Termin sadzenia cebul tulipanów
Pomysl z koszyczkami bardzo mi sie spodobal, musze tego sprobowac nastepnym razem. Jak to sie robi? Czy trzeba wlozyc do koszyczka sama cebulke, czy z ziemia jak w doniczce? No i skad wziac tyle koszyczkow?
Na razie jednak mam na rabatce niezbyt urodziwe, pokladajace sie liscie, ktore bynajmniej nie zdobia, a na razie ani mysla schnac. Wycielam przekwitniete kwiaty, liscie zostawilam, ale czy musza one koniecznie pozostac w calosci? Moze moznaby je obciac dosc blisko ziemii, zeby tak nie szpecily, poczekac az ta resztka zaschnie i wtedy wykopac?

-
- 200p
- Od: 17 maja 2007, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karolino, liście powinny uschnąc i dopiero wtedy je obetniesz. W tym miejscu posdź sobie kwiaty, które teraz będą kwitły, choby jednoroczne. A w przyszłości tak sobie zaplanuj, zebyposia wcześniej takie kwiaty, ktore rosnąc zasłonią usychające tulipany. Może Łubin? kolorowy wygląda cudnie. Pozdrawiam.KarolinaL pisze:Pomysl z koszyczkami bardzo mi sie spodobal, musze tego sprobowac nastepnym razem. Jak to sie robi? Czy trzeba wlozyc do koszyczka sama cebulke, czy z ziemia jak w doniczce? No i skad wziac tyle koszyczkow?Na razie jednak mam na rabatce niezbyt urodziwe, pokladajace sie liscie, ktore bynajmniej nie zdobia, a na razie ani mysla schnac. Wycielam przekwitniete kwiaty, liscie zostawilam, ale czy musza one koniecznie pozostac w calosci? Moze moznaby je obciac dosc blisko ziemii, zeby tak nie szpecily, poczekac az ta resztka zaschnie i wtedy wykopac?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja w koszykach mam posadzone również krokusy. Po przekwitnięciu nie koniecznie trzeba je zasuszać w koszykach - wystarczy wykopać koszyk i wkopać go ponownie w takie miejsce ogrodu, w którym nie szpeci a cebule będą mogły dokończyć swój rozwój w normalnych warunkach. (bez szybszego zasuszania)KaRo pisze:Jeśli wykopujesz zaraz po przekwitnieniu i pozwalasz prawie natychmiast im zaschnąć- prawdopodobnie każdego roku masz kwiatki a nie kwiaty tulipanów.Czy sie mylę?![]()

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Tak!? - one miały tylko korzonki w koszyczkach?! Możecie robić jak się wam tylko podoba ale prawidłowe działanie, to wykopanie roślin cebulowych dopiero wtedy, gdy zakończą wegetację. Każdy inny sposób osłabia cebule.paco pisze:... Po przekwitnięciu nie koniecznie trzeba je zasuszać w koszykach - wystarczy wykopać koszyk i wkopać go ponownie w takie miejsce ogrodu, w którym nie szpeci a cebule będą mogły dokończyć swój rozwój w normalnych warunkach. (bez szybszego zasuszania)...
Mietek.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
eMZet pisze:Tak!? - one miały tylko korzonki w koszyczkach?! Możecie robić jak się wam tylko podoba ale prawidłowe działanie, to wykopanie roślin cebulowych dopiero wtedy, gdy zakończą wegetację. Każdy inny sposób osłabia cebule.paco pisze:... Po przekwitnięciu nie koniecznie trzeba je zasuszać w koszykach - wystarczy wykopać koszyk i wkopać go ponownie w takie miejsce ogrodu, w którym nie szpeci a cebule będą mogły dokończyć swój rozwój w normalnych warunkach. (bez szybszego zasuszania)...
Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź - wychodzą tylko niektóre korzonki cebulek rosnących przy krawędzi koszyczka

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Widzę ,że Mietek i ja preferujemy stare metody uprawy roślin cebulowych.
Czy dobre są nasze metody?
Myślę,że tak - zajrzyjcie do wiosennego ogrodu Mietka - zobaczycie jak sprawdza się jego teoria w praktyce.
Jest specjalisatą w ich uprawie,wie co robi.
W literaturze mówi się wyłącznie o takiej uprawie cebul,jednak wszystko można modyfikować.
"Róbta co chceta" - skoro zadawalają Was wasze osiągnięcia.

Czy dobre są nasze metody?
Myślę,że tak - zajrzyjcie do wiosennego ogrodu Mietka - zobaczycie jak sprawdza się jego teoria w praktyce.
Jest specjalisatą w ich uprawie,wie co robi.
W literaturze mówi się wyłącznie o takiej uprawie cebul,jednak wszystko można modyfikować.
"Róbta co chceta" - skoro zadawalają Was wasze osiągnięcia.

-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Cebulica może rosnąć na jednym mijscy przez kilka lat. Wykopuje się ją i rozsadza dopiero jak się mocno zagęści. (Oczywiście można co roku, tylko po co?)Grzegorz B pisze:...Chciałem się dowiedzieć czy tulipany, które posadziłem jesienią muszę również wykopywać. Słyszałem, że wykopuje się je dopiero w trzecim roku uprawy. I przy okazji czy wykopuje się również cebulicę i iksjolirion, mam je pierwszy rok...
Ixiollirion wytwarza niewiele cebulek przybyszowych i może rosnąć w jednym miejscu kilka sezonów.
Tulipany. Tu zasada jest prosta - winny być wykopane w każdym roku. Jest jednak sporo osób, które zostawiają cebule na dwa sezony. Jeśli były posadzone rzadko, co piętnaście cebtymetrów jedna od drugiej, to będą miały miejsce na dwa klony cebul (rozmnażają się w postępie geometrycznym) i nie powinno to im bardzo zaszkodzić. Ja wykopuję wszystkie (a mam tego sporo) po zakończeniu przez nie wegetacji.
Mietek.
- glad
- 100p
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kiedy najlepiej posadzić cebulki tulipanów ?
Oraz jak ?
Oraz jak ?
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tulipany powinno się sadzić raczej na początku października (w zeszłym roku posadziłam w okolicy 25 pażdziernika, bo było ładnie) na głębokość ok 12 cm .glad pisze:Kiedy najlepiej posadzić cebulki tulipanów ?
Oraz jak ?
Najlepsza jest gleba piaszczysto-gliniasta i dobrze przepuszczalna ale jak masz cięższą to trzeba rozluźnić ją torfem i piaskiem.
Po pierwszych przymrozkach zawsze zasypuję cebulki warstwą torfu albo słomy, żeby ochronić je przed przymrozkami i nie daj Boże wysuszeniem gleby.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki