Korzonki jeżeli są brązowe i jakby mokre i puste to przegniłe, teraz obetnij te wszystkie chore jakimś ostrym zdezynfekowanym narzędziem, a następnie posyp węglem drzewnym i możesz je tak zostawić, by przeschły, a jutro włóż je do nowego podłoża i nie podlewaj przez kilka dni, by rany się zagoiły i by te pozostałe korzenie się podsuszyły, jedynie zapewnij im wysoka wilgotność wokół i możesz zrobić namiocik foliowy
Każdy falenopsis podlewaj wtedy, gdy naprawdę będzie miał sucho, kiedyś podlewałam wszystkie jednego dnia, ale to był mój wielki błąd, bo każde miało inne podłoże i inna ekspozycje na światło słoneczne plus jedne były na parapetach, gdzie pod nimi był kaloryfer, a inne stały na parapetach, gdzie kaloryfera nie ma i każdy storczyk chyba w zależności od ilości kwiatów ma inne zapotrzebowanie na wodę
zastanawiam się czy w domu ktoś z rodziny nie podlewa storczyków pod Twoja nieobecność, bo kiedyś zostawiłam teściową w moim domu i na szczęście po tym, jak wróciliśmy to zaraz zrobiłam obchód moich storczyków i okazało się, że stoją w osłonkach do połowy wypełnione wodą, bo teściowa stwierdziła, że maja za sucho i wlała pełno wody kranówy i tak zostawiła

Dorotko jeżeli tak masz postawione doniczki na keramzycie to zmień to, albo wkładając je do osłonek bez dziurek albo na podstawkę tak, by dno tej doniczki nie miało kontaktu z mokrym keramzytem