Moje królestwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje królestwo

Post »

Jolu nie chcę cię martwić, ale jeżeli to fytoftoroza to wrzośce tez wypadną. :( Nie radziłabym ci sadzić w tym miejscu roślin. Wybierz jak najwięcej ziemi. Jest środek, którym podlewa się ziemię, ale zabij mnie nie pamiętam nazwy. Może odszukam opakowanie w domu.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szkoda krzaczków :( , z czego taka choroba się bierze?

Jolu, ale masz czyściutko :D
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Pięknie u Ciebie wypucowane :;230 w ogrodzie :D
wiosna zagościła na całego, śliczne krokusiki ;:138
Irysy żyłkowe nie mają specjalnych wymagań :wink:
sadzę na jesieni i już :D
należą do moich ulubionych wiosennych, jak jeszcze nie masz
to na jesień nowy zakup :;230
;:196 :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
x-d-a

Post »

Jolu, piękny masz szpaler różaneczników wzdłuż ściany domu ;:63
Ale będzie widok jak wszystkie zakwitną :!:
A te chore szybciutko wykop i spal, żeby nie zaraziły Ci innych roślinek :(
Miłego wieczoru życzę :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jolu ! Ładne to zdjęcie ze stawem... Jakie są Twoje doswiadczenia z tawliną ? Masz jej sporo.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Witaj Jolu,
pierwszy raz odwiedziłam Twój ogródek i bardzo mi tu dobrze. Masz już sporo całkiem dużych roślin, które tworzą przytulny klimat. No i masz oczko wodne, które ja dopiero urządzam, więc chętnie podglądnę i u Ciebie.
Przykro mi z powodu twoich azalii :shock: Mam nadzieję, że nie stracisz kolejnych roślinek.
Masz bardzo dużo tawliny. U mnie krzew rozrasta się w oczach, a odrosty zaczynają pojawiać się nawet na sąsiednie działce. Czy masz jakieś sposoby jej ograniczania? U mnie na razie najskuteczniejsza jest kosiarka :wink:
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dodad, dalu , margo- dziękuję bardzo za rady. Już wyrzuciłam tego najgorzej wyglądającego :( Wrzośce posadziłam nieco obok, nie w tym samym miejscu no i oczywiście wymieniłam ziemię. Na pocieszenie 2 rh, które też wyglądały nieciekawie cudownie ożyły ;:138 . Zrobiłam im drenaż, podsypałam torfu i obornika i dochodzą do siebie, więc to może nie fytoftoroza. :twisted:

Aniu - do czystego ogrodu jeszcze troszkę brakuje, od dwóch dni "walczę" z różami z moim pomocnikiem, który co chwilę odrywa mnie od tego zajęcia i chce się bawić :wink:

Zabeczko
- kiedyś kupiłam iryski, 2 lata temu i tak siedzą w ziemi i nic nie kwitną, dlatego zastanawiałam się czy czasem nie potrzebują jakiegoś specjalnego traktowania :wink: . Ale chyba na jesieni spróbuję jeszcze raz. :D

Izo - rzeczywiście mam sporo tawliny. Jedna rośnie w trawie pomiędzy drzewkami owocowymi, wyznaczając niejako granicę pomiędzy ogrodem kwiatowym a "sadzikiem" :lol: ( bo to zaledwie kilka drzew i krzewów owocowych). I ta radzi sobie trochę gorzej, tzn. jest mniejsza, ale i tak prezentuje się ślicznie. Druga rośnie na rabatach bylinowo- kwiatowo- krzewiastych i tam można powiedzieć, że wygląda dużo lepiej, ale też bardziej się rozłazi. Staram się nowe przyrosty wyrywać wiosną i jest ok. Na trawie oczywiście kosiarka robi swoje i też jest w porządku. Bardzo ją lubię, bo wcześnie wypuszcza listki i są bardzo dekoracyjne. :D . No, ale tak mogłabym powiedzieć o większości moich roślin :twisted: .

