Kleszcze jak je przechytrzyć ?
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kleszcze jak je przechytrzyć ?
Piszcie co wiecie jeszcze. Jestem pokąsana przez nimfy, młoda postać dorosłego kleszcza. Natomiast pies i kot mają kleszcze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko czy do wywaru musi koniecznie być czeremcha pospolita czy może być amerykańska. [moim skromnym zdaniem to ta druga 'ładniej' pachnie
]

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2014, o 12:05
Potwierdzam, po obroży z permetryną mój kot o mały włos wyciągnąłby łapki.
To było już dobrych parę lat temu. Po założeniu obroży kot schował się w kącie. Byłam przekonana, że obraził się za założenie obróżki. I po pół godzinie zemdlał. Udało się go ocucić. Dożył sędziwego wieku.
To forum
zainspirowało mnie, żeby przekopać (bałaganiarski, niestety) rejestr preparatów biobójczych (czyli przebadanych) Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. I znalazłam preparat do psikania ogrodu marki Black Jack plus mnóstwo środków odstraszających. Ale niszczy też inne owady.
To link:
http://bip.urpl.gov.pl/article/rejestr- ... iobojczych
Ja osobiście się waham przed stosowaniem, bo nie chcę w ogrodzie ekologicznej pustyni. Poza tym profilaktyka (głównie zero litości dla myszy, nornic i szczurów) u mnie się sprawdza.
Pozdrawiam
To było już dobrych parę lat temu. Po założeniu obroży kot schował się w kącie. Byłam przekonana, że obraził się za założenie obróżki. I po pół godzinie zemdlał. Udało się go ocucić. Dożył sędziwego wieku.
To forum

To link:
http://bip.urpl.gov.pl/article/rejestr- ... iobojczych
Ja osobiście się waham przed stosowaniem, bo nie chcę w ogrodzie ekologicznej pustyni. Poza tym profilaktyka (głównie zero litości dla myszy, nornic i szczurów) u mnie się sprawdza.
Pozdrawiam

-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Mam już duuuużo lat, nigdy nie miałam kleszcza, aż do tej niedzieli. Odkryłam go w poniedziałek rano, przypiął się w pachwinie. Jestem lekko przerażona. Kilka lat temu moja suka zachorowała na babecjozę, ledwo ją odratowano. Jutro robię wywary z czeremchy i spryskuję cały ogród. Mam nadzieję, że to skuteczny sposób. I jadę szukać aspermetu...
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Re: Kleszcze w Polsce
Wg badań przeprowadzonych w moim rejonie już 30% kleszczy
jest nosicielami boreliozy lub WZOM, a niektóre i jednego i drugiego.
Statystycznie więc łapiąc 3 kleszcze w sezonie - problem niemal pewien.
Choć z drugiej strony statystycznie to każdy kierowca ma we krwi 0,1 promila C2H5OH.
jest nosicielami boreliozy lub WZOM, a niektóre i jednego i drugiego.
Statystycznie więc łapiąc 3 kleszcze w sezonie - problem niemal pewien.
Choć z drugiej strony statystycznie to każdy kierowca ma we krwi 0,1 promila C2H5OH.
-
- 200p
Szczęściarze! Nigdzie nie mogę znaleźć czeremchy:( Będę zmuszona wysuszyć kłącze tataraku...
Na kota najlepszy fipronil. Tak wyczytałam w internecie. Wyczytałam też, że permetryna skutecznie odstrasza kleszcze. Trzeba wyprać rzeczy z tym środkiem. Podobno działa do kilku prań. Jeśli uda mi się kupić to wypróbuję.
I co? Macie coś nowego na te bestie?!
-- 22 maja 2014, o 09:40 --
Pewnie chodzi o czeremchę zwyczajną.
Na kota najlepszy fipronil. Tak wyczytałam w internecie. Wyczytałam też, że permetryna skutecznie odstrasza kleszcze. Trzeba wyprać rzeczy z tym środkiem. Podobno działa do kilku prań. Jeśli uda mi się kupić to wypróbuję.
I co? Macie coś nowego na te bestie?!
-- 22 maja 2014, o 09:40 --
Drako pisze:Tylko czy do wywaru musi koniecznie być czeremcha pospolita czy może być amerykańska. [moim skromnym zdaniem to ta druga 'ładniej' pachnie
Pewnie chodzi o czeremchę zwyczajną.
-
- 200p
Dzisiaj zrobiłam pierwsze psikanie ze świeżego odwaru kłącza tataraku. Posuszę trochę na zapas. Zobaczymy efekty...
Nadal nie mogę znaleźć tej czeremchy...
Wczoraj znalazłam w internecie środek na kleszcze, strasznie drogi ale ponoć skuteczny. Nazywa się Hard Killer i drugi Black Jack Home&Garden. Myślę, że ten pierwszy może być skuteczny. Może ktoś z Was stosował? Chętnie poznam opinię.
Nadal nie mogę znaleźć tej czeremchy...
Wczoraj znalazłam w internecie środek na kleszcze, strasznie drogi ale ponoć skuteczny. Nazywa się Hard Killer i drugi Black Jack Home&Garden. Myślę, że ten pierwszy może być skuteczny. Może ktoś z Was stosował? Chętnie poznam opinię.
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
Otrzymałem w zeszłym roku, od znajomych z Czech, przepis na preperat przeciw kleszczom;
"Gwarantowany i sprawdzony środek przeciwko kleszczom. Rozmaryn - mikstura nie zawiera żadnych chemikaliów!
Należy kupić w sklepie opakowanie rozmarynu, jako przyprawa do żywności, 1 litr wody i 1 łyżka białego octu winnego. Wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać wodę do rozmarynu i wymieszać. Następnie dodać 1 łyżkę octu. Odstraszający owady roztwór, wlewa się do butelki z rozpylaczem i przechowuje w lodówce. Przed każdą podróżą na wieś, do lasu, należy spryskać głównie nogi od kolana w dół. Także spryskać buty! ".
Może trochę niepoprawnie stylistycznie przetłumaczone z czeskiego, ale mam nadzieję zrozumiałe.
"Gwarantowany i sprawdzony środek przeciwko kleszczom. Rozmaryn - mikstura nie zawiera żadnych chemikaliów!
Należy kupić w sklepie opakowanie rozmarynu, jako przyprawa do żywności, 1 litr wody i 1 łyżka białego octu winnego. Wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać wodę do rozmarynu i wymieszać. Następnie dodać 1 łyżkę octu. Odstraszający owady roztwór, wlewa się do butelki z rozpylaczem i przechowuje w lodówce. Przed każdą podróżą na wieś, do lasu, należy spryskać głównie nogi od kolana w dół. Także spryskać buty! ".
Może trochę niepoprawnie stylistycznie przetłumaczone z czeskiego, ale mam nadzieję zrozumiałe.
Pozdrawiam
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Coś z tymi zapachami musi być, w końcu komary też nie lubią silnych ziołowych zapachów. (a olejek waniliowy to zioło?
) Tylko że przy komarach eksperymentować łatwo można, przecież nie będziemy się tarzać po trawie testując środki na kleszcze.

