Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można pod wszystkie rośliny. Oprócz tego, że ma optymalne pH, bardzo dobry stosunek C do N to jeszcze dostarcza wszelkich składników pokarmowych. Najlepiej, żeby była lekko podsuszona
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja sąsiadka ściółkuje skoszoną trawą i krzewy i byliny i winogron i drzewka/krzewy owocowe. Twierdzi, że bardzo polepszyła ziemię a rośliny dużo szybciej rosną i obficiej kwitną w dodatku nie musi martwic się o chwasty bo ich po prostu nie ma. Po obejrzerniu jej ogrodu zdecydowanie przyjęłam jej metodę i czekam na efekty.
Aaaa co do gnicia trawy- powiedziała mi, że jeśli tak się zdarzy to ona wtedy po prostu przewraca ściółkę na drugą stronę.
Aaaa co do gnicia trawy- powiedziała mi, że jeśli tak się zdarzy to ona wtedy po prostu przewraca ściółkę na drugą stronę.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam takie podsuszone sianko pod poziomkami, żeby owoce się nie brudziły ziemią, ściółki prawie nie widać, bo zasłaniają ją liście, a owocki są czyste i nie jedzą ich robale, jak to się zdarzało wcześniej, kiedy poziomki leżały na gołej ziemi. Z truskawkami zapewne byłoby podobnie 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Wygląda może niepięknie, ot takie żółtawe pomiędzy warzywami. Jednakże znacznie bardziej wolę ten widok, niż widok chwaściorów na grzędzie warzywnej. Nie podsuszam, nie lubię zbędnego wysiłku. Od razu, prosto z kosza kosiarki, wykładam między rośliny. Nawet w tym, bardzo mokrym roku, wierzchnia warstwa ściółki, po dwóch, trzech dniach ładnie przesycha. Szczególnie przydatna w truskawkach. Teoretyczne "autorytety " głoszą: nie ścielić trawą truskawek, bo szara pleśń, choroby, etc. Ja, mizerny praktyk, amator, tego nie potwierdzam. Sezon był wyjątkowo marny na truskawki, a jednak zbierałem czyściutkie, niezapiaszczone, niezapleśniałe.
Że pod spodem gnije? To i dobrze. To, co dzieje się pod spodem, to już nie moja sprawa. Ważne, że działa.
Jest jednak pewien problem ze ściółkowaniem trawą dyniowatych. Nie wiadomo, co robić ze zbiorem. W ubiegłym roku posadziłem 6 dyń na grzędzie nieściółkowanej i 6 na ściółkowanej. Z sześciu, na grzędzie nieściółkowanej, zebrałem plon o łączej masie 35 kg. Z sześciu, na grzędzie ściółkowanej trawą, zebrałem plon o masie...? Powiem wprost. Nie ważyłem wszystkiego. Zważyłem tylko 2 największe: odpowiednio 39 i 37 kilogramów. Tych większych i mniejszych było ze 40. Razem może 300, może 500 kilogramów. I co z tym zrobić? Żona przez trzy miesiące rozdawała to po znajomych.
W tym roku ten sam problem.
Ogórki sałatkowe, odminana Tessa, wyrastają jak prosiaki, największy, trzy dni temu zebrany, ważył 780g. I znowu: kto to zje? Żona oddaje większość znajomym.
Kabaczków jeszcze nie zbierałem. Na oko największe mają po 2, 3 kilo. To samo z dyniami.
Co będzie dalej? Strach myśleć.
Że pod spodem gnije? To i dobrze. To, co dzieje się pod spodem, to już nie moja sprawa. Ważne, że działa.
Jest jednak pewien problem ze ściółkowaniem trawą dyniowatych. Nie wiadomo, co robić ze zbiorem. W ubiegłym roku posadziłem 6 dyń na grzędzie nieściółkowanej i 6 na ściółkowanej. Z sześciu, na grzędzie nieściółkowanej, zebrałem plon o łączej masie 35 kg. Z sześciu, na grzędzie ściółkowanej trawą, zebrałem plon o masie...? Powiem wprost. Nie ważyłem wszystkiego. Zważyłem tylko 2 największe: odpowiednio 39 i 37 kilogramów. Tych większych i mniejszych było ze 40. Razem może 300, może 500 kilogramów. I co z tym zrobić? Żona przez trzy miesiące rozdawała to po znajomych.
W tym roku ten sam problem.
Ogórki sałatkowe, odminana Tessa, wyrastają jak prosiaki, największy, trzy dni temu zebrany, ważył 780g. I znowu: kto to zje? Żona oddaje większość znajomym.
Kabaczków jeszcze nie zbierałem. Na oko największe mają po 2, 3 kilo. To samo z dyniami.
Co będzie dalej? Strach myśleć.
Sezon wegetacyjny się kończy a trawa nadal rośnie i nadal się ją kosi.
A skoszoną można by sypać pod krzewy czy drzewka. A z takiej trawy spod drzewek prędzej czy później "wypłucze"
się azot, który w tym okresie jest jako nawóz niewskazany.
Zatem czy teraz, jesienią też można podsypać rośliny skoszoną trawą?
A skoszoną można by sypać pod krzewy czy drzewka. A z takiej trawy spod drzewek prędzej czy później "wypłucze"
się azot, który w tym okresie jest jako nawóz niewskazany.
Zatem czy teraz, jesienią też można podsypać rośliny skoszoną trawą?
Jesienią nie ściółkuję. Pokosy trawy przeznaczam na kompost. Nie z obawy o przeazotowanie, bo ściółka z trawy późną jesienią bardzo wolno się rozkłada, ale żeby nie zachęcać gryzoni (myszy, nornice) do osiedlania się pod ściółką. Kiedyś skoszoną trawą podścieliłem jesienią świeżo posadzone drzewka. Wiosną odkryłem, że ziemia pod ściółką była zryta na głębokość kilkunastu centymetrów. Większość drzewek uschła – miały poobgryzane korzenie.
Jesienne kompostowanie trawy ma tę zaletę, że dostępne są wówczas suche liście, które mieszam z trawą, i ta mieszanina doskonale się kompostuje.
Jesienne kompostowanie trawy ma tę zaletę, że dostępne są wówczas suche liście, które mieszam z trawą, i ta mieszanina doskonale się kompostuje.
Witam Wszystkich
Pierwszy raz do was piszę, fajnie że jest tylu napalonych ogrodników!
Kochani moja przygoda z działką dopiero się zaczęła i nie bardzo wiem od czego zacząć.
Mam 4 śliwy i 2 grusze i dużo trawy do ścięcia
Możecie wprowadzić mnie o co chodzi z tym nawożeniem? Czy mogę tę trawdę rzucić pod drzewa czy nie. Jeśli nie to jak się "kompostuje" odpadki? Przepraszam za nie-fachową nazwę, ale bardzo podoba mi się jak pod drzewami czy krzewami są takie "kółka" z kory. Czy mogę coś takiego zafundować moim drzewkom i porzeczkom?
Dzięki za pomoc.

Pierwszy raz do was piszę, fajnie że jest tylu napalonych ogrodników!
Kochani moja przygoda z działką dopiero się zaczęła i nie bardzo wiem od czego zacząć.
Mam 4 śliwy i 2 grusze i dużo trawy do ścięcia

Dzięki za pomoc.