W.o...Pytania o aparaty cyfrowe - wybór i recenzje

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

grigori24 pisze:Jurku myślałem i chyba na początek kupie ale to nie to skala odwzorowania musi być 1:1 i to zrobione z 1metra. Najlepsze do makro to specjalne obiektywy stało ogniskowe no ale to kosztuje.
http://fotohobby.terramail.pl/makro/sprzet_makro.htm
W tym linku,który Ci zapodałem wywiązała sie rywalizacja na uzyskanie jak największej skali odwzorowania.I o ile pamiętam,to skończyło sie na ...16:1 :wink:
W uzyciu były ciekawe zestawy-zobrazowane zresztą na fotografiach-jak również zdjęcia makro.
Co prawda odległość przedmiotowa wynosiła tam tylko klkanaście cm.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Jurku tak czytałem mnie tylko chodzi przynajmniej o 1;1 i to z większej odległości nie mówię o obiektywach tele które maja odwzorowanie 1;2 lub 1;3 ponieważ mnie to nie zadowala.
Jurku czytam na wielu forach ale nie zawsze można im wierzyć to co piszą. Podobno nie da się zrobić zdjęć makro kitowym obiektywem tym bardziej spadającej kropli wody bo to nie możliwe a ja jestem przykładem że jednak można robić całkiem niezłe fotki. :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Elu czy nie występuje winietowanie przy soczewkach?
Jeśli byś mogła pokazać porównanie zdjęć bez soczewki i z soczewką (+1 +2 +4 +10) to bym się bardzo cieszył ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia co do soczewek - proszę.
Elu napisz coś więcej o soczewkach np. czy można je łączyć itd. itd.
Na forach foto odradzają soczewki a tutaj przynajmniej będę widział na własne oczy przy pomocy życzliwych osób ;:113 ;:113 ;:113 .

Pozdrawiam.
Grzegorz.
Grzesiu zrobiłam dzisiaj, specjalnie dla Ciebie, sesję z użyciem soczewek :D Dopiero niedawno je kupiłam i niewiele jeszcze nimi zdjęc zrobiłam, czekam na lepszy czas :( Z moich obserwacji wynika, że winietowanie na 'kicie' 18-70, przy użyciu soczewek, nie występuje, nawet jak się połączy razem wszystkie soczewki :shock: :D Z tego co czytałam o soczewkach, to aberracje mogą powstawac przy użyciu soczewek wraz z obiektywami o bardzo dużych ogniskowych :?

Do zrobienia wszystkich zdjęc ustawiłam aparat:

3872 X 2592 (zapomnialam, że kiedyś przestawiłam, zorientowałam się dopiero wieczorem po wgraniu na komputer :? )
ISO - Auto (aparat wybrał 400 dla każdego zdjęcia)
Tryb balansu bieli - 9 500 K MG-0 (przy tych ustawieniach najlepiej udało mi się odwzorowac barwę amonitu)

Zdjęcia nie są w żaden sposób retuszowane. Jedynie zmniejszyłam je do romiaru 800 X...

MACRO przy użyciu obiektywu 18-70
Obrazek

MACRO przy użyciu soczewki +1
Obrazek

MACRO przy użyciu soczewki +2
Obrazek

MACRO przy użyciu soczewki +4
Obrazek

MACRO przy użyciu soczewki +10
Obrazek

MACRO przy użyciu soczewek +4 +10
Obrazek

MACRO przy użyciu soczewek +2 +4 +10
Obrazek

MACRO przy użyciu soczewek +1 +2 +4 +10
Obrazek

Sam oceń, biorąc pod uwagę mój brak doświadczenia w obsłudze Sony, czy warto je zakupic :?:
grigori24
---

Post »

Elu bardzo dziękuje i przepraszam że zawróciłem Tobie głowę tymi zdjęciami . Co do soczewek myślę że na sam początek warto kupić i tak zrobię ponieważ różnica jest kolosalna . Od przybytku głowa nie boli zawsze się przydadzą!
Elu czy próbowałaś odwrotnego mocowania obiektywu za pośrednictwem pierścienia odwrotnego mocowania podobno rewelacja powiększenie olbrzymie . Mam zamiar kupić taki pierścień. Jeśli Ciebie to zainteresuje to prześlę Tobie link gdzie go można kupić.

