Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

witaj :wit
o mamuniu, jakżesz ty masz Moniko pięknie ;:oj
nie jestem w stanie ogarnąć teraz, ale już wiem, że zostanę na dłużej......bardzo dużo roślin wpadło mi w oko, i to, jak je komponujesz :uszy ;:180
przepiękne róże.....no nie :evil: dlaczego ja tak późno trafiłam.... ;:224
Pozdrawiam
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko! Pisałaś o rozsądku w wyborze roślin - dobierania ich do warunków pasujących w ogrodzie. Szałwia - u Ciebie tak dorodna , u mnie nigdy tak nie wygladała. więc Ty ją dosadzasz, a ja się jej pozbyłam...
Pięknie u Ciebie !
Czy bukszpany na nóżce są wyprowadzone przez Ciebie? Rozumiem,że tę zimę przetrwały dobrze bez okrycia?
A jak się nazywa ta żurawka bordowa u stóp szałwi pod złotą pęcherznicą?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Anabella piękna a róże to nawet nie mówię ;:167
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko maja Anabellka też na początku nie zachwycała. Dostałam dwie małe sadzonki jedną od Ali z forum i jedną od znajomej. Posadziłam dwie obok siebie ale były tak małe, że i tak nie robiły wrażenia i gdybym nie widziała u Ali jak pięknie wygląda kilkuletni krzak w życiu bym nie uwierzyła, że z czegoś takiego będę miała olbrzyma.
Obecnie moja ma trzeci rok i wygląda już imponująco. Znając twoje umiejętności tak ją dopieścisz, że w następnym roku będziesz zadowolona z jej wyglądu.
A róże to same kłopoty, przemarzanie, ciągłe opryski, zamartwianie się, że nie rosną tak szybko jak by się chciało, pomyłki odmianowe, ale gdy już zakwitną człowiek zapomina o wszystkim i je love ;:167

Alu
nie będę ukrywała, że jestem wściekła. Każda z nas nie lubi pomyłek. Jedna taka ale trzy :evil: Lubię Mary Rose ale nie aż w takiej ilości. Szkoda, że ta pomyłka to nie biała Mary Rose. :) Będę musiała je poprzesadzać w inne miejsca ponieważ posadzone są przed domem a jak wiesz one przy przekwitaniu strasznie brudzą i nie wyglądają zbyt pięknie. Mój wybór padł na Leosia właśnie dlatego, że utrzymuje dość długo kwiaty i nie opadają mu płatki. Ale ja jestem uparta i będę miała kiedyś wypasione Leosie To będzie trzecie podejście i musi mi się udać ;:108 Tylko gdzie kupić porządne i pewne sadzonki?

To jeszcze raz moje piękne pomyłki Trochę mają małe kwiaty jak na Mary Rose, ale może dlatego, że jest taki upał i to ich pierwsze kwitnienie.
Obrazek Obrazek

Justynko dziękuję i zapraszam częściej. Ja też u Ciebie jeszcze nie byłam ale nadrobię dzisiaj :wit
Pochwalę się swoim Knirpsem bo chyba u Ciebie też go dojrzałam.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Tamaryszku ja wiem, że fiolet to nie Twój kolor w ogrodzie ale może biała szałwia by Cię przekonała?
Bukszpan dostałam od mamy ale był nie przycinany i wyglądał fatalnie. Nie mogłam sobie z nim dać rady i wpadłam na pomysł, że go obstrzygę na całego. Przecież, gorzej wyglądać już nie mógł. Nadal jeszcze nie ma ładnych kuleczek ale efekt i tak mnie zaskoczył. Nie przemarza. Ja go przesadzałam ze dwa razy a i tak się przyjął.

Obrazek Obrazek

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, o które żurawki chodzi, ale rosną tam dwie odmiany Can Can i Midnight Rose
Obrazek Obrazek

Aniu uwielbiam, ją fotografować a ona super pozuje :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Zaczynają szaleć liliowce

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

Moniś wspaniała kolekcja liliowców - u mnie jest jeden, świeżynka ale mam nadzieję że z czasem dorobię się pokaźnej kolekcji, bo to piękne kwiaty.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Magda liliowce w moim ogrodzie są dzięki forum. Weszłam przez przypadek i zobaczyłam fotki liliowców. To było moje pierwsze chciejstwo i pierwszy krok do unicestwiania trawnika. Później potoczyło się lawinowo, hosty, żurawki, hortensje, powojniki i stanęło na różach.

Zakwitły kolejne liliowce

Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dziś zaczęłam przerabiać rabatę z cyprysikiem Nutkajskim. Zabierałam się do niej już od kilku lat i zawsze wypadało coś pilniejszego. Rok temu w zimę dla zabawy zrobiłam projekt, ale po wielu miesiącach plany uległy zmianie. Międzyczasie pojawiła się fascynacja różami i oczywiście nie mogłam się oprzeć by na tak sporej powierzchni nie posadzić róż. I tak wiosną zrobiłam pierwszy krok i wsadziłam trzy Leosie które okazały się nie być nimi i Roxy. Nie-Leosie powędrują w inne miejsca ogrodu (nawet już wiem gdzie) a wolne miejsce poczeka, aż zdobędę prawdziwe. W żaden sposób nie mogłam sobie wyobrazić co i gdzie mam sadzić więc zaczęłam od wysypywania kamyków i układania dużych kamieni z nadzieją, że później mnie oświeci. I muszę powiedzieć, że to zadziałało . Już wiem, że na tym niewielkim kawałeczku muszą pojawić się małe trawki i może kępka żurawek.
Wiele wam nie pokażę, kilka zdjęć tego samego w różnych ujęciach. Jutro może uda mi się zrobić kolejna część.

Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

No to ja czekam na kolejne ujęcia, bo zapowiada się śliczna rabata ;:108 .
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dzień drugi
Tylko miałam czas by wykarczować trawę z niewielkiego kawałka rabaty
Obrazek Obrazek

A sąsiedzi siedzą sobie na leżaczkach i obserwują jak latam ze szpadlem i taczkami. Ciekawe co sobie myślą ;:224
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Można sobie wyobrazić co myślą
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Larisa ;:167 ;:167 ;:167 Same naj -zdrowa, ładny pokrój krzewu, zielone błyszczące liście i średniej wielkości kwiaty

Garden of Roses kolejna zdrowa róża z podobnymi cechami. Chyba zacznę jeszcze bardziej doceniać róże z ADR

Elfrid długo i obficie kwitnie a kolor taki, że widać ją z daleka. Jak na razie zdrowa.

Ballade zaczynam się stopniowo do niej przekonywać. Sądzę, że nie trafiła na zbyt dobre warunki atmosferyczne. Ulewne deszcze i piekące słońce niszczą jej delikatne płatki. Może przy drugim kwitnieniu bardziej się polubimy

Chippendale ;:167
Obrazek Obrazek

Bailando wiem, że to piękna róża ale u mnie jeszcze musi się rozrosnąć Na oszałamiający efekt będę musiała poczekać do następnego roku

Obrazek Obrazek

-- 10 lip 2012, o 22:13 --
Monifd pisze:Można sobie wyobrazić co myślą
Nawet nie będę próbowała :;230
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Sąsiad obserwujący przez uchyloną firankę, to u mnie norma. Ta wariatka z miasta, to nie dość, że łazi na kolanach i dłubie w trawniku, to jeszcze co i rusz z aparatem fotograficznym lata. Cóż, chyba po trosze ma rację ;:131

Moniko, masz piękną kolekcję liliowców. Jeden piękniejszy od drugiego.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06

Post »

Witaj Moniko :wit
Piękny i bardzo zadbany masz ogród.
Mamy bardzo podobne upodobania kolorystyczne a twoja biała rabatka podbiła moje serce ;:167
Muszę przyznać, że mam podobną jeżeli chodzi o dobór roślin, ale dużo bardziej nieporządną. Daleko jej wykonaniem do twojej.

Jesteś pewna, że twój Leonardo jest Leonardem?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”