A mnie się marzy...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: A mnie się marzy...

Post »

Metoda nie moja..tylko z neta..była przy przepisie na pastę czy sałatkę z avocado...to ściągnęłam. :tan
Ale miałaś fajne dzieciństwo..i jakie kształcące.. ja nawet nie jadłam takich nie tylko nie widziałam..i ciekawe jaka roślina jest co one na niej rosną?
Ananas mnie nie kręci jakoś.Może dlatego,że surowego nie lubię..? i wielkie to..a w puszkach nie chcą rosnąc bezpośrednio :;230

Ale sadź..sadź... ja będę kibicować... może chociaż jednej z nas się coś uda? ;:136
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Muszę ci powiedzieć, że gdy zobaczyłam twojego jednego kwiatka o nazwie Fittonia przypomniała mi się pewna przygoda.
Otóż kiedyś z moim chłopakiem zakładaliśmy sobie akwarium. Kupowaliśmy rybki i... roślinki wodne. Byliśmy zadowoleni z zakupów, oczywiście na jakimś forum wstawiliśmy zdjęcia, aby się pochwalić. Rzecz jasna pełno komentarzy itd. Ale był pewien wpis pod naszym zdjęciem z akwarium z prośbą, aby wyjąć jedną roślinkę, gdyż roślinka ta wcale nie jest roślinką wodną, a doniczkową. Myśleliśmy, że to żart, ale gdy zaczęliśmy szukać potwierdzenia tej wiadomości, okazało się, że faktycznie to roślinka doniczkowa o nazwie Fittonia. ;:172
Wróciliśmy na giełdę i powiedzieliśmy tej Pani, że to nie roślinka wodna, jednak tam nas po prostu zignorowała :twisted:

Pozdrawiam ;:138
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Wiem, że fittonia lubi wodę, ale żeby aż tak? ;:202

Dzisiejszy urobek i żłobek. ;:219

Obrazek Obrazek

W szklarence mam dwa rodzaje avocado, mango i granaty...a w skrzyni i w koszyczkach opieńki
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie w porządku ;:14 ..oszukujesz..ja nie robię domków z ogrzewaniem swoim pestkom..a ty swoim dogadzasz na całego!
I jak to dwa rodzaje avocado?.. Nie wiedziałam,że są gatunki jakieś? ;:223

a opieńkami to przez zazdrość tak po oczach mi dajesz?.. :evil:

moja śliczna..cudne grzybki..tylko musiałam pozazdrościć.., ale Ty wiesz prawda? To wszystko z serca.. ;:196
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

labka1 pisze: I jak to dwa rodzaje avocado?.. Nie wiedziałam,że są gatunki jakieś? ;:223
W Polsce dostępne są dwa rodzaje awokado : popularne fuerte - zielone z cienką skórką o wydłużonym kształcie przypominające naszą krajową gruszkę oraz Hass - okrąglejsze z grubą, bardzo ciemną skórką.
Zielone fuerte ma pestkę lekko wydłużoną, z charakterystycznym czubeczkiem, ciemny Hass pestkę jak piłeczka, okrągłą. :D

Jakie Ty masz Kasiu?
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie do wiary.... mam obydwa..właśnie te pestki mnie zastanowiły...ale w sumie nie myślałam, że to inny rodzaj, tylko że tak uformowana.
kurcze jak to możliwe???? Jeśli kupowane były w jednym miejscu?????

Na inne różnice nie zwróciłam uwagi..tylko te pestki..rzeczywiście są bardzo różne.. jedna jest jak duży orzech laskowy..druga jaśniejsza idealnie okrągła..fajnie się tego dowiedzieć ...dzięki Magduś ;:138
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A proszę bardzo ;:180

Czy leśne poziomki ( roślinki znaczy, nie owoce) można "przenieść do domu"? Czy zaowocują w przyszłym roku? :roll:
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuj...ja nie wiem czy to różnica leśne czy nie....dostałam kilka od jednej dziewczyny..ale gałązki cięte ukorzeniałam w wodzie..nie zdążyłam wysadzić bo część dalej puszcza korzonki..kilka posadziłam w domu jak i zaszczepki z truskawek pnących..taki mam plan, żeby przetrzymać je zima w domu..niech się ukorzenia , a wiosna wysadzić jako ładne już sadzonki...spróbuj ze swoimi..co Ci szkodzi..jak się nie uda dam ci Tych moich w następnym roku. ;:136
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

z powodu tytułowych marzeń zajrzałam...i zostanę na dłużej, chociaż dla moich parapetów może się to okazać niebezpieczne :wink: (zieleń niekaktusowa znów się o mnie upomina ;:oj )
A do tego jak piszesz zaczęłaś niedawno (ponownie) i to z grubej rury od adenium... ;:173 i w ogóle jakoś tak sukulentowo, co akurat mnie bardzo odpowiada.
i śledzić będę rozwój awokado,bo moje 5 prób jak do tej pory zakończyło się fiaskiem,ale wciąż próbuje :lol:
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Pieczarah...fajnie że wpadłaś do Masika...ona ma niesamowite pomysły.. ;:138
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

labka1 pisze:Spróbuj...ja nie wiem czy to różnica leśne czy nie....dostałam kilka od jednej dziewczyny..ale gałązki cięte ukorzeniałam w wodzie
Moje mają korzonki. Sadzoneczki wprost z pachnącego lasu. Teraz jest czas...wąsy poziomkowe jak u truskawek zdążyły się już ukorzenić. Piękne są, zielone.... ;:215
labka1 pisze:(...)co Ci szkodzi..jak się nie uda dam ci Tych moich w następnym roku. ;:136
No trzymam cię za...nogę ;:215
pieczarah pisze:z powodu tytułowych marzeń zajrzałam...i zostanę na dłużej, chociaż dla moich parapetów może się to okazać niebezpieczne :wink: (zieleń niekaktusowa znów się o mnie upomina ;:oj )
A do tego jak piszesz zaczęłaś niedawno (ponownie) i to z grubej rury od adenium... ;:173 i w ogóle jakoś tak sukulentowo, co akurat mnie bardzo odpowiada.
i śledzić będę rozwój awokado,bo moje 5 prób jak do tej pory zakończyło się fiaskiem,ale wciąż próbuje :lol:
Mam nadzieję,że zostaniesz na dłużej. Witaj Aneczko. ;:138
Wiesz głupiemu zawsze dopisuje szczęście, mam zatem nadzieje, że moje avocado wykiełkuje :oops:
A adenium u mnie....pod dostatkiem ;:224 tylko maleńkie jeszcze.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne ,kolorowe roślinki i ciekawie zaprezentowane.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Arkadius121 pisze:Ładne ,kolorowe roślinki i ciekawie zaprezentowane.Pozdrawiam :wit
Witam.... :wit
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nie wiecie gdzie zdobyć mandewillę? ( chyba dobrze odmieniłam) ;:145
Szukam, szukam i.....doooooopa. ;:222
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Witam się u Ciebie ;)
Czytam, oglądam i ...podziwiam ;)

Różne eksperymenty z sadzeniem palm, orzechów i innych roślin.
Będę podglądać postępy.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”