Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
Dzięki, jutro zajadę do ogrodniczego, 

- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, mam prośbę o identyfikację tego małego rudego czegoś. Od niedawna widuję te larwy na rodzynkach brazylijskich, trochę przeniosło się już na paprykę. Szkód nie zauważyłem ale są tego czasami ogromne ilości:

Pozdrawiam, Maciek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2010, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problem z identyfikacją szkodnika,nie posiadam jego zdjęcia, ma brązowe skrzydła,zieloną głowę i zjada liście wszystkiego: malin, drzewek owocowych, róż...Jest tego całe podwórko. Mam wrażenie,że taka letnia, sucha pogoda mu bardzo sprzyja. Pomocy!! w zeszłym roku to "coś" zjadło mi cały krzak malin i młodą śliwkę.jak się go pozbyć?
Witam! Prośba o identyfikacje szkodników na malinach.
http://imageshack.us/photo/my-images/33 ... 0037y.jpg/
obraz 1
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 031vn.jpg/
obraz 2
http://imageshack.us/photo/my-images/33 ... 0037y.jpg/
obraz 1
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 031vn.jpg/
obraz 2
Trochę słabo widać ale na drugim zdjęciu wydaje mi się, że to larwa biedronki ...
Dziękuje za odpowiedź, już wszystko jasne, zarówno obraz 1 i 2 to biedronka w różnych stadiach rozwoju
pozdrawiam
pozdrawiam
Ponawiam pytanie i proszę o pomoc, bo klonik marnieje w oczach 

Ale na Twoich zdjęciach trudno cokolwiek zobaczyćaiglos pisze:Ponawiam pytanie i proszę o pomoc, bo klonik marnieje w oczach

-
- 100p
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest wylinka ostatniego stadium larwalnego ważki

Masz w pobliżu staw?
Na buku czerwonym znalazłam takich intruzów.
Nie wiem czy to odmiana mszycy czy może wełnowce. Nie widać żywych osobników tylko takie jak gdyby klaczki białe i krople lepkiej spadzi. Czym zadziałać żeby się tego pozbyć?
To mszyca zdobniczka bukowa - oprysk confidor lub mospilan a wprzyszłym roku na pod koniec zimy promanal po korze.
Nie wiem czy to odmiana mszycy czy może wełnowce. Nie widać żywych osobników tylko takie jak gdyby klaczki białe i krople lepkiej spadzi. Czym zadziałać żeby się tego pozbyć?
To mszyca zdobniczka bukowa - oprysk confidor lub mospilan a wprzyszłym roku na pod koniec zimy promanal po korze.
To mszyca zdobniczka bukowa - mospilan, confidor lub przed rozwojem liści promanal
Z opisu wygląda na ogrodnicę niszczylistkę - chsząszcz z rodziny chrabąszczowatych i wygląda jak miniaturowy chrabąszcz wielkości ok 1 cm. Na dorosłe okazy jakikolwiek insektycyd kontaktowy np. Karate, gorzej będzie z larwami (pędrakami) żyjącymi w glebie. Więkrzość środków doglebowych została wycofana, można spróbować podlewania miejsc gdzie roślinom podgryzają korzonki lub ziemia jest pulchna i mogły zostać złożone jaja confidorem lub nomoltem.Talcia85 pisze:Mam problem z identyfikacją szkodnika,nie posiadam jego zdjęcia, ma brązowe skrzydła,zieloną głowę i zjada liście wszystkiego: malin, drzewek owocowych, róż...Jest tego całe podwórko. Mam wrażenie,że taka letnia, sucha pogoda mu bardzo sprzyja. Pomocy!! w zeszłym roku to "coś" zjadło mi cały krzak malin i młodą śliwkę.jak się go pozbyć?