Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorotko roślina roślinie nierówna i jedna zniesie więcej naszej nadgorliwej opieki, a inna zaraz się rozchoruje ;:103
Korzonki jeżeli są brązowe i jakby mokre i puste to przegniłe, teraz obetnij te wszystkie chore jakimś ostrym zdezynfekowanym narzędziem, a następnie posyp węglem drzewnym i możesz je tak zostawić, by przeschły, a jutro włóż je do nowego podłoża i nie podlewaj przez kilka dni, by rany się zagoiły i by te pozostałe korzenie się podsuszyły, jedynie zapewnij im wysoka wilgotność wokół i możesz zrobić namiocik foliowy
Każdy falenopsis podlewaj wtedy, gdy naprawdę będzie miał sucho, kiedyś podlewałam wszystkie jednego dnia, ale to był mój wielki błąd, bo każde miało inne podłoże i inna ekspozycje na światło słoneczne plus jedne były na parapetach, gdzie pod nimi był kaloryfer, a inne stały na parapetach, gdzie kaloryfera nie ma i każdy storczyk chyba w zależności od ilości kwiatów ma inne zapotrzebowanie na wodę
zastanawiam się czy w domu ktoś z rodziny nie podlewa storczyków pod Twoja nieobecność, bo kiedyś zostawiłam teściową w moim domu i na szczęście po tym, jak wróciliśmy to zaraz zrobiłam obchód moich storczyków i okazało się, że stoją w osłonkach do połowy wypełnione wodą, bo teściowa stwierdziła, że maja za sucho i wlała pełno wody kranówy i tak zostawiła ;:155 i na nic było moje gadanie, by nie podlewała kwiatów, a specjalnie jej o tym przed wyjazdem mówiłam, bo wiem, że ona lubi jak rośliny pływają w doniczkach ;:163

Obrazek

Dorotko jeżeli tak masz postawione doniczki na keramzycie to zmień to, albo wkładając je do osłonek bez dziurek albo na podstawkę tak, by dno tej doniczki nie miało kontaktu z mokrym keramzytem
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok Soniu dzięki za rady i poświęcony na pomoc czas :D jutro zrobię tak jak mówisz 8) Chyba nikt nie podlewa jak mnie nie ma - prosiłam mamę i babcię, zeby mi ich nie ruszały, bo mama też lubi czasem "topić" kwiatki hehehe :lol:
A mam jeszcze pytanie do Ciebie - jaka woda podlewasz swoje storczyki???
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorotko nim zaczęłam szperać po tym forum to podlewałam wodą przegotowaną ok. 10 minut gotowania, bo u mnie jest twarda woda i odstałą, a teraz kupuję wodę destylowaną i jedynie gdy mi zabraknie to stosuję przegotowaną. Błędem jest to, że z oszczędności tę samą wodę zużywam do podlewania innego storczyka, o ile ma akurat zapotrzebowanie na nawóz i o ile jest zdrowy i z tego samego gatunku, ale póki co akurat z tego powodu moje storczyki jak na razie nie ucierpiały.
Od jakiegoś czasu mam notes z opisanym każdym storczykiem - jego data zakupu i cała jego historia, a dodatkowo w kalendarzu mam zaznaczone kiedy jaki storczyk był podlany - to znacznie ułatwia mi pracę przy podlewaniu, bo mam ich ponad 20 ;:183 każda doniczka jest oznaczona numerem, pod którym dany storczyk figuruje w moim notesie ;:225 oczywiście jak mąż i moja siostra zobaczyli mój tajny notes to pękali ze śmiechu :;230 ale co mi tam, moje dziwactwo jest niegroźne, więc jak mają powód do radości to niech się ze mnie śmieją, a zresztą sama mam niezły ubaw z siebie, jak sobie pomyślę, jaka jestem zakręcona na ich punkcie ;:1
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ja mam na razie trzy storczyki...Na początku podchodziłam do nich z dystansem...Musze przyznac ze mam białego, który już przekwitł...i :oops: nie pamiętam jego szczegółów :cry: Muszę założyc zeszycik ;:11 bo tez już mnie wzięło na ich punkcie. ;:1 .Musze sie jeszcze dużo nauczyc ale mam nadzieje ze mi pomozecie :D
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witaj wśród storczykowo-zakręconych :D jeśli szukasz informacji o storczykach to dobrze trafiłaś - to forum to prawdziwa skarbnica wiedzy - i to tej najważniejszej - praktycznej :D jeśli chodzi o mnie to za dużo Ci nie pomogę - bo też sama niedawno zaczęłam przygodę z tymi roślinkami 8) uczę się powoli :P Ale jest tu dużo osób z doświadczeniem "storczykowym", więc na pewno dużo się dowiesz :D
P.S. A zeszycik - dobra sprawa - chyba tez założę :twisted:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dorocia - u mnie doniczki ze storczykami stoją na tackach wypełnionych stale wilgotnym keramzytem, na tym jest położona siatka - taka jak na ogrodzenia, z tworzywa o oczkach 1 cm - tworzy to dystans i zapobiega podsiąkaniu wody.
A podlewam Wodą filtrowaną (Brita), przegotowaną i odstaną.
A zeszyt z notatkami to podstawa :) Do tego foldery ze zdjęciami - pełna dokumentacja :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu :P - a skąd taką wodę nabywasz ???(że tak się spytam nieprofesjonalnie) :D
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nabywam :) Mam filtr (Brita właśnie) i sobie filtruję samodzielnie :) Mam już na tyle dużo storczyków, że gdybym chciała podlewać destylowaną to zjadłyby mnie jej koszty :( Filtrowaną stosuję od kilku miesięcy i - jak dotąd - rośliny mają się dobrze :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha :oops::oops: :oops: filtr mówisz :P właśnie myślałam o czymś takim, bo u nas woda jest niestety strasznie twarda :P widzę to chociażby po osadzie w doniczkach różnych kwiatów :? A juz od jakiegos zcasu nurtuje mnie pytanie - jak tą wodę zmiękczyć 8) z tego co zauważyłam to różne opinie się spotyka :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja podlewam wodą ze studni. deszczówka może też być, ale deszczówka zimowa szkodzi storczykom.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok ;) sąsiedzi mają studnię więc może skołuję od nich :Da właśnie miałam się Ciebie zapytać czym podlewasz 8)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorocia - poczytaj sobie o wodzie studziennej i nie tylko na przykład tutaj i tutaj. Temat jest ciekawy :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moim studniowa chyba nie szkodzi... ale zimowa deszczówka szkodzi korzeniom: zesychają się i marszczą. może to, co jest w wodzie zatyka korzenie? może też być przegotowana, ale przy dużej kolekcji się nie opłaca. Codziennie spryskuję przegotowaną korzenie powietrzne Phalaenopsisów (te, które są na wierzchu)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a jaka jest różnica między kranówką a studniową???
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miaaa pisze:a jaka jest różnica między kranówką a studniową???
studniowa jest z ziemi i nie jest tak twarda, jak kranowa... w każdym razie odkąd zbieram storczyki, zawsze słyszałam, że nie powinno się ich podlewać kranówą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”