Sezon 2013 - rozpoczęty
Re: Sezon 2013
witam,pytałam w innym wątku,ale nikt nie odpowiada a sprawa jest pilna.
Kupiłam w OBI Kardynała i podczas sadzenia okazało się,że powojnik ma obcięte korzenie
na ok.10cm. został włożony do doniczki i zasypany ziemią.I tak nie wiem czy coś z niego
będzie ,czy mam zareklamować. Karina
Kupiłam w OBI Kardynała i podczas sadzenia okazało się,że powojnik ma obcięte korzenie
na ok.10cm. został włożony do doniczki i zasypany ziemią.I tak nie wiem czy coś z niego
będzie ,czy mam zareklamować. Karina
pozdrawiam Karina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz jakieś zdjęcie tej rośliny?
jeśli system korzeniowy jest zdrowy, to takie przycięcie na 10 cm nie powinno specjalnie zaszkodzić młodej roślinie.Ja bym nie reklamował, tylko posadził na miejsce stałe.
jeśli system korzeniowy jest zdrowy, to takie przycięcie na 10 cm nie powinno specjalnie zaszkodzić młodej roślinie.Ja bym nie reklamował, tylko posadził na miejsce stałe.
Jurku zdjęcia nie mam bo roślinkę posadziłam wczoraj jak wyjęłam z doniczki,teraz do niej
zajrzałam na razie wygląda dobrze. Pójdę za twoją radą i niech u mnie rośnie.
Śliczne dzięki a jeszcze jedno zastanawiam się co kupić Ninę czy Omoshiro jak radzisz.
Karina
zajrzałam na razie wygląda dobrze. Pójdę za twoją radą i niech u mnie rośnie.
Śliczne dzięki a jeszcze jedno zastanawiam się co kupić Ninę czy Omoshiro jak radzisz.
Karina
pozdrawiam Karina
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Nie znam odmiany Nina, więc nie będę się o niej wypowiadał, natomiast mam Omoshiro i uważam ja za bardzo wartościową odmianę - również ze wzglądu na piękny kolor kwiatów.
z opisów wynika,że oba są trochę do siebie podobne, chyba zamówię Ninę kwitnie ponoć
cały sezon a może ktoś na forum ją ma i trochę o niej napisze.
Omoshiro widziałam u Ciebie na zdjęciach cudo....Karina
cały sezon a może ktoś na forum ją ma i trochę o niej napisze.
Omoshiro widziałam u Ciebie na zdjęciach cudo....Karina
pozdrawiam Karina
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wpisuje się coby mi nowy sezon nie umknął. Zapowiada się że pierwszy raz ujrzę kwiaty powojnika posadzonego 2 lata temu, kupionego w markecie więc wszystko z tego może zakwitnąć. Mam tylko nadzieje że warto było tyle czekać. 

Pozdrawiam Magda
Dla clematisa - warto
KAŻDY jest wyjątkowy 

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Tak się składa, że mam "Omoshiro" od kilku lat, a "Ninę" nabyłem w zeszłym roku wiosną. Oba rosną i zimują w identycznych donicach, stoja w bardzo podobnym słonecznym miejscu.
Zdecydowanie mogę polecić obie odmiany, w zasadzie obie są wyjątkowo witalne, rosną szybko i intensywnie się rozrastają.
Plusy i minusy "Omoshiro"
+ bardzo szybko staruje wiosną,
+/- kwitnie bardzo efektownie ale falami - gwałtownie cały się obsypuje kwiatami a potem robi przerwę, u mnie odbywa się to aktualnie 3 razy na sezon.
+ bardzo ładne regularne kwiaty, jednakowe działki
+ nadaje się do pojemników (wtedy dorasta do 1.5m, sadzony w gruncie pewnie będzie znacznie wyższy)

Plusy i minusy "Niny"
+ kwitnie ciągle, a nie falami - kwiatów jest mniej, ale są przez cały sezon
+ zdecydowanie rzadziej spotykana barwa kwiatów
+ nadaje się do pojemników
- kwiaty (szczególnie pierwsze) są bardzo chaotyczne: czasami mają działki nierównej wielkości i powykręcane w różne strony
- w początkowej fazie kwiaty mają zbyt wyraźne zielone przebarwienia, których ja osobiście nie lubię
- zaobserwowałem pojawianie się plam na działkach kwiatów, niestety nie wiem czy to wina przypalenia przez słońce przez krople deszczu, czy może robota jakiś insektów

