grigori24 pisze:Elu czy nie występuje winietowanie przy soczewkach?
Jeśli byś mogła pokazać porównanie zdjęć bez soczewki i z soczewką (+1 +2 +4 +10) to bym się bardzo cieszył ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia co do soczewek - proszę.
Elu napisz coś więcej o soczewkach np. czy można je łączyć itd. itd.
Na forach foto odradzają soczewki a tutaj przynajmniej będę widział na własne oczy przy pomocy życzliwych osób

.
Pozdrawiam.
Grzegorz.
Grzesiu zrobiłam dzisiaj, specjalnie dla Ciebie, sesję z użyciem soczewek

Dopiero niedawno je kupiłam i niewiele jeszcze nimi zdjęc zrobiłam, czekam na lepszy czas

Z moich obserwacji wynika, że winietowanie na 'kicie' 18-70, przy użyciu soczewek, nie występuje, nawet jak się połączy razem wszystkie soczewki

Z tego co czytałam o soczewkach, to aberracje mogą powstawac przy użyciu soczewek wraz z obiektywami o bardzo dużych ogniskowych
Do zrobienia wszystkich zdjęc ustawiłam aparat:
3872 X 2592 (zapomnialam, że kiedyś przestawiłam, zorientowałam się dopiero wieczorem po wgraniu na komputer

)
ISO - Auto (aparat wybrał 400 dla każdego zdjęcia)
Tryb balansu bieli - 9 500 K MG-0 (przy tych ustawieniach najlepiej udało mi się odwzorowac barwę amonitu)
Zdjęcia nie są w żaden sposób retuszowane. Jedynie zmniejszyłam je do romiaru 800 X...
MACRO przy użyciu obiektywu 18-70
MACRO przy użyciu soczewki +1
MACRO przy użyciu soczewki +2
MACRO przy użyciu soczewki +4
MACRO przy użyciu soczewki +10
MACRO przy użyciu soczewek +4 +10
MACRO przy użyciu soczewek +2 +4 +10
MACRO przy użyciu soczewek +1 +2 +4 +10
Sam oceń, biorąc pod uwagę mój brak doświadczenia w obsłudze Sony, czy warto je zakupic