Gosiny ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gosiny ogród

Post »

Witaj Gosiu :wit Ty sezon otwierasz małżami a my grilem :;230 tyle, że u mnie zimno jak diabli. Nadal włączamy ogrzewanie, bo inaczej przy kompie bym nie usiedziała :|
Mam pytanie odnośnie tego Arum, napisz mi coś o nim, bo wpadł mi w oczko ;:109 może będziesz miała na zbyciu ;:180
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu dzięki ze wpadłaś, moje (niektóre) dalie powolutku pokazują listka !ho ho byle tak dalej! Ciągle brak słońca, takiego brzydkiego maja dawno nie było.
Moj clematis Monte cassino" w końcu się wykluł! od dawna na niego czekam ! :D

Obrazek

Bogusiu
ja też miałam grilla, w sobotę na obiad, tyle że jedliśmy w domu hihi ciągle ten okropny wiatr. To był nasz pierwszy tegoroczny grill! mniam mniam ;:137 ;:137 .

Co do Arumu to jak się przeprowadziliśmy to już tam był tyle że jeden, tak wiec tyle co o nim wiem to ze jest.. biały. Wykopałam go bo nie jestem fanką , dałam teściowej, przekopałam całą ziemię bo chciałam posadzić moje ulubione kwiaty i chyba coś tam z pędów zostało gdyż co roku jest ich coraz więcej i to w rożnych miejscach nawet pod kamelią :shock: . Po takiej masakrze nawet się dziwie ze kwitną.
Tak wiec pozbyć się ich mogę bez żadnego żalu, tyle ze nie wiem czy przetrwałyby kilkudniową podroż pocztą Francja -Polska

Arum
Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Tak u Ciebie swojsko, że nawet nie dopatrzyłam, że to tak daleko ;:223
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Piękny ten clematis. Ja mam Westerplatte. Ale jesteśmy patriotyczne :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Piękny ten clematis. Ja mam Westerplatte. Ale jesteśmy patriotyczne :D
;:91 ;:91
I to jak hi hi
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Na północy deszcze, a na południu susza. Ziemia jest tak wysuszona, ze nie sposób kopać tej skamieliny. Praktycznie, od ponad miesiąca nie pada u mnie. Przedwczoraj była tylko delikatna mżawka. Jest tak sucho, że rolnicy podlewali pola, aby wzeszło zboże. Z tej pogody najbardziej chyba zadowolone są róże. Są w doskonałej formie! Truskawki też maja wyjątkowo dużo owoców i pierwsze które się czerwienią, to te dekoracyjne (z czerwonymi kwiatkami). Masz rację Gosiu, nie ma to jak słońce! Clematis cudny, a takie niechciane kwiatki (arum), traktowane przez Ciebie niczym hwasty, też chciałabym mieć w ogródku. :D
Widzę, że park w Trévarez zachycił Cię tak jak mnie. Azalie na zdjęciach są cudowne. Podobno widok z dołu na skarpę i zamek jest piękny. Niestety już nie miałam siły schodzić na dół, bo podobnie jak Ty byłam zmęczona. Widzę jednak, że Twoja córeczka dzielnie znosiła trudy marszu. Brawo!Czy byłaś na wycieczce w Locronan?
A co to za gatunek muli? Pierwszy raz widzę takie łaciate.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Gosiu, a może one są w śmietanowym sosie i to nie żadne łatki tylko po prostu sos?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Felu ! Ale się cieszę ze wpadłaś z wizytą! U nas ciągle susza, ile się nabiegam z konewkami to nie masz pojęcia, a jest ich coraz więcej gdyż doszedł warzywniak. Wiatr jakoś ucichł, słonce wychodzi zza chmur od czasu do czasu, ale nie jest zimno to jest już coś ! przy takiej pogodzie nie ma ślimaków :D , nawet chwasty niezbyt rosną hihi. Truskawki są cudne, mam nadzieje ze będą miały w sobie dużo cukru, róże tez ładnie rosną.