Dzięki za fotki! ;:79
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Elu bardzo dziękuje i przepraszam że zawróciłem Tobie głowę tymi zdjęciami . Co do soczewek myślę że na sam początek warto kupić i tak zrobię ponieważ różnica jest kolosalna . Od przybytku głowa nie boli zawsze się przydadzą!
Elu czy próbowałaś odwrotnego mocowania obiektywu za pośrednictwem pierścienia odwrotnego mocowania podobno rewelacja powiększenie olbrzymie . Mam zamiar kupić taki pierścień. Jeśli Ciebie to zainteresuje to prześlę Tobie link gdzie go można kupić. Dzięki za fotki! ;:79
Grzesiu nie masz za co przepraszac, to żadne 'zawracanie', sama byłam ciekawa co z tego łączenia soczewek wyjdzie, bo jak Ci już pisałam, niewiele jeszcze zdjęc nimi zrobiłam, a z łączeniem soczewek w ogóle ;:171
Dzięki Tobie dowiedziałam się czegoś więcej o fotografiii i Sony, to ja Tobie dziękuję, bo mnie zmotywowałeś do działania :wink: ;:79
Soczewki nie są drogie i mi na początek też wystarczą :wink: O pierścieniu, pierwsze słyszę.... ;:151 Podaj, proszę, link do do strony z ofertą.
Bardzo mnie to zainteresowało ;:228
grigori24
---

Post »

Elu soczewki cały komplet (+1 +2 +4+10 ) można kupić do 50zł rzeczywiście to tanio .

Przesyłam link do pierścienia odwrotnego mocowania, gdzie łączysz 2 obiektywy przodami do siebie:

http://www.allegro.pl/item485254548_pie ... japan.html

Tutaj pokazany jest przykład pierścienia odwrotnego mocowania:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65694

Następny link do adapteru odwrotnego mocowania, gdzie obiektyw montujesz do body odwrotnie niż normalnie:

www.pracaallegro.pl/show_item.php?item=492924347
www.systembank.pl/?stronka=6&kat=1775&id=660

Elu
o ile się nie mylę to masz te sama średnicę co ja czyli 55mm czy się mylę?
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

a ja z prośbą o radę :?
szukam dobrego obiektywu szerokokątnego z mocowaniem do Sony Alfa
może ktoś mi "coś" poradzi :?:

a tu zdjęcie robione Sony z "prawie"teleobiektywem Sigma :lol:
Obrazek
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze: Przesyłam link do pierścienia odwrotnego mocowania, gdzie łączysz 2 obiektywy przodami do siebie:
http://www.allegro.pl/item485254548_pie ... japan.html
Tutaj pokazany jest przykład pierścienia odwrotnego mocowania:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65694
Następny link do adapteru odwrotnego mocowania, gdzie obiektyw montujesz do body odwrotnie niż normalnie:
www.pracaallegro.pl/show_item.php?item=492924347
www.systembank.pl/?stronka=6&kat=1775&id=660[b]Elu[/b] o ile się nie mylę to masz te sama średnicę co ja czyli 55mm czy się mylę?
Grzesiu też mam 55 mm :) Co do pierścienia odwrotnego mocowania, to znasz może kogoś, kto próbowałby tego u siebie? Jeśli tak, to czym to się skończyło dla tak narażonego na uszkodzenia i zabrudzenia obiektywu i aparatu, do którego później taki obiektyw zamontowano? Obawiam się, że w najlepszym przypadku skończyłoby się na kosztownym czyszczeniu układu optycznego aparatu, o ile nie na nieodwracalnym jego uszkodzeniu :? Raczej nie zdecyduję się na to rozwiązanie, poprzestanę na soczewkach, a kiedy już nabiorę wprawy, to kto wie, może dokupię coś jeszcze do MACRO..... ;:109
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

grigori24 pisze:Czy ktoś z Was posiada obiektyw Obiektyw Sigma 90/2.8 MACRO 1:1 ?Pytanie jak się spisuje i czy warto wydać tak duże pieniądze.
Grześku-a brałeś pod uwagę obiektyw Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro ?

Jest ma mojej liście obiektywów oczekujących :D
A póki co-kupiłem raynoxa i zaczynam go poznawać.To pierwsza fotka,moneta 1 zł:

Obrazek
grigori24
---

Post »

Elu są to wszystko sposoby na makro które stosują osoby na forach fotograficznych. Pierwszy teraz zakupem będzie Raynox 250 , komplet soczewek makro, dobry statyw i obiektyw makro który będzie najlepszym rozwiązaniem ale najpierw trzeba uzbierać kasę.

Jurku tak myślałem o obiektywie Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro ale jeszcze wciąż szukam najlepszego rozwiązania . Jeszcze mam trochę czasu do kupna ale biorę pod uwagę kilka obiektywów .

Sigma 70 mm f/2.8 EX DG MACRO

Sigma 105mm f/2.8 EX DG MACRO

Sigma 180mm f/3.5 APO EX DG MACRO

Jurku
w powyższym poście źle napisałem chodziło o właśnie o Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro a nie o Sigmę po prostu się pomyliłem ;:24.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Elu są to wszystko sposoby na makro które stosują osoby na forach fotograficznych. Pierwszy teraz zakupem będzie Raynox 250 , komplet soczewek makro, dobry statyw i obiektyw makro który będzie najlepszym rozwiązaniem ale najpierw trzeba uzbierać kasę.
Grzesiu trochę sobie poczytałam o tym łączeniu obiektywów i teraz wiem, że chodzi o już nieużywane obiektywy. Niestety, nie mam takich, a tych które mam nie poświęcę :(
Grzesiu może napiszesz coś o statywach, czym się kierowac w ich doborze. Jaki statyw uważasz za dobry :?: Chociaż u mnie, to już ...musztarda po obiedzie.... :?
Ostatnio kupilam, specjalnie do Sony (bo ciarki mnie przechodziły jak mocowałam go na lekkim statywie do Praktici), profesjonalny statyw o wadze 3,61 i teraz się obawiam, że byc może za ciężki jest on dla mnie, na piesze wypady, ale jest naprawdę bardzo stabilny :roll: Zasugerowałm się opisem, który informował, że jest to statyw do cięższych aparatów :|

Obrazek
grigori24
---

Post »

Elu jaki to model i ile kosztował ? Na pierwszy rzut oka fajny! Mój to lipa cały się ryla i wszystko lata w nim po prostu nieudany model .Coś poszperam o statywach ale może to trochę potrwać. ;:100 ;:100 ;:100
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Elu jaki to model i ile kosztował ? Na pierwszy rzut oka fajny! Mój to lipa cały się ryla i wszystko lata w nim po prostu nieudany model .Coś poszperam o statywach ale może to trochę potrwać. ;:100 ;:100 ;:100

Model: PROF. STALOWY STATYW Z GŁOWICĄ 3D

Tu jest link do strony z ofertą:
http://www.allegro.pl/item503748747_pro ... ml#gallery
grigori24
---

Post »

Elu uważam że to dobry wybór chyba nam więcej to nie potrzeba rewelacja i cena też ;:111 ;:111 ;:111 ;:111 ;:111 ;:112 .
grigori24
---

Post »

Babi 52 czytałem recenzje i przeglądałem test Twojego aparatu .Aparacik niczego sobie użytkownicy są bardzo zadowoleni z kolorów , balansu bieli, możliwości makrofotografii,ogólnie udany model. Jest poważna wada szumy nie do przyjęcia już przy ISO 200 . Co można wycisnąć z tego aparatu to tutaj zobacz tylko się nie załamuj!

Kup Raynoxa 250

www.digart.pl/praca/1765084/index.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”