Moje królestwo
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje królestwo
Jolu nie chcę cię martwić, ale jeżeli to fytoftoroza to wrzośce tez wypadną.
Nie radziłabym ci sadzić w tym miejscu roślin. Wybierz jak najwięcej ziemi. Jest środek, którym podlewa się ziemię, ale zabij mnie nie pamiętam nazwy. Może odszukam opakowanie w domu.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Szkoda krzaczków
, z czego taka choroba się bierze?
Jolu, ale masz czyściutko
Jolu, ale masz czyściutko
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Pięknie u Ciebie wypucowane
w ogrodzie
wiosna zagościła na całego, śliczne krokusiki
Irysy żyłkowe nie mają specjalnych wymagań
sadzę na jesieni i już
należą do moich ulubionych wiosennych, jak jeszcze nie masz
to na jesień nowy zakup

wiosna zagościła na całego, śliczne krokusiki
Irysy żyłkowe nie mają specjalnych wymagań
sadzę na jesieni i już
należą do moich ulubionych wiosennych, jak jeszcze nie masz
to na jesień nowy zakup
-
x-d-a
Jolu, piękny masz szpaler różaneczników wzdłuż ściany domu
Ale będzie widok jak wszystkie zakwitną
A te chore szybciutko wykop i spal, żeby nie zaraziły Ci innych roślinek
Miłego wieczoru życzę
Ale będzie widok jak wszystkie zakwitną
A te chore szybciutko wykop i spal, żeby nie zaraziły Ci innych roślinek
Miłego wieczoru życzę
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jolu ! Ładne to zdjęcie ze stawem... Jakie są Twoje doswiadczenia z tawliną ? Masz jej sporo.
Witaj Jolu,
pierwszy raz odwiedziłam Twój ogródek i bardzo mi tu dobrze. Masz już sporo całkiem dużych roślin, które tworzą przytulny klimat. No i masz oczko wodne, które ja dopiero urządzam, więc chętnie podglądnę i u Ciebie.
Przykro mi z powodu twoich azalii
Mam nadzieję, że nie stracisz kolejnych roślinek.
Masz bardzo dużo tawliny. U mnie krzew rozrasta się w oczach, a odrosty zaczynają pojawiać się nawet na sąsiednie działce. Czy masz jakieś sposoby jej ograniczania? U mnie na razie najskuteczniejsza jest kosiarka
pierwszy raz odwiedziłam Twój ogródek i bardzo mi tu dobrze. Masz już sporo całkiem dużych roślin, które tworzą przytulny klimat. No i masz oczko wodne, które ja dopiero urządzam, więc chętnie podglądnę i u Ciebie.
Przykro mi z powodu twoich azalii
Masz bardzo dużo tawliny. U mnie krzew rozrasta się w oczach, a odrosty zaczynają pojawiać się nawet na sąsiednie działce. Czy masz jakieś sposoby jej ograniczania? U mnie na razie najskuteczniejsza jest kosiarka
dodad, dalu , margo- dziękuję bardzo za rady. Już wyrzuciłam tego najgorzej wyglądającego
Wrzośce posadziłam nieco obok, nie w tym samym miejscu no i oczywiście wymieniłam ziemię. Na pocieszenie 2 rh, które też wyglądały nieciekawie cudownie ożyły
. Zrobiłam im drenaż, podsypałam torfu i obornika i dochodzą do siebie, więc to może nie fytoftoroza.
Aniu - do czystego ogrodu jeszcze troszkę brakuje, od dwóch dni "walczę" z różami z moim pomocnikiem, który co chwilę odrywa mnie od tego zajęcia i chce się bawić
Zabeczko - kiedyś kupiłam iryski, 2 lata temu i tak siedzą w ziemi i nic nie kwitną, dlatego zastanawiałam się czy czasem nie potrzebują jakiegoś specjalnego traktowania
. Ale chyba na jesieni spróbuję jeszcze raz. 
Izo - rzeczywiście mam sporo tawliny. Jedna rośnie w trawie pomiędzy drzewkami owocowymi, wyznaczając niejako granicę pomiędzy ogrodem kwiatowym a "sadzikiem"
( bo to zaledwie kilka drzew i krzewów owocowych). I ta radzi sobie trochę gorzej, tzn. jest mniejsza, ale i tak prezentuje się ślicznie. Druga rośnie na rabatach bylinowo- kwiatowo- krzewiastych i tam można powiedzieć, że wygląda dużo lepiej, ale też bardziej się rozłazi. Staram się nowe przyrosty wyrywać wiosną i jest ok. Na trawie oczywiście kosiarka robi swoje i też jest w porządku. Bardzo ją lubię, bo wcześnie wypuszcza listki i są bardzo dekoracyjne.
. No, ale tak mogłabym powiedzieć o większości moich roślin
.
Agnieś - witaj u mnie!
Bardzo mi miło, że Ci się podoba u mnie. jeśli chodzi o oczko to bardzo proszę, podglądaj.
Moje oczko jest zastane, więc było robione starą metodą, ja tylko trochę poprzerabiałam, dodałam rośliny itd. Pomysłowe w tym oczku jest to, że częściowo jest ziemne i tam rosną właśnie lilie wodne, które pięknie się rozrosły. Dodałam kamienie, aby ukryć niezbyt ładny brzeg i zrobiło się dużo naturalniej. Niepożądane przyrosty tawliny usuwam, również kosiarką.
A z bieżących prac to kończę obcinkę i rozkopcowywanie róż. A poza tym zasilam roślinki obornikiem, więc się nie nudzę. No i pozostało mi jeszcze sianie warzyw. I zakwitły hiacynty
, postaram się zrobić zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich pracujących w ogrodzie
Aniu - do czystego ogrodu jeszcze troszkę brakuje, od dwóch dni "walczę" z różami z moim pomocnikiem, który co chwilę odrywa mnie od tego zajęcia i chce się bawić
Zabeczko - kiedyś kupiłam iryski, 2 lata temu i tak siedzą w ziemi i nic nie kwitną, dlatego zastanawiałam się czy czasem nie potrzebują jakiegoś specjalnego traktowania
Izo - rzeczywiście mam sporo tawliny. Jedna rośnie w trawie pomiędzy drzewkami owocowymi, wyznaczając niejako granicę pomiędzy ogrodem kwiatowym a "sadzikiem"
Agnieś - witaj u mnie!
A z bieżących prac to kończę obcinkę i rozkopcowywanie róż. A poza tym zasilam roślinki obornikiem, więc się nie nudzę. No i pozostało mi jeszcze sianie warzyw. I zakwitły hiacynty
Pozdrawiam serdecznie wszystkich pracujących w ogrodzie
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
To jeszcze trochę wiosny w moim ogródku.
Ostatnie w tym roku krokusy