Jestem trochę rozczarowana różami które kupiłam u "Delbard" (kupiłam prze vpc) rosną bardzo powoli, liście nie za ciekawe, takie chuderlaki, nawet się zastanawiam czy wypuszcza choć jeden kwiatek. Te od "Meilland" czy zakupione w sklepie ogrodniczym bardzo ładnie się trzymają. Tylko "Papi Delbard" odbiega od reguły, bardzo ładnie rośnie.
"papi delbard"

Obrazek

Barbara Streisand , obok " mamy blue" kupione w tym samym czasie.
ObrazekObrazek

Park mnie zachwycił w Trevarez , tak bardzo ze nie mieliśmy czasu wpaść do Locronan, szkoda. Nie wiedziałam ze park otwierają o 13h! Cale popołudnie chodziliśmy, dzieci były bardzo dzielne! Żadne się nie skarżyło, spróbuje wrócić we wakacje gdyż maja mnóstwo hortensji , u stop zamku, bardzo jestem ciekawa jak wyglądają jak kwitną.

W ten week end pojedziemy do parku, "jardin des mélanges" , widziałam zdjęcia, jest to mały ogród prywatny, który miesza róże zioła i rośliny wieloletnie. I jak hortensje zaczną kwitnąc wybiorę się do Ploërmel (56), maja ponad 500 odmian hortensji. Poza tym park jest nad brzegiem jeziorem "lac au Duc" można spokojnie piknikować. A może ty już tam byłaś ? Wypożyczyłam książkę "créer son jardin en Bretagne", jest tam bardzo dużo dobrych adresów.

Masz całkowicie racje, mule są w sosie śmietankowym, jak na początek sezonu były bardzo dobre. My jemy te które pochodzą z naszej zatoki "baie de Saint Brieuc""
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Gosiu moje różę na wielkość tak jak twoja ostatnia .Musiałam je bardzo radykalnie przyciąć bo zmarzły.Oprócz oczywiście jednej jakiejś starej odmiany która potrafi kwitnąć bosko ale tylko chwile i tylko raz .M zapowiedział że dostaną całkowitą eksmisje nieodwracalnie :( Wywalczyłam tylko ze po kwitnieniu.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosiu, poślij do nas nieco słoneczka, a my do Ciebie nieco deszczyku :wit
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vertigo pisze:Gosiu, poślij do nas nieco słoneczka, a my do Ciebie nieco deszczyku :wit
Oj z przyjemnością chciałabym trochę deszczu, normalnie w Bretanii nigdy go nie brakuje, w tym roku duzo wieje, jest trochę słońca, dużo chmur, i zero deszczu. Chciałabym mieć pałeczkę Harrego Pottera. :lol:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

:wit Chętnie oddam trochę deszczu, w Małopolsce leje już 3 tygodni i jest coraz zimniej w tej chwili 7 stopni
Jakie już masz duże krzaki róż :shock: Kamelie są super, szkoda,że u nas nie zimują...najbardziej pamiętam z Francji zameczek ze strzyżonymi iglastymi, olbrzymie cedry i winnice :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario T macie 7°C no to rzeczywiście chłodno ! co się dzieje z klimatem, pamiętam jak byłam dzieciakiem to na 1maja padał śnieg, ale to był wyjątek, maj to zawsze był jeden z najpiękniejszych miesięcy. Coś się pokićkało. Ja się boje że jak teraz nie pada do będzie później lalo przez cale wakacje, ale co mi tam na wakacje do mamusi się wybieram, będzie sernik, kabanos, a i może podłoże i piwo ;:136 ;:136 ;:136.
A winnice to niestety nie u nas, za zimno :( . Może byłaś na południu ?
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Gosiu ile ty masz tych róż ?Będzie co oglądać jak będą kwitły :D Ja jestem zła bo na jesieni wsadziłam dwie róże na kiju i nie przeżyły .Ale jeszcze raz spróbuje
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Gosiu :wit , trochę ich mam chyba 21, jeśli dobrze policzyłam. Na jesieni posadzę jeszcze kilka na które się czaję od pewnego czasu :;230 . A lista się wydłuża i wydłuża...

Mam przeczucie że to nie koniec, bo w czerwcu albo w lipcu wybieram się do ogrodu gdzie są tylko róże, wiec myślę że coś mi wpadnie w oko ;:224 ;:224 i z pustymi rękami nie wrócę hihi ;:170
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”