@ Drako ? Wiesz, tak to już jest, że nieszczęścia chodzą parami (a w zasadzie nawet kupą najczęściej)? Z tych wilców trójbarwnych jednak część siewek koniec końców sczezła, więc będę dzisiaj dosiewał (na szczęście mam jeszcze nasiona)? Z mrówkami to naprawdę było utrapienie? Mnie te zwierzaki fascynują, miałem hodowlę w terrarium (formikarium), pasja mojego życia od dwunastego roku, marzyłem o tym, żeby zostać myrmekologiem, moją pierwszą magisterkę zrobiłem właśnie na mrówkach (niestety drzwi dalszej kariery były zamknięte, więc przekwalifikowałem się na mikrobiologa, dorabiając drugie studia magisterskie), więc tym trudniej było mi mrówki po prostu zacząć tępić? Ale jak się nie da inaczej? W ogóle mam wrażenie, że pomogła już trutka domowej roboty: kropla preparatu Vertimec (substancja czynna: abamektyna czyli mieszanka dwóch rodzajów awermektyny) zmieszana z łyżką miodu? Te ?zwykłe małe czarne? to zapewne
Lasius niger. Hasające u mnie
Lasius emarginatus są blisko spokrewnione, pokrój ciała mają identyczny, różnią się czerwonawym tułowiem (ale jako że są małe, trzeba patrzeć z bliska i w dobrym świetle, żeby zobaczyć, że tułów nie jest czarny)? A w ogóle to po ostatnich ulewach wszędzie w ogrodzie wyrosły mi kopce mrówek ? które ewidentnie musiały się ewakuować z nasiąkniętej gleby w górę? Podziwiam szybkość i wydajność mrówczej pracy, przecież te kopczyki to z mrówczej perspektywy są wielkie niczym jakaś piramida Cheopsa? A powstały w tydzień...
@ Marta ? No niestety odkąd mam ogród, znielubiłem koty? Nie da się od nich odgrodzić, przyłażą nieproszone, wylegują się pośród kwiatów? Aczkolwiek żeby mi rabatę zryły, to zdarzyło mi się pierwszy raz?
Poniżej obiecane fotki? Nareszcie doczekałem się pierwszego kwitnącego irysa (już mnie zaczynało to frustrować, że u tygodni oglądam je w waszych ogrodach, a u mnie ciągle nic)? Złotokap w tym roku odpoczywa ? i zamiast kapać złotem, tylko dwie małe kiście kwiatów puścił? Poza tym festiwal orlików, niezmordowane zawilce, pierwsze kwiaty moszenek i takie-tam...
Anemone coronaria

Aquilegia vulgaris

Clematis sp.

Colutea arborescens

Cytisus scoparius

Iris germanica

Iris x hollandica

Kolkwitzia amabilis

Laburnum anagyroides

Ornithogalum nutans

Psephellus hypoleucus

Ranunculus repens