Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie rośnie w ziemi torfowej.I tak muszę go przesadzić bo ma pękniętą doniczkę,będzie potrzebna wyższa,bo korzenie już widać.Ziemi do palm tutaj nie widziałem,szukałem ale nie ma,więc będę musiał zrobić mieszankę sam.
Dzięki za info :D :wink:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy koś doradzi mi czemu mój sagowiec żółknie????
Awatar użytkownika
Madziotto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2009, o 13:38

Post »

Witam wszystkich,

właśnie z wypiekami na twarzy i oczami jak spodki przeczytałam wszystkie wypowiedzi i pierwsze, oczywiście, co muszę zrobić, to pogratulować Andresowi tak okazałych i imponujących roślin i Karpkowi jakże skutecznego podarowania drugiego życia swojemu Sagowcowi. Ja mam małego cykasa, którego kupiłam w tym roku i w kwietniu przesadziłam do nowej doniczki. Wtedy, niestety..., nie byłam jeszcze tak "obeznana" jak teraz i wsadziłam do doniczki, można rzec - klasycznej, czyli pękatej, niezbyt wysokiej i ..o zgrozo, do podłoża torfowego, ponieważ hurtowo przesadzałam wszystkie inne rośliny jakie posiadam, a te właśnie taką ziemię lubią. Wspomnę, że mój sagowiec siedzi na szafce bardzo blisko wschodniego okna. Od pewnego czasu zaczęły żółkną mu dolne liście. Zwiększyłam podlewanie do ok 2/3 szklanki na 2 dni i zraszam go od czasu do czasu i mam wrażenie, że trochę mu się polepszyło, nie jestem jednak pewna, czy przypadkiem sobie tego nie wmawiam.. Zastanawiam się tylko, czy nie przesadzić go teraz do właściwej doniczki i właściwego podłoża? Czy może lepiej będzie, jeśli poczekam do przyszłej wiosny? Zdjęcie zamieszczę następnym razem.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Madziotto - Andres na pewno się odezwie i doradzi Ci szczegółowo. Ze swojej strony uważam, że podłoże torfowe (jeżeli jest to torf kwaśny, tzw. wysoki) na dłuższą metę jest niedobre by nie powiedzieć szkodliwe. Zraszać go nie musisz. Wschodnie okno też nie jest dla niego najlepsze - zdecydowanie wskazane jest południowe lub całkowite wystawienie go na balkon ponieważ lubi dużo światła. Ja za poradą Andresa już w zeszłym roku wystawiłem swojego na balkon. Obecnie także od 1 kwietnia "siedzi" na półce na balkonie w pełnym słońcu. W kwietniu na noc był chowany, teraz w maju już nawet śpi na balkonie. A i podlewać wtedy można mocniej bez obawy przelania. Dwa nowe liście są zdecydowanie większe i co najważniejsze nie są "wybiegnięte" i nie żółkną.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Madziotto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Karpek za szybką odpowiedź. Domyślałam się, że może być to wina niedostatku światła.. Problem w tym, że wszystkie okna mojego mieszkania są skierowane właśnie na tę stronę :( Oczywiście, balkon też. Spróbuję jednak wynieść go na balkon. Zawsze to parę promieni więcej. I zobaczymy. Chociaż nie powiem, martwią mnie te liście strasznie...

Pozdrawiam
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Już jestem ;) Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich sagowców ;)

Madziotto, myślę, że Twój sagowiec ma za mokro.
W dodatku torf ciągle utrzymuje wilgotne podłoże.

Doniczka może być pękata.
Ważne, żeby nie była za mała (np. 0,5 cm wolnej powierzchni między kłodziną (bulwą) i doniczką to zdecydowanie za mało).
Najlepiej byłoby dodać trochę kermazytu, żwiru, ziemi do palm i jukk firmy substral (ta akurat nie ma torfu, dlatego polecam).
Taka doniczka potem sporo waży, ale to jedyna wada ;)

Jeżeli Twój sagowiec jeszcze w tym roku nie wypuścił liści to pewnie to jeszcze zrobi, mamy dopiero początek maja.
Można powiedzieć, że to ostatnia chwila na przesadzanie, bowiem lepiej tego nie robić, gdy rosną liście.