Agnieś - witaj u mnie! :wit Bardzo mi miło, że Ci się podoba u mnie. jeśli chodzi o oczko to bardzo proszę, podglądaj. :D Moje oczko jest zastane, więc było robione starą metodą, ja tylko trochę poprzerabiałam, dodałam rośliny itd. Pomysłowe w tym oczku jest to, że częściowo jest ziemne i tam rosną właśnie lilie wodne, które pięknie się rozrosły. Dodałam kamienie, aby ukryć niezbyt ładny brzeg i zrobiło się dużo naturalniej. Niepożądane przyrosty tawliny usuwam, również kosiarką. :D

A z bieżących prac to kończę obcinkę i rozkopcowywanie róż. A poza tym zasilam roślinki obornikiem, więc się nie nudzę. No i pozostało mi jeszcze sianie warzyw. I zakwitły hiacynty :heja , postaram się zrobić zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich pracujących w ogrodzie :tan
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
grabek
200p
200p

Post »

To jeszcze trochę wiosny w moim ogródku. :D

Ostatnie w tym roku krokusy
Obrazek

Moje nowe nasadzenia wrzoścowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiosenne kwiaty
Obrazek

Obrazek

Świat z perspektywy żonkila
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze niezapominajki
Obrazek
Moje królestwo
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Jolu, kaczeńce już Ci kwitną?? Muszę koniecznie posadzić nad moim oczkiem. Nie mogę się doczekać tego widoku :D
Wrzoście pięknie się prezentują. Ja też posadziłam je niedawno.
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Jolu, to nie są niezapominajki, tylko brunnera wielkolistna.
Ich kwiatki są do siebie podobne i dlatego są mylone.
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpadłam, Jolu, zobaczyć wiosnę u Ciebie. Forum mobilizuje do robienia zdjęć, prawda? :wit
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
grabek
200p
200p

Post »

Witaj Moniko - wiem, że nie są to tradycyjne niezapominajki ( takie również posiadam i potrafię odróżnić), jednak brunnera macrophylla nazywana jest niezapominajką kaukaską, więc nazwa jest prawidłowa :) .

Agnieś, moje już zakwitły i właśnie rosną nad oczkiem, tylko niestety nie są to dla nich warunki naturalne i trzeba je dużo podlewać.

Gencjano- witaj :wit . To fakt z tymi zdjęciami, wcześniej nie miałam zbyt wielu zdjęć, bardzo się z tego cieszę. :)
Moje królestwo
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jolu ! Masz tak starannie wypielęgnowany ogród . Czy sama się tym zajmujesz ?
Ja też uważam tawlinę za bardzo dekoracyjną, mam ją u siebie 2 lata. Ile lat mają Twoje ? Jak je przycinasz ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54

Post »

Witam :wit pięknie i wiosennie u ciebie.Ja tez mam kaczeńce przy oczku jeszcze nie kwitną
grabek
200p
200p

Post »

Izo- dziękuję Ci pochwały dot. porządku w moim ogrodzie, ale tak do końca to go nie ma. Większość prac robię sama, cięższe (kopanie, wertykulacja) robi zaprzyjaźniony emeryt ( oczywiście muszę za to płacić). Chyba jestem pedantką, więc jak już coś robię to muszę to dopracować no i wszystko powinno :wink: być uporządkowane. Niestety nie jest to dobra cecha, bo ciągle są starcia w tym temacie z pozostałymi domownikami, ale co ja mogę na to poradzić? :roll:
Tawlinę mam też od dwóch lat i jedynie póki co na jesieni usuwałam przekwitłe kwiatostany, niepożądane pędy i tyle. :D Teraz na wiosnę przycięłam nieco łodyżki, bo były na górze uschnięte.

Lalciu - witaj! :wit

Deszcz wygonił mnie z ogrodu :evil:
Moje królestwo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”