzie posadzić bo wiesz ile u mnie w ogrodzie miejsca ;:215
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Dorotko, zawitałam po dłuższej przerwie. U Ciebie także jakiś zastój ;:224 Jak wpadłam do Twego wątku, to od razu zachciało mi się gotować, piec ... dobrze podziałały na mnie takie smakowite widoczki. Czas przerwać marazm i do kuchni marsz :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Dawno mnie tu nie było, bo ciągle choruję, ale już nie na tyle, żeby nie jeść... ;:224
Coś nowego i dobrego robiłam ostatnio: faszerowałam dynię makaronową mięskiem mielonym -całkiem niezłe wyszło!
Macie jakieś przepisy na dynię makaronową?
Mam już nasionka ( z tej zjedzonej) i planuję wysiać je w przyszłym roku, tylko nie wiem, czy nastawiać się na dużą ilość?

Dorotko! Peary i cydr to wyroby firmy na W produkującej piwo. Inne cydry też piłam. Planowałam zrobić własny w zeszłym roku, ale wtedy właśnie zaczęłam chorować. ;:223 W tym roku nie mam jabłek, ale może w przyszłym...
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja też czekam na jakieś wieści od Ciebie ;:196
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”