Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Witaj Gosiu,,no sama powiedz,kto z nas uprawia ogród pod palmami ;:306 ,no nikt,więc jesteś szczęściarą i możemy Ci tylko zazdrościć :uszy ,ja też dzisiaj z kawką w ręce obeszłam moje włości ,cudne zapachy i kwitnienia ,nawet usiąść nie musiałam ,nie wysiałam cleome w tym roku ,oj żebym była bliżej Ciebie to bym ciut uszczknęła ,pozdrawiam i miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super rozsady masz ;:138 jaka papryka :shock: Kotek--gdzie on ma oczka :?: ;:306 Nie bardzo jej się podobało to fotografowanie bo obojętnie zamknęła oczęta ;:306 śliczna , puszysta :lol: Piesek to już w takim razie starszy, ale b. ładny ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu coraz ładniej u Ciebie :) coraz więcej kwitnień, a Ty nie próżnujesz :) i cały czas widzę coś nowego wymyślasz :) ano widzisz tak to jest ze zwierzaczkami, że też się starzeją tak jak i my, tylko trochę szybciej, ale taki już nasz los. Ogród wygląda pięknie ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu dalie posadziłaś, ;:oj chyba nie ruszą przed zimnymi ogrodnikami. ;:218 Skrzynka na zioła, to świetny pomysł. ;:138 Muszę sobie zafundować taką, będzie bliżej niż na grządkę. Palibin będę podglądać, u mnie pienny ładnie się rozgałęził po ubiegłorocznym cięciu.
Foliaczek świetny, ;:215 moje siewki stoją już całą dobę pod ścianą domu, trochę oddaje ciepło nocą.
Zwierzaki pomiziaj szczególnie.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Małgosiu, od czego tu zacząć :) tyle się u Ciebie dzieje. Cudowna ta biała magnolia. Warzywnik niedługo będzie cały zielony od smacznych warzywek. Dalie posadziłaś do gruntu .. może i ja wysadzę już, tylko moje większość już zielone , bo ja sadziłam w donice do szklarni. Książka ciekawa, skoro polecasz trzeba kupić :) Fajna skrzynka na ziółka i widok za bramą ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu moje za siatką też zielone aż po horyzont, bo i lasy zielenieją :D Lola już pewnie nie zobaczyłaby kota i groźna już nie jest, ale za to ulica za domem zrobiła się tak ruchliwa, że koty zostaną w domu. Jeszcze Maciek zostałby na tarasie, ale Monika jest ciekawska i ruchliwa :wink: Żabka Lulcia jakaś zadumana nad swoim losem... a może szatą :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosia miło pic kawkę w towarzystwie pomidorów i papryk,chętnie bym wypiła na moim balkonie,ale jest tak zawalony kubeczkami i pojemnikami po śmietanie,że nie mam gdzie krzesełka postawić ;:oj
Pomysł ze skrzynką na zioła rewelacja.Jak dorwę skrzynkę to zgapię ;:224 Najpierw maznęłaś ją na biało?
Żabka w postaci kotka dobre ;:oj

Miłego dzionka ;:108
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Małgosiu. ;:196 Byłam już kiedyś u Ciebie, ale chyba wtedy nie zostawiłam śladu. Małgosiu jestem oszołomiona Twoim warzywnikiem i wysiewami. Masz przy czym robić. Magnolia gwieździsta Świeci brylancikami. Ja kiedyś miałam 7 magnolii, ale część przemarzła, innym przemarzają pąki. Póki co zostały trzy i chyba pożegnam się z dwiema. Jedna tak wyrosła, że wypija wodę innym roślinkom. Albo ja drastycznie zmniejszę, albo oddam w dobre ręce, a już takowe znalazłam. Fajne masz zwierzaki, nawet tego psotnisia.

Pozdrawiam i sił życzę do owocnej pracy :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Popadało, daleko pogrzmiało i się ochłodziło. Przynajmniej w domu posiedzę, posprzątam. A jeszcze chyba w kominku napalę, bo jakoś tak chłodnawo się porobiło nawet w domu.

Aniu - Jeśli chodzi o forsycję, to już ustalone. :D Nie wiedziałam, że kury mają taki apetyt. Ja mam dwa spore kompostowniki, jeden średni na bio, i dużą pryzmę kompostową. Używam kompostu tonami :lol:Ale nie mam obornika, a ten granulowany po rozsypaniu pożarły i wygrzebały psy z rabat ;:218

Martuś - Oj dałabym i to chętnie ;:196 Ale jeszcze posiej, zdążą urosnąć i zakwitnąć. U Ciebie takie dobre warunki to dadzą radę.
Oj te palmy :;230 A czy ja już pisałam, że doszła jeszcze jedna? Widziałam ogromną, nową w donicy mają przed tarasem. Ładna, ma inne liście od tych przy basenie.

Karolka - Lula chodzi za mną wszędzie, ale fotografować się nie lubi i robi wszystko, żeby utrudniać. A Mikusia, piesek, ma 10 lat i ostatnio bardzo podupadła. Niby nic nie dolega, apetyt jako tako, parametry dobre....chyba kod genetyczny jej się kończy.

Mariusz - No szkoda mi mojej Mikusi. Od szczeniaczka jest u nas, wierna i kochana sunia. Takie życie :(
W ogrodzie zawsze coś dzieje, bo po to mamy ogród. Szkoda tylko, że mam tak mało czasu w tygodniu. Bo głowa pełna planów ;:224

Soniu - Foliaczek mam już trzeci sezon i jak na razie trzyma się dzielnie i pomaga w produkowaniu rozsad. Jeszcze 2 tygodnie i wszystkie pójdą do warzywnika a ja zagosdpodaruję taras na kwiatki.
Wymyśliłam sobie taką skrzynię, bo w warzywniku mało miejsca, a uwielbiam zioła w kuchni. Zobac zymy jak się sprawdzi.
Palbina chciałam już dawno zaprosić do siebie, ale dopiero teraz wpadł tak łatwo do koszyczka. Ma sporo pączków, więc już niebawem zachwycę się tym upojnym zapachem. Muszę mu poszukać miejsce w pobliżu tarasu, żeby robił mi klimacik przy kawusi. :D
Zwierzaki pomiziane. One to uwielbiają.
Dalie posadziłam, rosną niedaleko domu, więc jak zdążą pokazać zielone, świeże przyrosty to ponakrywam na noce...ale nie będzie takich nocy :uszy

Violka- Dalie posadziłam, bo tak corocznie sadzę pod koniec kwietnia. Jak się wyłonią, a będą przymrozki to narzucę gazetami. Ale już nie będzie przymrozków.
W ogrodzie się dzieje, ale to chyba tak wszystkich ogrodach o tej porze roku życie podkręcone. Ja tak lubię. Po tej długiej zimie musimy się pocieszyć.
Nie kupuję gazet ogrodniczych, bo zawierają dla mnie za mało treści w porównaniu do obrazków :lol: Ale dobrą książką nie pogardzę. Ta pozycja jest naprawdę świetna.

Marysiu - Na szczęście ulica daleko od nas. Dzisiaj rano też przeżyliśmy chwile grozy, bo nasza mała koteczka się zgubiła. W nocy była w domu, spała trochę ze mną, trochę z Zuzą, a rano nie zeszła na kawusię ( pijemy sobie razem przed pracą :lol: ). Taki rytuał. No i szukamy kota...Ja miałam już makabryczne myśli,,,,a ona wyłania się zza łóżka córki zaspana i ziewa przeciągle. Zaspała ;:oj Po raz pierwszy :;230 No powiedz czy można żyć bez zwierzaków?
Lulci sierść już odrasta, ale bardzo śmiesznie to wygląda.

Aniu 77 - Skrzynka kiedyś służyła do transportu jabłek. Machnęłam ją koledze, pomalowałam na biało i służyła już jako pojemnik na poduchy i koce, potem na zabawki, nawet jako osłona doniczki z choinką, a w zeszłym roku była półeczką dla moich kaktusów na tarasie. W tym sezonie będzie zielnikiem. :D
Niebawem rozsady trzeba będzie posadzić, oj się będzie działo ;:202

Ewuś - Witaj ;:196 Mam fioła na punkcie warzyw, więc warzywnik to moje oczko w głowie. Lubię w nim pracować, bo są efekty.
Szkoda Twoich magnolii. Ja mam tylko gwiaździstą i taką jedną co miała być Nigrą, ale nią na pewno nie jest.
To wrażliwe drzewa, ale jakie piękne prawda? Może daj swoim szansę? Kompost pod nóżki i do przodu ;:333

W ogrodzie panuje biel

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klony zaczynają też swój pokaz. Moje ulubienice ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mój mały sukces ogrodniczy. Jesienią przygięłam dolną gałązkę perukowca podolskiego do ziemi, przysypałam i mam nowy, świetnie ukorzeniony krzaczek. Strasznie mnie cieszą takie roślinki . Kupione też cieszą, ale do własnoręcznie pozyskanych mam większy sentyment ;:108

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,pięknie kwitnie owocówka ,ogrody takie romantyczne teraz a i kwiatuszków dużo zaczyna kwitnienie ,żeby dopełnić ogrody kwiatami,piszesz,że facet ma basen i tarasy ,a taki betonowy płot sobie wybudował,jakoś nic mi nie pasuje ;:306 ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgoniu, kupiłam tę książkę :) powinnam ją mieć w tym tygodniu. Te kloniki masz cudowne, kilka mam zapisanych - kiedyś sobie kupię. Ten perukowiec Ci się udał .. wiem jak się z niego cieszysz ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu uwielbiam czas kwitnących drzew owocowych! Są nie tylko ozdobą, ale wypatruję na nich życia w ogrodzie :D Ładna kolekcja kloników! ja miałam dwa a mam jeden swojego tatarskiego z nasiona chyba wyrwałam albo nie wiem co? malutki był ale był :cry: Od lat mamy jakieś zwierzątko a na wsi to gdyby nie mój M, który preferuje psy pewnie byłoby więcej zwierząt. Coraz częściej nasze zakupy dominują zakupy dla zwierzaków :;230
Młodej kotce pewnie śniła się rzeka...rzeka pełna mleka ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

cudnie z tymi kwitnącymi dzrewami w ogrodzie.
Kloniki piękne.Ja ich nie mam.
Podziwiam taka ilość, jaką już masz.
Ja kiedyś planuję ze dwa kupić. na nowy areał.Ale póki co wzdycham jak je widzę w sklepach.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Znowu popadało, a burza w końcu dotarła i oczyściła atmosferę. :D W tym samym czasie, kilka kilometrów ode mnie, za Wisłą spadł grad i to podobno spory. M jechał i się natknął na niego. A kysz ode mnie gradzie ;:222
Planowałam robić miód z mniszka i okazuje się, że u nas nie ma ani jednego mniszka, tak samo u tatinka na działce. Wszystkie już chyba wykorzystałam. Aż mi się wierzyć nie chce, że można zlikwidować ten chwast. Patrzyłam zazdrośnie do ogrodu w sąsiedztwie, bo tam sad cały w mniszku, ale nie bardzo mi się uśmiecha w obcym ogrodzie zrywać chwasty :lol: Muszę eMa na wycieczkę rowerową zagonić i może gdzieś w ustronnym, leśnym zaułku znajdę moje żółteczki. Uwielbiamy miód z mniszka, nie pozwolił nam chorować w zimowo - jesiennym czasie.

Martuś - Mnie u tego gościa dużo rzeczy nie pasuje, ale nie mogę tutaj pokazywać i opisywać za dużo, bo mi nie uwierzycie. I trochę nieetyczne, ale z drugiej strony każdy ma prawo mieć to w ogrodzie co chce, prawda? A ma jeszcze ogromny wodospad z kilkoma kaskadami wody, które wieczorem są podświetlone w różne kolory, a do tego się zmieniają te kolory. Basen też jest podświetlany i zmieniający kolory. Jak w Las Vegas :lol:Zawsze mi się gębunia uśmiecha jak to widzę. Niedawno M był u sąsiada bo coś tam miał do przekazania i wrócił zaaferowany i mówi: widziałem krokodyla. Ja na to: żywego ? Mój M odpowiedział: żywy to pół biedy, ale ten był ogromny, z kamienia z wyrytym napisem dziękczynnym dla żony sąsiada. No i co? ;:224 Może lubi Fredro?

Violka - Będziesz zadowolona z tej książki. Dostałam też w prezencie encyklopedię ogrodu dwóch polskich autorek. Jakbym była początkującą ogrodniczką to bym była mega zadowolona, bo fajnie wydana i ciekawie napisana. Też polecam, ale to już taki deser u mnie po obiedzie, co nie znaczy że dla innych nie będzie wartościową pozycją. Dość kosztowna, bo 100 złociszów kosztowała, na szczęście nie były to moje pieniążki. Jeszcze jej do końca nie przejrzałam, bo to spora cegła ale uwierz mi, kocham takie książeczki nawet jak już czytam o oczywistych i znanych mi sprawach.
Klony to moje małe fiksum dyrdum ;:224

Marysiu - Nie wiem, czy pamiętasz jak się w zeszłym roku zachwycałam, że udało mi się wyhodować małego tulipanowca z nasionka znalezionego w Kórniku? No i się cieszyłam do czasu, aż Madzia Madziagos, po pokazaniu przeze mnie fotki, wyjaśniła mi uprzejmie, że to na bank nie jest tulipanowiec, a klon tatarski :lol: Zaraz potem dodała, że on też jest ładny i dobrze się prezentuje. Tak więc, klony można bardzo łatwo rozmnożyć i dalej będę poszukiwała ciekawych okazów. ;:196

Aniu - Kupuj klony, one rosną dość wolno, więc zanim zaczniesz aranżować nową przestrzeń to będziesz mogła już posadzić coś większego. No, ale znając Twoją pracowitość, to ten nowy areał szybciutko zaczniesz obsadzać i stroić w piękne rośliny. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam prośbę o nazwanie mojej magnolii. Miała być Nigra....ale to chyba nie Nigra. Po raz pierwszy zakwitła i miała całe 6 kwiatków.

Obrazek

:wit
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Małgosiu Nigra na bank to nie jest, stawiam na Soulangeane może Lnnei lub Rustica Rubra , moja jeszcze w pąkach. Jutro pokażę moje.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”