Jeżeli nadal masz wątpliwości - wybierz "Omoshiro", sprawdzona odmiana, spodoba się pewnie każdemu.
"Ninę" potraktowałbym bardziej jako ciekawostkę, która niekoniecznie musi wszystkim przypaść do gustu.
Zdecydowanie mogę polecić obie odmiany, w zasadzie obie są wyjątkowo witalne, rosną szybko i intensywnie się rozrastają.
Plusy i minusy "Omoshiro"
+ bardzo szybko staruje wiosną,
+/- kwitnie bardzo efektownie ale falami - gwałtownie cały się obsypuje kwiatami a potem robi przerwę, u mnie odbywa się to aktualnie 3 razy na sezon.
+ bardzo ładne regularne kwiaty, jednakowe działki
+ nadaje się do pojemników (wtedy dorasta do 1.5m, sadzony w gruncie pewnie będzie znacznie wyższy)

Plusy i minusy "Niny"
+ kwitnie ciągle, a nie falami - kwiatów jest mniej, ale są przez cały sezon
+ zdecydowanie rzadziej spotykana barwa kwiatów
+ nadaje się do pojemników
- kwiaty (szczególnie pierwsze) są bardzo chaotyczne: czasami mają działki nierównej wielkości i powykręcane w różne strony
- w początkowej fazie kwiaty mają zbyt wyraźne zielone przebarwienia, których ja osobiście nie lubię
- zaobserwowałem pojawianie się plam na działkach kwiatów, niestety nie wiem czy to wina przypalenia przez słońce przez krople deszczu, czy może robota jakiś insektów

Jeżeli nadal masz wątpliwości - wybierz "Omoshiro", sprawdzona odmiana, spodoba się pewnie każdemu.
"Ninę" potraktowałbym bardziej jako ciekawostkę, która niekoniecznie musi wszystkim przypaść do gustu.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
A mnie w tym roku przezimowały na balkonie wszystkie 3 clematisy: Polish Spirit, Warszawska Nike i Mrs Cholmondeley 

- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
A ja widziałam Omochiro i nie kupiłam.
Teraz pluje sobie w brodę. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Lesioc dziękuję o to mi chodziło dla mnie zdecydowanym plusem jest to,że kwitnie
cały sezon Nina.Chyba kupię obydwa bo Omoshiro jest cudowny a jak kupię jeden
to jak coś będzie nie tak będę żałowała,że to nie ten drugi
Karina
cały sezon Nina.Chyba kupię obydwa bo Omoshiro jest cudowny a jak kupię jeden
to jak coś będzie nie tak będę żałowała,że to nie ten drugi
Karina
pozdrawiam Karina
Podjęłam nie wiem już którą (4?) próbę powjnikową.
Miałam do tej pory ze 3 razy powojniki na tarasie, ale zawsze odchodziły... A to jakieś choróbska, a to zamarzały.
Dziś nabyłam w Obi 2 szt. "piilu".
Posadziłam je tym razem w ogromnych 100 litrowych donicach.
W ziemi tych donicach były pozostałości po korzeniach (drobnych) z wierzb, które tej zimy mi przemarzły.
Nie zamierzałam ich nawet usuwać, bo musiałabym wymienić całą ziemię - 200 litrów.
Czy one im nie zaszkodzą?
I jeszcze podpowiedzcie proszę, jak takie wielki donice zabezpieczyć na zimę??
Miałam do tej pory ze 3 razy powojniki na tarasie, ale zawsze odchodziły... A to jakieś choróbska, a to zamarzały.
Dziś nabyłam w Obi 2 szt. "piilu".
Posadziłam je tym razem w ogromnych 100 litrowych donicach.
W ziemi tych donicach były pozostałości po korzeniach (drobnych) z wierzb, które tej zimy mi przemarzły.
Nie zamierzałam ich nawet usuwać, bo musiałabym wymienić całą ziemię - 200 litrów.
Czy one im nie zaszkodzą?
I jeszcze podpowiedzcie proszę, jak takie wielki donice zabezpieczyć na zimę??

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Donice owiń na przykład styropianem, kartonami, włókniną, ważne by miały warstwy izolacyjne, ale również od spodu.
Dzięki Comcia ;)