Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Witam, wątek przeglądam regularnie bo bardzo mi się podoba, ale piszę po raz pierwszy.
Ten kaktus to Gymnocalycium mihanovichii forma rubra szczepiony na Hylocereus undatus.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Kolarz kwietnik cudowny. ;:138
Myślę, że ludzie wyskubane roślinki traktują jak pamiątkę.
Zdjęcia urocze. ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arek witam :wit :wit
Kolaż piękny ;:333 może te kaktusiki wyschły a nie wyrwali ich ludzie ??? ;:108 wiesz jaki był upał w tym roku .
Twój kaktus - śliczny ;:215
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jak zwykle... jakaś ciekawostka w wątku jest...

Fajny kaktusik "dwa w jednym".
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 20:31

Post »

Kwietnik kolarz wymiata naprawdę, szkoda że tak go skubią.Zastanawiam się czy nie trudno zrobić coś podobnego(nie koniecznie kolarz ale jakąś inna figurę) super to wygląda;).
Już 2 część Arku :lol: ..lecę oglądać Twoją roślinność:)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawa jestem czy doprowadzisz clusię do kwitnienia:) :wit
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Arku kolarz świetny ;:215 .Nie wiem co to za kaktus mimo,że kiedyś kupiłam takiego mamie bo też mi się spodobał :) .Z tego co wiem to "góra" dość szybko mu odpadła....ale co było przyczyną to tego nie wiem.Kaktus nadal żyje ale nie jest już tak atrakcyjny :).
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ciekawie tu u cb :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Ile razy tu zaglądam widzę ciekawe roślinki pięknie pokazane ;:63 ;:63 ;:63
AleksandraBdg

Post »

Arku, jak zawsze częstujesz nas przepięknymi zdjęciami!
Przyjemności tyle ile z Rogali Świętomarcińskich,ale ileż to kalorii mniej :):)

A tak całkiem poważnie już, zawsze jestem pod wrażeniem Twojego wątku. Podziwiać możemy w nim nie tylko piękne rośliny,które na pewno z pasją uprawiasz,ale serwujesz nam także możliwość poznania uroczych zakątków naszej pięknej Polski.
Wszystko to razem czyni Twój wątek wyjątkowym!

Muszę pochwalić Twoje piękne Gymnocalycium! Mam nadzieję,że w nowym sezonie będziesz mógł pochwalić się równie uroczymi kwiatami u tego osobnika!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

:D :D Wreszcie i kaktus znalazł miejsce u Ciebie! ;:215
Ja się wcale nie zdziwię, jak okaże się on zaczątkiem całej kolekcji! ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Pawle - Witam Cię jako mojego kolejnego miłego Gościa w moim wątku.Cieszy fakt,że regularnie do mnie zaglądasz a jeszcze bardziej Twój
pozostawiony w moim wątki ślad w postaci postu no i to co w nim piszesz ;:180
Dzięki za podanie szczegółowej nazwy mojego kaktusa-podziwiam Twoją wiedzę-moje uznanie ;:224

Iwonko - Masz chyba rację,widocznie wychodzą z założenia,że coś z wakacji trzeba do domu przywieźć ;:108

Tereniu - W pierwszej chwili też pomyślałem że to upał jest powodem ale prawie codziennie w drodze na plażę przechodząc obok kolarza widziało się wokół niego na ziemi wyrwane świeżo resztki rozchodników.Może dyskotekowicze po nocnym ubawie wyrywali je sobie ot tak dla hecy :?:

Justynko - ;:196

Violeczko - na pewno nie trudno zrobić taki kwietnik.Widziałem nawet konia kwietnik-fantastycznie się przezentował a nawet-uwaga...Chopina kwietnika siedzącego przy fortepianie kwietniku ;:oj

Pati - Ja nawet nie przypuszczałem,że clusia kwitnie ale któżby nie wiedział jak nie Ty ;:138

Kasiu -Wiesz,ja pierwszy raz mam w domu kaktusa.Kupiłem go ot tak dla dekoracji i nie mam pojęcia jak go traktować,będę musiał się dopiero podszkolić w necie ;:224

Piotrze - Dzięki ;:180

Renatko - ;:196

Olu - Rosnę,rosnę ;:180 ;:196 a za kwiatki kaktusa w nowym sezonie trzymaj kciuki proszę.

