Bez czarny( Sambucus )

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czarny Bez

Post »

Hebd to coś innego.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę że są dostępne odmiany barwne w szkółkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

mirzan pisze:Hebd to coś innego.
Faktycznie wygląda na to, że hebd jest byliną z tego samego gatunku. Ja go nigdy nie zauważyłem, chociaż w Danii też występuje jak chwast. Po raz pierwszy spotkałem się z tym słowem w języku czeskim w 1979 albo 1980 w Pradze jako nauczyciel języka duńskiego, kiedy zadałem tłumaczenie tekstu z "Cesta na Sever (Podróż na Północ)" Karla Čapka zawierającego owo słowo na duński. Okazało się, że żadna studentka tego słowa nie znała, a tylko w słowniku polskim go znalazłem, ewidentnie występowało w tekscie w znaczeniu "czarny bez".
pozdrawiam, Gunnar
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

GunnarSK pisze: Z tych owocków i kawałków jabłek ugotowałem słodką zupę, którą zagęściłem mączką ziemniaczaną. Później we własnym ogrodzie miałem jeden krzak, a robiłem tylko syrop, a to przede wszystkim z dziko rosnących krzewów.
Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia. :D Czy sok smakiem przypomina ten ze znanego i pospolitego bzu czarnego?
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Re: Lilaki

Post »

A można wsadzić bez do doniczki?
Mój jest jeszcze bardzo mały i nie mam dla niego na razie odpowiedniego miejsca. Właściwie to miejsce mam już przygotowane, ale bez musi trochę podrosnąć, bo w innym razie zostanie zagłuszony przez wyższe rośliny.
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

perdii pisze:Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia. :D Czy sok smakiem przypomina ten ze znanego i pospolitego bzu czarnego?
To tylko ja namieszałem i myliłem te dwa, a w rzeczywistości jadłem i przetwarzałem tylko "pospolity" czarny bez. Nie mogę się wypowiadać o ew. trujących włastiwości hebdu.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Lilaki

Post »

Bez rośnie jak chwast, u mnie wszędzie i nic nie jest w stanie go zagłuszyć.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdemu się zdarza 'namieszać :D Sok i dżemy z kwiatów i owoców bzu czarnego pospolitego robię od lat. W czasie trwania przeziębień jak znalazł sok z bzu z dodatkiem malin i cytryny. Jest bardzo smaczny a i bardzo zdrowy.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja czarny bez wykorzystuję nieco inaczej. Z liści i owoców sporządzam taki nastaw (wyciąg wodny) na krety i nornice. Drewno, czyli gałęzie tnę na 1m kawałki i uprawiam grzyby Mun ucho bzowe.Sąsiedzi też korzystają i zbierają kwiatostany a jesienią dojrzałe owoce.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Kiedyś robiłem sok i nawet wino. Wino oczywiście nie do picia, ale zabarwiałem nim inne (barwiło rewelacyjnie). Ale gdzieś przeczytałem, że ten sok w procesie fermentacji nabiera jakichś szkodliwych czy trujących wręcz właściwości. Dawno to było i nie wskażę źródła, ale przestałem tego używać. Radzę miłośnikom soku gdzieś poszperać i popytać.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sok musi być przegotowany ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie smażenie) szkodliwe związki są usuwane Od wielu lat robię soki, przetwory, kwiatostany w cieście i żadnych objawów ani ja ani nikt ze "zjadaczy" nie miał
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Kwiaty i sok w naturalnej postaci są surowcami zielarskimi i wykazują działanie lecznicze na szereg schorzeń. Nie spotkałem się z opiniami na temat ich negatywnego odzdziaływania (myślę, że w nadmiarze też potrafią zaszkodzić - jak wszystko :D ). To o czym pisałem - to sfermentowany sok. Czytajmy ze zrozumieniem :wink: .
A tak nawiasem mówiąc - to, że ktoś coś spożywa i nic mu nie jest nie oznacza, że nie będzie za 30 lat na przykład :wink:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytam ze zrozumieniem. Nie jestem osobą ograniczoną żeby nie wiedzieć co czytam. Na temat właściwości trujących czarnego bez mozna przeczytać miedzy innymi w książkach jak i Wikipedii. Wina z czarnego bzu się nie robi a już na pewno nie spożywa się go właśnie ze względu na trujące właściwości. Myślę, że na tym ten temat zakończę.
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52

Post »

Ja robię wino z czarnego bzu. Może nie jest rewelacyjne w smaku ale piłem i nic mi nie jest. Natomiast wino z bzu stosuje się jako materiał kiperski gdyż zawiera dużo barwnika. Swoją wiedzę czerpię z książki autorstwa cenionego w środowisku winiarzy -Jana Cieślaka.
ferny
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Za to nalewka z owoców bzu czarnego z dodatkiem kakao smakuje wybornie :wink:
Pozdrawiam
Cz. I