Najlepiej byłoby postawić sagowca niżej i bliżej okna. (nie wiem, czy na szafce oznacza poniżej parapetu, czy dużo powyżej) ;)
U mnie jest sporo siewek sagowców na wschodnim oknie i mają tam sporo światła przez kilka godzin (nic nie zasłania tego okna).
Jak pisze karpek okno południowe lub zachodnie byłoby lepsze, ale wschód nie jest aż taki zły.

Najlepiej byłoby przesadzić i wystawić na balkon (o ile nie ma tam "patelni").
Wtedy rzeczywiście można (i należy) podlewać je obficiej.

Przy przesadzaniu trzeba zachować ostrożność, starać się nie wykruszyć ziemi spomiędzy korzeni (torf oczywiście możesz usunąć).
Przy okazji sprawdzisz stan korzeni: gdyby były jakieś zniłe to należy je wyciąć.

Rośliny nie zawsze wyglądają idealnie, u mnie te mniejsze mają przymrożone liście, jednego wiatr wywrócił 3 razy i to trochę odchorował.
Liście nie są wieczne, zazwyczaj utrzymują się maksymalnie przez 3-4 sezony.

Lenka, napisz coś o swoim sagowcu
Awatar użytkownika
Madziotto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo, bardzo (!) dziękuję za porady!
Jednak czy ponowne przesadzenie w tak krótkim odstępie czasu nie będzie dla niego zbyt dużym szokiem? Ostatnio przesadzałam go w połowie kwietnia właśnie do tego nieszczęsnego torfu. Dla uściślenia - mój sagowiec stoi na szafce prawie równolegle z parapetem. A! I jeszcze jedno. Właśnie podczas tego przesadzania urwałam mu jeden korzonek :? Taki mały. Zastosuje skrupulatnie Twoje zalecenia. Już widziałam ich efekty :) Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
x--A-4

Post »

Na pewno jakimś szokiem to będzie, ale lepiej zrobić to teraz i wyrzucić torf (nie widziałem doniczki, ale pewnie będzie dobra),
niż przesadzać za rok i na nowo go denerowować ;).

Chyba 2 lata temu przesadziłem jednego z mniejszych nowej doniczki,
po jakimś czasie kot zrzucił mi go z parapetu, wszystko się potłukło, rozsypało
potem jeszcze coś mu się przytrafiło, ale nadal rośnie i ma się dobrze.

Na dno doniczki trzeba dać drenaż.;)
Powodzenia.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Tak oto wygląda mój sagowieć :oops:
Obrazek
x--A-4

Post »

Lenka, czy to jest zupełnie młody sagowiec z bulwą wielkości orzecha laskowego (tzn. siewka 2-3 letnia) w małej doniczce, tak ok. 5 cm szerokości ?
Kiedyś miałem 2 takie, bo nie miałem jeszcze swoich siewek, a chciałem zobaczyć jak wyglądają.
Po jakimś czasie je wydałem, ale spędziły u mnie zimę na parapecie w łazience i ziemia w nich wysychała w ciągu 2-3 dni.

Napisz coś o podlewaniu. Czy ziemia często wysycha na wiór ?
Obecnie na to obstawiam.

?
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Tak, jesto bardzo mała bulwa, podlewam ją może to głupio zabrzmi 20ml wody co 2 dni. stoi w zacienionym miejscu, tz. dopiero po 15 dostaje słońca.
x--A-4

Post »

Jeżeli masz taką możliwość to wsadź go do większej doniczki.
Będzie łatwiej podlewać - lepiej raz mocno co tydzień, niż 1/10 szklanki dziennie.
Przy takich małych ilościach woda nie dotrze do spodu.
(zależy też od temperatury - moje stały na parapecie nad grzejnikiem).

To mała roślinka, ale na pewno się dusi w tej doniczce.
Gdy wysiewam nasiona sagowców ich korzenie potrafią urosnąć na ponad 20 cm długości w ciągu 4-5 miesięcy.

Co Ty na to ?
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Dzięki zrobie tak jak mówisz, jeszcze tylko jedno ziemia może być uniwersalna???
x--A-4

Post »

Dobrze byłoby dodać trochę kermazytu i żwirku, nie tylko na dno, ale też do ziemi wokół rośliny.
Tak, żeby ziemia nie była zbyt mocno zbita.

Byle ta uniwersalna ziemia nie była torfowa...
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Ziemię mam taką do pelasiek, a mogę wrzucić gres biały, bo tego to mam w nadmiarze :roll:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”