Dorotko ładna niespodzianka trafiła Ci się więc podziękuj losowi bo mogło być gorzej.
Tak sie składa,że jest to mój ulubiony kształt kwiatuszka.
Pozwolę sobie dla potwierdzenia mych słów wkleić zdjęcia swoich dalii o kwiatach kulistych
Pierwsze dwie maja wysokośc koło 80cm a ostatnia ( ciemny kolor) karłowa tak koło 30 do 40 cm.
Oczywiście lubie też inne np dalia MAKI z racji falbankowego kształtu płatków ciekawi swa oryginalnością.Przy rozchylaniu płatki proste w lekkim łuku a potem zaczynają się skręcać - urocze prawda?
Zrobiło sie dość chłodno ale mam nadzieję,że doczekasz kwitnienia reszty swych dalii i podzielisz się z nami ich kwiatuszkami.Co do dalii to miałam 2 niespodzianki - pomyłka dostawcy ale dalia okazała sie wyjątkowo ładna i biała a druga to pierwsza próba uprawy dalii z siewu. Zwykłe anemonowe pojedyncze na zdjęciu nasionek okazały sie mieszanka niskich pomponowych w pięknych wybarwieniach i jedna ostro czerwona w kształcie niby kaktusowym ale nazwałam ją "czerwony pająk " bo takie było moje pierwsze skojarzenie.
Ciekawe czy zdążą zawiązać sie korzenie spichrzowe bo chcę je mieć w kolejnym sezonie.