Cieszę się, że Ci smakują
Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Aniu, te pyszności nie są zbyt tuczące, co widać po mnie
Cieszę się, że Ci smakują
Cieszę się, że Ci smakują
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witajcie
Może jakiś pomysł podsunę nowym przepisem
PLACUSZKI Z ORZESZKAMI
składniki:
1 pomarańcza
1łyżka kwaśnej śmietany
25dag ziemniaków
1 cebula
10dag solonych orzeszków ziemnych
1 jajko
1łyżka mąki
sól, pieprz, cukier, wegeta
olej do smażenia
sposób wyk.:
- ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce
- cebulę pokroić w drobną kostkę
- orzeszki drobno posiekać
- wymieszać ziemniaki, cebulę, orzeszki z mąką i jajkiem
- dodać sól i pieprz
- na patelni rozgrzać olej i nakładać placuszki
- smażyć krótko z każdej strony
sos:
- wycisnąć sok z pomarańczy
- pokroić bardzo drobno ćwierć skórki z pomarańczy
- wymieszać sok, skórkę z pomarańczy ze śmietaną
- dodać odrobinę wegety i cukru
- polać placuszki przed podaniem

PLACUSZKI Z ORZESZKAMI
składniki:
1 pomarańcza
1łyżka kwaśnej śmietany
25dag ziemniaków
1 cebula
10dag solonych orzeszków ziemnych
1 jajko
1łyżka mąki
sól, pieprz, cukier, wegeta
olej do smażenia
sposób wyk.:
- ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce
- cebulę pokroić w drobną kostkę
- orzeszki drobno posiekać
- wymieszać ziemniaki, cebulę, orzeszki z mąką i jajkiem
- dodać sól i pieprz
- na patelni rozgrzać olej i nakładać placuszki
- smażyć krótko z każdej strony
sos:
- wycisnąć sok z pomarańczy
- pokroić bardzo drobno ćwierć skórki z pomarańczy
- wymieszać sok, skórkę z pomarańczy ze śmietaną
- dodać odrobinę wegety i cukru
- polać placuszki przed podaniem

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku same pyszności wstawiasz, i jeszcze te super zdjęcia
U mnie dzisiaj w planach OŁATKI wg twojego przepisu
. A i resztę się wypróbuje 
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziękuję Aniu
Zachęciłaś mnie, by wstawić kolejny przepis
PIKANTNA SAŁATKA Z JABŁKIEM
składniki:
30dag jabłek
2 buraczki
2 jajka
2 ogórki konserwowe
kubek jogurtu naturalnego
4łyżki oliwy
1łyżka octu (winnego najlepiej)
szczypiorek
sól, pieprz
sposób wyk.:
- buraczki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać
- jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać
- jabłka, buraki, ogórki i jajka pokroić w kosteczkę
- z jogurtu, oliwy, octu i przypraw zrobić sos
- szczypiorek posiekać drobno
- wszystkie składniki wymieszać

PIKANTNA SAŁATKA Z JABŁKIEM
składniki:
30dag jabłek
2 buraczki
2 jajka
2 ogórki konserwowe
kubek jogurtu naturalnego
4łyżki oliwy
1łyżka octu (winnego najlepiej)
szczypiorek
sól, pieprz
sposób wyk.:
- buraczki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać
- jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać
- jabłka, buraki, ogórki i jajka pokroić w kosteczkę
- z jogurtu, oliwy, octu i przypraw zrobić sos
- szczypiorek posiekać drobno
- wszystkie składniki wymieszać

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wstawiaj Jacku, wstawiaj nowe przepisy, będziemy próbować. 
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku - ołatki rewelacyjne
, nawet moje wybredne dziecię zjadło
Uprzedzona postem Olibabki
odpowiednio zwiększyłam ilość składników i nawet kot dostał okruszki
Jutro do wypróbowania pikantna sałatka z jabłkiem-produkty gotowe
A może masz jakiś przepis na coś pysznego z dyni zwykłej albo makaronowej
Uprzedzona postem Olibabki
olibabka pisze: ... Ale dla kogo taka mała porcja, dla wróbelka?,...
odpowiednio zwiększyłam ilość składników i nawet kot dostał okruszki
Jutro do wypróbowania pikantna sałatka z jabłkiem-produkty gotowe
A może masz jakiś przepis na coś pysznego z dyni zwykłej albo makaronowej
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Potwierdzam, ołatki super, my zjadłyśmy bez dodatków. Co do proporcji, to dla dwóch kobitek: mama i ja - porcja w sam raz
, szczególnie po zalewajce
, pozdrawiam i szykuję się na kolejne proponowane przepisy 
( ponownie edyt. :nawet kilka zostało - i na drugi dzień odgrzane w mikrofali - równie dobre
)
( ponownie edyt. :nawet kilka zostało - i na drugi dzień odgrzane w mikrofali - równie dobre
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 4090
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Zajrzałam Jacku (chociaż linku w stópce jeszcze nie ma
).
Niezwykły, orientalny klimat. I te piękne zdjęcia.
A sałateczki to to, co lubię najbardziej.
Proszę o przepisik na imbir z cytryną. Czas przeziębieniowy się zaczął
.
Niezwykły, orientalny klimat. I te piękne zdjęcia.
A sałateczki to to, co lubię najbardziej.
Proszę o przepisik na imbir z cytryną. Czas przeziębieniowy się zaczął
Pozdrawiam serdecznie
-
dosia
- 1000p