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 200p
Kiedyś wyczytałam, że kleszcze nie lubią zapachu pomidorów. Posadziłam więc pomidory w miejscu gdzie tych kleszczy najwięcej. Dokładnie blisko leszczyn i bzu. Okazuje się, że nic to nie dało. Kleszcze tam nadal bytują... Więc pomidory na nie nie działają! Napisałam gwoli informacji. Pozdrawiam wszystkich, oprócz kleszczy;)
Myślę,że to tylko stereotyp lub legenda,wątpie aby coś co może przesiedzieć w bezruchu przez 20 lat i czekać na ofiarę,przestraszyło się nagle jakiegoś zapachu,nawet bardzo intensywnego.
regulamin forum
- dbuba
- 50p
- Od: 12 cze 2014, o 12:35
- Kontakt:
A ja ponieważ już miałam klienta na sobie i strach w oczach to oprócz tego, że wciąż się oglądam to znalazłam w tym roku zioła. CZYSTEK (Cistus Incanus). Cyt.: Oprócz innych działań prozdrowotnych ma działanie odstraszające owady. Nie daje żadnych działań niepożądanych (środek naturalny). Czystek jest stosowany przez niemieckich leśników w profilaktyce przeciw kleszczowej. Podawany jest także zwierzętom domowym. Kupiłam w zielarskim i siorbię sobie od tygodnia szklaneczkę dziennie. Kociarnia ma zapodawane raz w miesiącu szczepionki na kleszcze od maja do października.
Pozdrawiam - Daria
-
- 200p
Szczepionki zapodawane domowym zwierzętom nie uchronią nas od kleszczy. Zwierzęta transportują kleszcze i je roznoszą po całym domu... Czystka nie próbowałam, ale wszystko przede mną;)dbuba pisze:.....Kociarnia ma zapodawane raz w miesiącu szczepionki na kleszcze od maja do października.
Z moich zabiegów i doświadczeń na kleszczach stwierdzam, że odwar z kłącza tataraku unicestwia i eliminuje te bestie przynajmniej w 80%.
Na pocieszenie są jeszcze inne równie przyjemne stworzonka o nazwie strzyżaki, które powodują trudno gojące się rany i na nie nie działa Off ani Bros, które odstraszają komary i kleszcze. Owe strzyżaki podobne są do mucho-mrówki, po znalezieniu ofiary skrzydła im odpadają i tym trudniej je strzepnąć. W zeszłym sezonie zastanawiałam się co to takiego lata mi przed nosem i nie można odgonić... Fajno, nie?
- kotfilemon
- 10p - Początkujący
- Od: 28 kwie 2014, o 13:32
Ja pamiętam jak byłem kiedyś na obozie harcerskim i przez 3 tygodnie złapałem 38 kleszczy
Nie był to nawet rekord. Ale nikomu nic się nie stało. Dla ludzi skuteczne może być psikanie się offem, a dla zwierząt, jak już pisaliście obroże przeciwko kleszczom. Ja zakładam taką mojemu psu jak wybieramy się na spacery po lesie.