Moje rośliny i roślinki cz.1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo fajny ten aeschunantus, znajoma ma mi podarować kawałek do ukorzenienia. :D :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Graszko .
Masz bardzo ładne kwiatki.Fajnie ,że się nimi pochwaliłaś.
Bardzo podoba mi się fikus i begonia.
Czekam na więcej zdjęc.
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Kari i Edyto 74 dziękuję, że odwiedziłyście mój wątek zapraszam częściej, bo jeszcze kilkanaście doniczek mam do pokazania. :D :D :D

Krzysiu ja aeschynathusa miałam posadzone trzy szczepki a rozrósł się jak pokazywałam na wcześniejszych stronach. :D
Dziś zgubił kolejnego kwiatuszka już niema tych dwóch kwiatków co na zdjęciu wyżej
zostały tylko te dwa
Obrazek

Te kwiatki bardzo ciekawie wyglądają tak jak by miały oczy u góry a niżej szeroko otwatą paszczę :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie takie otwarte mordeczki mają, dobrze, że nie gryzą. Śliczne.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Fantastycznie, Graszko, czekam z niecierpliwością :)
Mój eszynantusek żadnego kwiatka nie pokazał w pełni... Każdy odpadł w innej fazie rozwoju :( Widać "ten typ tak ma" ;)
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p

Post »

Moje paprotki :D
tą dostałam od męża dwa i pól roku temu była malutka miała ze trzy liście a dziś wygląda tak:
Obrazek

te dwie paprotki na następnych fotkach (wiosną była jedna) podzieliłam na pół, ale coś słabiutko rosną niby wypuszczają pędy, ale są cieniutki i takie słabe.
Obrazek

Obrazek

a ta z kolei to oberwała się przy przesadzaniu tych dwóch poprzednich było to takie byle co, ale posadziłam w małą doniczkę zaniosłam do łazienki na okno, stało i stało nie schło i nie rosło, a później jak zaczeło rosnąć, wypuszczało pędy jeden za drugim i dziś wygląda tak: :D :D :D
Obrazek
Pozdrawiam, Grażyna
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne paprotki. Zwłaszcza ta od męża - widać, że podarowana z miłości:)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Graszko, nie narzekaj już tak na te paprotki. Są naprawdę super. Jakbyś moje kikuty zobaczyła, to byś mi przyznała rację, że Twoim nic nie brakuje :)
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p

Post »

Ja tylko na te dwie narzekam, bo są takie blade i słabo rosną :evil:

Kati a Ty do swoch paprotek stosujesz jakieś nawóz, czy podlewasz tylko wodą?
Może moim właśnie tego jest potrzeba. Jak myślisz?
Pozdrawiam, Grażyna
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz tylko od czasu do czasu daję im biohumusu. Chciałam żeby sobie przed wiosna odpoczęły, a one niestety coraz bardzirj marnieją. Już się pogodziłam, ze to nie dla mnie roślinki. Jak mi padną to już więcej się o nie nie pokuszę :?
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Reposit-09

Post »

Wiecie co, ja na mojej paprotce też już postawiłam krzyżyk. Ciągle miała wilgotną i ziemię i powietrze, a do tego piękne rozproszone światełko - jak mądre księgi nakazują. A jednak - leciała i sypała się w oczach, po prostu żywa katastrofa. Pomyślałam sobie - cóż, paprocie nie dla mnie. I wtedy odwiedziła mnie ciocia ze Śląska i zaraz wyłowiła wzrokiem paprotkę... Z miejsca spytała: "A Ty wiesz, że paprocie muszą mieć kwaśną ziemię?" Eeeeeee.... no nie wiedziałam :oops: Pobiegłam do ogrodniczego po kwaśne podłoże, zrobiłam odpowiednią mieszankę i przesadziłam. Trzy miesiące była cisza, a potem... z prawie niczego wyrosło to:

Obrazek

Zaczęła rosnąć na początku grudnia, a to znaczy, że to wszystko przyrosło praktycznie w miesiąc!
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesamowite, że w miesiąc aż tyle przytyła :) . Jesteś czarodziejką Karinko. Moje niestety mają kwaśne podłoże i wszystkie te warunki o jakich piszesz. Najwyraźniej mnie nie lubią :evil: I vice versa. Jak Kuba bogu tak.... :D
Reposit-09

Post »

Oj, to szkoda, Kasiu :( Miałam nadzieję, że pomogę :oops: U mnie ta torfowo-glinasto-piaszczysta mieszanka chyba pomogła... a może to te wilgotne kamyki pod donicą? Teraz już sama nie jestem pewna... Wiem tylko, że na forum jest więcej osób, które pisały o tym, że się nie polubiły z paprotkami ;) Więc głowa do góry!
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kari pisze:Oj, to szkoda, Kasiu :( Miałam nadzieję, że pomogę :oops: U mnie ta torfowo-glinasto-piaszczysta mieszanka chyba pomogła... a może to te wilgotne kamyki pod donicą? Teraz już sama nie jestem pewna... Wiem tylko, że na forum jest więcej osób, które pisały o tym, że się nie polubiły z paprotkami ;) Więc głowa do góry!
Gliniasto piaszczysto torfowa, powiadasz?. Ja swoje trzymam w torfie z domieszką liściastej z lasu. Może faktycznie taka jak opisujesz jest lepsza. Powiedz mi w jakich proporcjach robiłaś mieszankę? Dam na podstawek trochę keramzytu zanim skonstruuję ziemię, żeby im polepszyć byt :D
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p

Post »

Moje paprotki rosną na mieszaninie torfowo- piaskowej z domieszką kory.

Nigdy nie stosowałam nawozów do paprotek chyba się skuszę na biohumusu może moim pomoże (na pewno nie zaszkodzi) troszkę je odrzywię i mam nadzieję że, nie będą takie blade. :)
Pozdrawiam, Grażyna
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”