Bez czarny( Sambucus )
Re: Czarny Bez
Hebd to coś innego.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faktycznie wygląda na to, że hebd jest byliną z tego samego gatunku. Ja go nigdy nie zauważyłem, chociaż w Danii też występuje jak chwast. Po raz pierwszy spotkałem się z tym słowem w języku czeskim w 1979 albo 1980 w Pradze jako nauczyciel języka duńskiego, kiedy zadałem tłumaczenie tekstu z "Cesta na Sever (Podróż na Północ)" Karla Čapka zawierającego owo słowo na duński. Okazało się, że żadna studentka tego słowa nie znała, a tylko w słowniku polskim go znalazłem, ewidentnie występowało w tekscie w znaczeniu "czarny bez".mirzan pisze:Hebd to coś innego.
pozdrawiam, Gunnar
Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia.GunnarSK pisze: Z tych owocków i kawałków jabłek ugotowałem słodką zupę, którą zagęściłem mączką ziemniaczaną. Później we własnym ogrodzie miałem jeden krzak, a robiłem tylko syrop, a to przede wszystkim z dziko rosnących krzewów.
- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Re: Lilaki
A można wsadzić bez do doniczki?
Mój jest jeszcze bardzo mały i nie mam dla niego na razie odpowiedniego miejsca. Właściwie to miejsce mam już przygotowane, ale bez musi trochę podrosnąć, bo w innym razie zostanie zagłuszony przez wyższe rośliny.
Mój jest jeszcze bardzo mały i nie mam dla niego na razie odpowiedniego miejsca. Właściwie to miejsce mam już przygotowane, ale bez musi trochę podrosnąć, bo w innym razie zostanie zagłuszony przez wyższe rośliny.
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
To tylko ja namieszałem i myliłem te dwa, a w rzeczywistości jadłem i przetwarzałem tylko "pospolity" czarny bez. Nie mogę się wypowiadać o ew. trujących włastiwości hebdu.perdii pisze:Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia.Czy sok smakiem przypomina ten ze znanego i pospolitego bzu czarnego?
pozdrawiam, Gunnar
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilaki
Bez rośnie jak chwast, u mnie wszędzie i nic nie jest w stanie go zagłuszyć.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Każdemu się zdarza 'namieszać
Sok i dżemy z kwiatów i owoców bzu czarnego pospolitego robię od lat. W czasie trwania przeziębień jak znalazł sok z bzu z dodatkiem malin i cytryny. Jest bardzo smaczny a i bardzo zdrowy.
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja czarny bez wykorzystuję nieco inaczej. Z liści i owoców sporządzam taki nastaw (wyciąg wodny) na krety i nornice. Drewno, czyli gałęzie tnę na 1m kawałki i uprawiam grzyby Mun ucho bzowe.Sąsiedzi też korzystają i zbierają kwiatostany a jesienią dojrzałe owoce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Kiedyś robiłem sok i nawet wino. Wino oczywiście nie do picia, ale zabarwiałem nim inne (barwiło rewelacyjnie). Ale gdzieś przeczytałem, że ten sok w procesie fermentacji nabiera jakichś szkodliwych czy trujących wręcz właściwości. Dawno to było i nie wskażę źródła, ale przestałem tego używać. Radzę miłośnikom soku gdzieś poszperać i popytać.
Sok musi być przegotowany ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie smażenie) szkodliwe związki są usuwane Od wielu lat robię soki, przetwory, kwiatostany w cieście i żadnych objawów ani ja ani nikt ze "zjadaczy" nie miał
Kwiaty i sok w naturalnej postaci są surowcami zielarskimi i wykazują działanie lecznicze na szereg schorzeń. Nie spotkałem się z opiniami na temat ich negatywnego odzdziaływania (myślę, że w nadmiarze też potrafią zaszkodzić - jak wszystko
). To o czym pisałem - to sfermentowany sok. Czytajmy ze zrozumieniem
.
A tak nawiasem mówiąc - to, że ktoś coś spożywa i nic mu nie jest nie oznacza, że nie będzie za 30 lat na przykład
A tak nawiasem mówiąc - to, że ktoś coś spożywa i nic mu nie jest nie oznacza, że nie będzie za 30 lat na przykład
Czytam ze zrozumieniem. Nie jestem osobą ograniczoną żeby nie wiedzieć co czytam. Na temat właściwości trujących czarnego bez mozna przeczytać miedzy innymi w książkach jak i Wikipedii. Wina z czarnego bzu się nie robi a już na pewno nie spożywa się go właśnie ze względu na trujące właściwości. Myślę, że na tym ten temat zakończę.
Ja robię wino z czarnego bzu. Może nie jest rewelacyjne w smaku ale piłem i nic mi nie jest. Natomiast wino z bzu stosuje się jako materiał kiperski gdyż zawiera dużo barwnika. Swoją wiedzę czerpię z książki autorstwa cenionego w środowisku winiarzy -Jana Cieślaka.
ferny