- Posty: 1024
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku myślę że i mnie imbir mógłby pomóc. 
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witam miłych gości
Nawet nie wiecie, jak mnie ucieszyły Wasze wpisy, że ktoś tu w ogóle zagląda
Aniu, zaraz będzie kolejny przepis ale na coś z dyni - muszę poszukać
Kotu smakowało
Mój ewentualnie raczy spróbować, jak jest śmietana
Olibabko, zaraz wstawię coś nowego
Wisienko, ja też bardzo lubię sałatki i surówki. Zaraz będzie następna
Aniu, Dosiu, Jadziu podaję przepis na herbatkę ale niestety zdjęcia nie mam
HOT LEMON GINGER HONEY
-kawałek imbiru umyć, obrać ze skórki i posiekać w drobną kosteczkę
-miód rozrobić z odrobiną wody i zalać nim imbir
-wstawić do lodówki na 12h
-łyżeczkę kopiastą imbiru z miodem włożyć do szklanki, zalać wrzątkiem i dodać plasterek cytryny
-ewentualnie dosłodzić miodem
-no i gotowe do picia
(lubię rozgryzać trochę imbiru ale odrobinę, bo piecze bardzo)
-pozostały imbir może stać w lodówce, dlatego warto za jednym razem warto zrobić kilka porcji
SURÓWKA Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI
składniki:
30dag kapusty białej
15dag śliwek
10dag jabłek
1łyżeczka musztardy
3łyżki śmietany
2łyżki oliwy
2łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, cukier
sposób wyk.:
-kapustę i jabłka poszatkować
-ze śliwek usunąć pestki i pokroić w paski
-z oliwy, śmietany, musztardy i przypraw zrobić sos
-wymieszać wszystkie składniki
-bardzo dobre z rzeżuchą
-zimą używam suszonych śliwek

Aniu, zaraz będzie kolejny przepis ale na coś z dyni - muszę poszukać
Kotu smakowało
Olibabko, zaraz wstawię coś nowego
Wisienko, ja też bardzo lubię sałatki i surówki. Zaraz będzie następna
Aniu, Dosiu, Jadziu podaję przepis na herbatkę ale niestety zdjęcia nie mam
HOT LEMON GINGER HONEY
-kawałek imbiru umyć, obrać ze skórki i posiekać w drobną kosteczkę
-miód rozrobić z odrobiną wody i zalać nim imbir
-wstawić do lodówki na 12h
-łyżeczkę kopiastą imbiru z miodem włożyć do szklanki, zalać wrzątkiem i dodać plasterek cytryny
-ewentualnie dosłodzić miodem
-no i gotowe do picia
-pozostały imbir może stać w lodówce, dlatego warto za jednym razem warto zrobić kilka porcji
SURÓWKA Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI
składniki:
30dag kapusty białej
15dag śliwek
10dag jabłek
1łyżeczka musztardy
3łyżki śmietany
2łyżki oliwy
2łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, cukier
sposób wyk.:
-kapustę i jabłka poszatkować
-ze śliwek usunąć pestki i pokroić w paski
-z oliwy, śmietany, musztardy i przypraw zrobić sos
-wymieszać wszystkie składniki
-bardzo dobre z rzeżuchą
-zimą używam suszonych śliwek

- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5301
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska..
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wspaniałe przepisy..
.Imbir jest rewelacyjny....nawet świeży drobno pokrojony zalany wrzątkiem do tego tak jak TY sok z cytryny i miód ..to tak na szybko...rewelacja...sprawdzone i działa:)
Stara tajska receptura ;.))))
A za przepisy indyjskie jestem bardzo wdzięczna;)
Mam duży zapas przyprawy Garam Masala...wreszcie będę mogła użyć...
Stara tajska receptura ;.))))
A za przepisy indyjskie jestem bardzo wdzięczna;)
Mam duży zapas przyprawy Garam Masala...wreszcie będę mogła użyć...
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 4090
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dzięki za przepis Jacku.
Tylko jedna uwaga - jeśli ktoś chce zatrzymaś dobroczynne działanie
miodu, nie powinien zalewać tego wrzątkiem, tylko ciepłą wodą.
Ale wtedy chyba napój nie będzie już taki rozgrzewający.
Trzeba będzie kupić dzisiaj imbir.
Kapustka wygląda całkiem smakowicie.
Tylko jedna uwaga - jeśli ktoś chce zatrzymaś dobroczynne działanie
miodu, nie powinien zalewać tego wrzątkiem, tylko ciepłą wodą.
Ale wtedy chyba napój nie będzie już taki rozgrzewający.
Trzeba będzie kupić dzisiaj imbir.
Kapustka wygląda całkiem smakowicie.
Pozdrawiam serdecznie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
No , normalnie uzależniam się od Twojej kuchni - sałatka pikantna z buraczków i jajek, super
. Bardzo ciekawe, orzeźwiające zestawienie, pycha 
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5301
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska..
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wisienka..ja parzę imbir w czajniczku osobno...około 5min..później dodaję już w filiżance miód i sok z cytryny...:)A miód najlepiej nastawić na noc w letniej wodzie dopiero wtedy ma wartości;)))
Sorry że się wtrącam..
))
Sorry że się wtrącam..
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku....tak cytrynowo się u Ciebie zrobiło
....to ja mam pytanie trochę z innej beczki....
Czy kisiłeś kiedyś cytryny?
W necie jest masa przepisów jak je przygotować ale szukam czegoś sprawdzonego....
Pozdrawiam serdecznie
Czy kisiłeś kiedyś cytryny?
W necie jest masa przepisów jak je przygotować ale szukam czegoś sprawdzonego....
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