Moje nowe nasadzenia wrzoścowe

Wiosenne kwiaty

Świat z perspektywy żonkila

Pierwsze niezapominajki

Ostatnie w tym roku krokusy

Moje nowe nasadzenia wrzoścowe

Wiosenne kwiaty

Świat z perspektywy żonkila

Pierwsze niezapominajki

Moje królestwo
Jolu, kaczeńce już Ci kwitną?? Muszę koniecznie posadzić nad moim oczkiem. Nie mogę się doczekać tego widoku
Wrzoście pięknie się prezentują. Ja też posadziłam je niedawno.
Wrzoście pięknie się prezentują. Ja też posadziłam je niedawno.
- Monika76

- Od: 10 wrz 2007, o 17:50
Jolu, to nie są niezapominajki, tylko brunnera wielkolistna.
Ich kwiatki są do siebie podobne i dlatego są mylone.
Ich kwiatki są do siebie podobne i dlatego są mylone.
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpadłam, Jolu, zobaczyć wiosnę u Ciebie. Forum mobilizuje do robienia zdjęć, prawda? 
Witaj Moniko - wiem, że nie są to tradycyjne niezapominajki ( takie również posiadam i potrafię odróżnić), jednak brunnera macrophylla nazywana jest niezapominajką kaukaską, więc nazwa jest prawidłowa
.
Agnieś, moje już zakwitły i właśnie rosną nad oczkiem, tylko niestety nie są to dla nich warunki naturalne i trzeba je dużo podlewać.
Gencjano- witaj
. To fakt z tymi zdjęciami, wcześniej nie miałam zbyt wielu zdjęć, bardzo się z tego cieszę. 
Agnieś, moje już zakwitły i właśnie rosną nad oczkiem, tylko niestety nie są to dla nich warunki naturalne i trzeba je dużo podlewać.
Gencjano- witaj
Moje królestwo
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jolu ! Masz tak starannie wypielęgnowany ogród . Czy sama się tym zajmujesz ?
Ja też uważam tawlinę za bardzo dekoracyjną, mam ją u siebie 2 lata. Ile lat mają Twoje ? Jak je przycinasz ?
Ja też uważam tawlinę za bardzo dekoracyjną, mam ją u siebie 2 lata. Ile lat mają Twoje ? Jak je przycinasz ?
Witam
pięknie i wiosennie u ciebie.Ja tez mam kaczeńce przy oczku jeszcze nie kwitną
Izo- dziękuję Ci pochwały dot. porządku w moim ogrodzie, ale tak do końca to go nie ma. Większość prac robię sama, cięższe (kopanie, wertykulacja) robi zaprzyjaźniony emeryt ( oczywiście muszę za to płacić). Chyba jestem pedantką, więc jak już coś robię to muszę to dopracować no i wszystko powinno
być uporządkowane. Niestety nie jest to dobra cecha, bo ciągle są starcia w tym temacie z pozostałymi domownikami, ale co ja mogę na to poradzić?
Tawlinę mam też od dwóch lat i jedynie póki co na jesieni usuwałam przekwitłe kwiatostany, niepożądane pędy i tyle.
Teraz na wiosnę przycięłam nieco łodyżki, bo były na górze uschnięte.
Lalciu - witaj!
Deszcz wygonił mnie z ogrodu
Tawlinę mam też od dwóch lat i jedynie póki co na jesieni usuwałam przekwitłe kwiatostany, niepożądane pędy i tyle.
Lalciu - witaj!
Deszcz wygonił mnie z ogrodu
Moje królestwo