Pochylony świat na piasku cz.2
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dołączam do dudkowych peanów
Wrzosowiskiem się nie martw, jeśli nie wyjdzie. Podobno w naturze wrzosów jest to, ze sa kapryśne. Ale przecież Ty je sadzisz w lesie, więc nie będzie źle. Najwyżej wyrównasz braki jesienią, bo przecież znasz odmiany, które sadzisz. Jesienią dokupisz kilka większych kępek, jeśli jakies Ci wypadną.
Trzmieliny wiosną potrafią zaskoczyć tą swoją optymistyczną zielenią, no nie?

Wrzosowiskiem się nie martw, jeśli nie wyjdzie. Podobno w naturze wrzosów jest to, ze sa kapryśne. Ale przecież Ty je sadzisz w lesie, więc nie będzie źle. Najwyżej wyrównasz braki jesienią, bo przecież znasz odmiany, które sadzisz. Jesienią dokupisz kilka większych kępek, jeśli jakies Ci wypadną.
Trzmieliny wiosną potrafią zaskoczyć tą swoją optymistyczną zielenią, no nie?

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Pozwólcie, że zacznę od pochwalenia się prezentami.
Tak wygląda rabata z liliowcami i pierwiosnkami od Geni (w trakcie prac, przepraszam za bałagan):

A to zbliżenie pierwiosnków:

Tu omieg:

To rabata z roślin od Ani, Geni i Igi - są tu cebulice i śniedki, liliowce, tawułka i narcyzy.
Skalniaczki od Igi:

Tawułka (ta akurat też od Igi, mam też kępę od Ani
):

Niezapominajki od Ani:

Tak wygląda rabata z liliowcami i pierwiosnkami od Geni (w trakcie prac, przepraszam za bałagan):

A to zbliżenie pierwiosnków:

Tu omieg:

To rabata z roślin od Ani, Geni i Igi - są tu cebulice i śniedki, liliowce, tawułka i narcyzy.

Skalniaczki od Igi:

Tawułka (ta akurat też od Igi, mam też kępę od Ani

Niezapominajki od Ani:

- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Jolu, Edytko, dla Was w poprzednim poście widok na rabatkę liliowcowo - pierwiosnkową (Geni), którą widzę z kuchennego okna i na drugą rabatkę, którą widzę z jadalni 
Geniu, chryzantemy posadzone
Wybacz, ale ślimaki, mimo, że to prezent - wyrzuciłam ;)
Marylko, dzięki dziewczynom naprawdę zazieleniło się u mnie mocno, a mogę też liczyć, że trochę kwiatów u mnie zakwitnie. Będę się chwaliła na bieżąco.
Lidko, nabytki to głównie prezenty
Kurzy się teraz od wszystkiego. Jak pies biegnie, to taki tuman za nim się unosi... Okropnie jest sucho. Nie rozumiem co to za przyjemność jeździć na tym quadzie w tę i z powrotem na 200 metrowym odcinku drogi - tak się zabawiają moi sąsiedzi
Krzysiu, dzięki, że doceniłeś, bo to na Twoje wezwanie ten dudek tak zapozował ;)
Odpukać, na razie wrzosowe przedszkole ma się dobrze. Już opryskane, w dużej części przesadzone, ładnie wypuszcza przyrosty wiosenne.
Trzmieliny mnie urzekły, nie wiedziałam, że mają tak intensywne barwy wiosną, bo są u mnie od zeszłego lata dopiero. Ta odmiana zresztą jest wyjątkowo energetyczna

Geniu, chryzantemy posadzone

Marylko, dzięki dziewczynom naprawdę zazieleniło się u mnie mocno, a mogę też liczyć, że trochę kwiatów u mnie zakwitnie. Będę się chwaliła na bieżąco.
Lidko, nabytki to głównie prezenty

Krzysiu, dzięki, że doceniłeś, bo to na Twoje wezwanie ten dudek tak zapozował ;)
Odpukać, na razie wrzosowe przedszkole ma się dobrze. Już opryskane, w dużej części przesadzone, ładnie wypuszcza przyrosty wiosenne.
Trzmieliny mnie urzekły, nie wiedziałam, że mają tak intensywne barwy wiosną, bo są u mnie od zeszłego lata dopiero. Ta odmiana zresztą jest wyjątkowo energetyczna

Aniu,
jak ślicznie, wiosennie i kolorowo już u Ciebie.
Jestem pewna, że Twoje nowe prezentowe rabatki pięknie będą rosły!
A wrzosowisko pokazuj, proszę, na bieżąco - bardzo jestem ciekawa efektu takiej ilości wrzosów
U siebie pokazałam malutki fragmencik mojej nowej kwaśnej rabaty - brak na razie wrzosów, bo one są dostępne raczej od póżnego lata.
Dobrej nocy
jak ślicznie, wiosennie i kolorowo już u Ciebie.
Jestem pewna, że Twoje nowe prezentowe rabatki pięknie będą rosły!
A wrzosowisko pokazuj, proszę, na bieżąco - bardzo jestem ciekawa efektu takiej ilości wrzosów

U siebie pokazałam malutki fragmencik mojej nowej kwaśnej rabaty - brak na razie wrzosów, bo one są dostępne raczej od póżnego lata.
Dobrej nocy

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu pod hosty dobrze jest dać kompostu z piaskiem a po posadzeniu jeśli masz to rozsypać popiół drzewny.
Ślimaki uwielbiają siedzieć w hostach, bo tam zawsze jest wilgotniej niż na ogrodzie.
A poza tym to ich przysmak.
Niektóre hosty lubią więcej światła inne mniej. Z reguły te o kolorowych liściach lepiej wybarwiają się w słonku niż w całkowitym cieniu.
Z reguły nie potzrebują specjalnego zasilania, ale dobra jest gnojówka z pokrzyw.
Ślimaki uwielbiają siedzieć w hostach, bo tam zawsze jest wilgotniej niż na ogrodzie.
A poza tym to ich przysmak.
Niektóre hosty lubią więcej światła inne mniej. Z reguły te o kolorowych liściach lepiej wybarwiają się w słonku niż w całkowitym cieniu.
Z reguły nie potzrebują specjalnego zasilania, ale dobra jest gnojówka z pokrzyw.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki