Termin sadzenia cebul tulipanów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Pomysl z koszyczkami bardzo mi sie spodobal, musze tego sprobowac nastepnym razem. Jak to sie robi? Czy trzeba wlozyc do koszyczka sama cebulke, czy z ziemia jak w doniczce? No i skad wziac tyle koszyczkow? :wink: Na razie jednak mam na rabatce niezbyt urodziwe, pokladajace sie liscie, ktore bynajmniej nie zdobia, a na razie ani mysla schnac. Wycielam przekwitniete kwiaty, liscie zostawilam, ale czy musza one koniecznie pozostac w calosci? Moze moznaby je obciac dosc blisko ziemii, zeby tak nie szpecily, poczekac az ta resztka zaschnie i wtedy wykopac?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdzieś wyczytałam,że można wykopywać tulipany, gdy da się pęd po kwiatku owinąć wokół palca.
Waleria
pergola

Post »

Swoje tulipany sadziłam w doniczkach i dużych pojemnikach.. Teraz przeniosłam je w inne miejsce, podlewam je i myślę posadzić tak, bym nie musiała już ich przenosić,
to dobry pomysł, ważne by miały wilgoć i nie zaschły od razu.
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KarolinaL pisze:Pomysl z koszyczkami bardzo mi sie spodobal, musze tego sprobowac nastepnym razem. Jak to sie robi? Czy trzeba wlozyc do koszyczka sama cebulke, czy z ziemia jak w doniczce? No i skad wziac tyle koszyczkow? :wink: Na razie jednak mam na rabatce niezbyt urodziwe, pokladajace sie liscie, ktore bynajmniej nie zdobia, a na razie ani mysla schnac. Wycielam przekwitniete kwiaty, liscie zostawilam, ale czy musza one koniecznie pozostac w calosci? Moze moznaby je obciac dosc blisko ziemii, zeby tak nie szpecily, poczekac az ta resztka zaschnie i wtedy wykopac?
Karolino, liście powinny uschnąc i dopiero wtedy je obetniesz. W tym miejscu posdź sobie kwiaty, które teraz będą kwitły, choby jednoroczne. A w przyszłości tak sobie zaplanuj, zebyposia wcześniej takie kwiaty, ktore rosnąc zasłonią usychające tulipany. Może Łubin? kolorowy wygląda cudnie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Jeśli wykopujesz zaraz po przekwitnieniu i pozwalasz prawie natychmiast im zaschnąć- prawdopodobnie każdego roku masz kwiatki a nie kwiaty tulipanów.Czy sie mylę? :wink: :lol:
Ja w koszykach mam posadzone również krokusy. Po przekwitnięciu nie koniecznie trzeba je zasuszać w koszykach - wystarczy wykopać koszyk i wkopać go ponownie w takie miejsce ogrodu, w którym nie szpeci a cebule będą mogły dokończyć swój rozwój w normalnych warunkach. (bez szybszego zasuszania) :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

paco pisze:... Po przekwitnięciu nie koniecznie trzeba je zasuszać w koszykach - wystarczy wykopać koszyk i wkopać go ponownie w takie miejsce ogrodu, w którym nie szpeci a cebule będą mogły dokończyć swój rozwój w normalnych warunkach. (bez szybszego zasuszania)...
Tak!? - one miały tylko korzonki w koszyczkach?! Możecie robić jak się wam tylko podoba ale prawidłowe działanie, to wykopanie roślin cebulowych dopiero wtedy, gdy zakończą wegetację. Każdy inny sposób osłabia cebule.
Mietek.
Grzegorz B

Post »

Witajcie :D
Cieszę się, że poruszony został taki temat. Chciałem się dowiedzieć czy tulipany, które posadziłem jesienią muszę również wykopywać. Słyszałem, że wykopuje się je dopiero w trzecim roku uprawy. I przy okazji czy wykopuje się również cebulicę i iksjolirion, mam je pierwszy rok.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

eMZet pisze:
paco pisze:... Po przekwitnięciu nie koniecznie trzeba je zasuszać w koszykach - wystarczy wykopać koszyk i wkopać go ponownie w takie miejsce ogrodu, w którym nie szpeci a cebule będą mogły dokończyć swój rozwój w normalnych warunkach. (bez szybszego zasuszania)...
Tak!? - one miały tylko korzonki w koszyczkach?! Możecie robić jak się wam tylko podoba ale prawidłowe działanie, to wykopanie roślin cebulowych dopiero wtedy, gdy zakończą wegetację. Każdy inny sposób osłabia cebule.

Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź - wychodzą tylko niektóre korzonki cebulek rosnących przy krawędzi koszyczka :? Specjalnie, żeby zrozumieć wykonałem to zdjęcie. :wink:

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Widzę ,że Mietek i ja preferujemy stare metody uprawy roślin cebulowych.
Czy dobre są nasze metody?
Myślę,że tak - zajrzyjcie do wiosennego ogrodu Mietka - zobaczycie jak sprawdza się jego teoria w praktyce.
Jest specjalisatą w ich uprawie,wie co robi.
W literaturze mówi się wyłącznie o takiej uprawie cebul,jednak wszystko można modyfikować.
"Róbta co chceta" - skoro zadawalają Was wasze osiągnięcia. :D :D :D
eMZet
1000p
1000p

Post »

Grzegorz B pisze:...Chciałem się dowiedzieć czy tulipany, które posadziłem jesienią muszę również wykopywać. Słyszałem, że wykopuje się je dopiero w trzecim roku uprawy. I przy okazji czy wykopuje się również cebulicę i iksjolirion, mam je pierwszy rok...
Cebulica może rosnąć na jednym mijscy przez kilka lat. Wykopuje się ją i rozsadza dopiero jak się mocno zagęści. (Oczywiście można co roku, tylko po co?)

Ixiollirion wytwarza niewiele cebulek przybyszowych i może rosnąć w jednym miejscu kilka sezonów.

Tulipany. Tu zasada jest prosta - winny być wykopane w każdym roku. Jest jednak sporo osób, które zostawiają cebule na dwa sezony. Jeśli były posadzone rzadko, co piętnaście cebtymetrów jedna od drugiej, to będą miały miejsce na dwa klony cebul (rozmnażają się w postępie geometrycznym) i nie powinno to im bardzo zaszkodzić. Ja wykopuję wszystkie (a mam tego sporo) po zakończeniu przez nie wegetacji.
Mietek.
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kiedy najlepiej posadzić cebulki tulipanów ?
Oraz jak ?
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
eMZet
1000p
1000p

Post »

Najkorzystniejszy termin sadzenia cebul tulipanów to ostatnia dekada września i pierwsza dekada października. Sadzimy je na głębokość 10 cm w rozstawie co 15 cm.
Mietek.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

glad pisze:Kiedy najlepiej posadzić cebulki tulipanów ?
Oraz jak ?
Tulipany powinno się sadzić raczej na początku października (w zeszłym roku posadziłam w okolicy 25 pażdziernika, bo było ładnie) na głębokość ok 12 cm .
Najlepsza jest gleba piaszczysto-gliniasta i dobrze przepuszczalna ale jak masz cięższą to trzeba rozluźnić ją torfem i piaskiem.
Po pierwszych przymrozkach zawsze zasypuję cebulki warstwą torfu albo słomy, żeby ochronić je przed przymrozkami i nie daj Boże wysuszeniem gleby.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
eMZet
1000p
1000p

Post »

glad pisze:Dzięki Wiec zasadzę na koniec Wrzesnia
I bardzo słusznie. Późne sadzenie, w drugiej połowie października lub jeszcze później, skutkuje gorszym wzrostem roślin i mniejszym plonem cebul.

W ubiegłym roku, "zapomniane" cebule tulipanów sadziłem 24 grudnia. Też kwitły!
Mietek.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

:oops: to ja się trochę pospieszylam. Narcyzy posadzilam kilka dni temu. Mam je wykopać?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”