Kwiatki Brita

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Dahrecki
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiatki Brita

Post »

Sam wyhodowałeś te owoce beniaminka? :shock: :shock: Także widze jej po raz pierwszy. Nigdy nie widziałam ani kwiatów, ani owoców, a benków u mnie pod dostatkiem.
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dahrecki pisze:Sam wyhodowałeś te owoce beniaminka? :shock: :shock: Także widzę jej po raz pierwszy. Nigdy nie widziałam ani kwiatów, ani owoców, a benków u mnie pod dostatkiem.
W zasadzie to nigdy nie dążyłem do tego, by na fikusie pojawiły się owoce.
Co do kwiatów, to nikt ich na oczy nie widział bo kwiat rozwija się wewnątrz owocu. w rezultacie na łodydze rozwija się zielona kulka która po dojrzeniu odpada.
A tak wyglądało to w maju:

Obrazek

Obrazek
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Dahrecki
100p
100p

Post »

Ojej, oczom nie wierzę :shock: :shock: i jestem pełna podziwu ;:63 ;:63 ;:63 . Ależ masz rękę do kwiatów.

Benki są u mnie baaardzooo długo - z kilkanaście lat będzie i nigdy nie wydały owoców, nawet nie podjęły próby ich zawiązywania.
Napisz proszę jakie mają u Ciebie warunki, może ja po prostu robię jakieś kardynalne błędy w ich uprawie. Z góry bardzo dziękuję i czekam z niecierpliwością na instrukcję obsługi benków ;:180 ;:180 .
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Leszku :shock: :shock: też w życiu nie widziałam owocu benka ;:224 :shock:
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit

Tak sobie na szybko przed snem tu do Ciebie wpadłam obejrzeć roślinki a tu taki szok! ;:111
Stapelia ma takiego słodkiego kwiata - jak patrzę na zdjęcie to kojarzy mi się z puchatą maskotką :D
A przez kwiaty Miltoni "Randi" to prawie z krzesła spadłam! Cudne są, ten wzór jest powalający ;:180
Od razu wprawną rękę do zielonych widać ;:108 ;:108 ;:108

Oj będę tu zaglądać do Ciebie, będę ;:138
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Dahrecki pisze:Ojej, oczom nie wierzę :shock: :shock: i jestem pełna podziwu ;:63 ;:63 ;:63 . Ależ masz rękę do kwiatów.

Benki są u mnie baaardzooo długo - z kilkanaście lat będzie i nigdy nie wydały owoców, nawet nie podjęły próby ich zawiązywania.
Napisz proszę jakie mają u Ciebie warunki, może ja po prostu robię jakieś kardynalne błędy w ich uprawie. Z góry bardzo dziękuję i czekam z niecierpliwością na instrukcję obsługi benków ;:180 ;:180 .
Warunki w jakich moje benki zawiązywały owoce to południowe nieosłonione okno i stale dość mocno wilgotne podłoże. Zawsze zawiązywały owoce na początek wakacji mniej więcej, a na wystawie południowej stały od małego. Przeniesione w z parapetu przed firankę, już nie wiązały owoców. Dlatego mniemam, iż niezbędnymi elementami jest maksymalne natężenie światła i duża wilgotność podłoża. Rośliny nie owocowały też gdy były młode. Owoce pojawiały się dopiero na dwu, trzy-letnich okazach. Starsze niestety już nie mieściły się na parapecie, wędrowały więc ew ciemniejszy kąt i nie owocowały. W takich warunkach dość chętnie owocowały, bo kiedyś myślałem że to choroba jaka albo owad latem kokon robi, i zawsze zrywałem jeszcze zielone kulki.
Teraz czekam na owoce fikusa benjamina variegaty, ale rośliny mają dopiero ponad rok i stoją u moich rodziców.
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

Piękności,piekności,piękności ,a co do tych owoców też mnie zdziwko dopadło ;:111
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Dahrecki
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za informację na temat owoców banjaminów. :)
Ja niestety nigdy nie wpadłam na pomysł aby dostarczyć im bezpośrednie nasłonecznienie, wręcz przeciwnie zawsze były chronione przez promieniami słonecznymi (firanka, wystawa wschodnia lub północna itp). Dzięki Tobie od dzisiaj wszystkie moje benki powędrują na południe bez firanki i z dużą ilością wody.

Jeszcze raz serdeczne dzięki za wymianę doświadczeń. ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Tak od razu to może lepiej nie bo słońce popali liście. Najlepiej będzie jeśli przeniesienie rosnących okazów odbędzie się zimą.
( Zawsze chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami :) )
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

britvictango pisze: Obrazek

Obrazek
Normalnie zaniemogłam z wrażenia!! ;:111 ;:111 ;:111
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Cieszę się że podobają się wszystkim owocki benka.
Tymczasem pokażę swego stefanostisa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Leszku śliczny jest ;:138 mój dopiero siedzi w wodzie i próbuję go ukorzenić :wink:
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

ładny i zadbany!
chyba kiedys sobie go sprawie :D
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Leszku, ten stefanek.. hm..
Chyba powtórnie się na niego skuszę ;:108
Natomiast beniaminek .. mam inną odmianę - ciągle owocującą od trzech już prawie lat ;:333
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Nawet nie wiesz ''złośliwcze'' jak bardzo kocham twoje zielonaski! ;:108 :uszy ;:167 :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”