Lucy - Nie chcę się zarzekać ale nawet gdybym posiadł wiedzę na temat hodowli kaktusów i miał na to zgodę domowników,to byłby problem z ich usadowieniem bo na parapetach mimo wakacyjnych strat znowu full.

Nawet nie jesteście w stanie sobie wyobrazić ile swoją kolejną wizytą,milutkimi i pouczającymi postami sprawiliście mi radochy :tan
Ucieszę się jeszcze bardziej jak odwiedzicie mnie znowu do czego bardzo zachęcam i postaram się zainteresować Was znowu czymś co być może Was,Forumowiczów i Gości zaciekawi.
Dziękuję za odwiedziny ;:180 i bardzo serdecznie Wszystkich pozdrawiam :wit

Wiadomo,że na rozmnażanie roślin najlepszą porą roku jest wiosna o czym niejednokrotnie sam się przekonałem.Jednakże ilekroć czy to jesienią,czy zimą zjadam południowe dorodne i smaczne owoce jest mi żal wyrzucić do kosza ich dorodne pestki,jak w przypadku np. avokado czy mango.Z rozmnażaniem avokado są ostatnio problemy,bo jak już wcześniej wspomniałem jego owoce poddawane są sterylizacji,której automatycznie chcąc nie chcąc podlegają jego pestki.Nie wiem zatem,czy uda mi się z takiej pestki wyhodować roślinkę :?:
Ostatnio zasmakowałem w owocach mango i trudno mi się dziwić,bo ponoć to najsmaczniejszy owoc świata :?:
Pestkę ma tak ciekawie uformowaną i dużą,że nic tylko wsadzać do ziemi i czekać aż wykiełkuje.No i tak właśnie zrobiłem.Ponieważ jednak z natury jestem w gorącej wodzie kąpany i chcąc przyśpieszyć kiełkowanie by doczekać się jak najszybciej roślinki mango,rozłupałem skorupkę-trzeba to robić bardzo ostrożnie by nie uszkodzić migdała/u,bo uszkodzony może nie wykiełkować :?:
Traktując to jako zabawę i łącząc przyjemne z pożytecznym już po trzech tygodniach doczekałem się małego drzewka mango a dziś ma ono już miesiąc i cztery dni :heja
Jak dalej potoczą się jego losy mimo moich starań,nie wiem ale uciechy ci z tego co nie miara-zobaczcie sami:

Obrazek

Pestka dość duża o wym.10,5 X 6,5cm

Obrazek

Migdał po wyjęciu ze skorupki ma wymiary: 6,6cm X 4,00cm /te dwie witki to włókna którymi przyczepiony jest do skorupki wewnątrz/

Obrazek

Migdał w powiększeniu by przybliżyć jego strukturę zewnętrzną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już roślinka z pestki owocu mango-mająca już wys.11cm,tyle samo długości liczy jej najdłuższy i największy liść.

Obrazek

Listki mojego mini mango są koloru jasno-zielonego,jeszcze niemal przeźroczyste i bardzo delikatne.

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gratuluje mini Mango.masz cierpliwość. :wit :wit
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Śliczne mango ;:333 Ja też próbowałam, ale mi się nie udało. Pewnie dlatego, że nie rozbiłam pestki. Była pęknięta i wyglądało na to, że powinna sobie poradzić. Ale niestety zgniła. Możę wiosną spróbuję jeszcze raz :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Gratuluję mango ;:63 musisz wrzucać co jakiś czas zdjęcia, żeby pokazać jak rośnie - ciekawi mnie tempo wzrostu ;:108 Sama kiedyś zamierzałam spróbować ale po tym jak wyszła mi nadmiarowa ilość cytryn dałam spokój ;:219
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”