Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Witaj Lucynko :wit , wiesz z koronami to u mnie też marnie w tym roku, nie zakwitły, a przez poprzednie dwa lata pięknie kwitły, ale wiem to tylko z opowiadań bo przecież wtedy po szpitalach się włóczyłam, no a w tym roku jak bym mogła podziwiać, to nie zakwitły ;:185
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witajcie! :wit
Ależ paskudny dzień. ;:222 Calusieńki. Chmury i deszcz, deszcz i chmury... Dodatkowo temperatura na moim dziewiątym piętrze w najcieplejszym momencie sięgnęła 11*C, a na tej wysokości zawsze jest cieplej niż na dole.

Marysiu [amba] - ja posadziłam dwie nowe magnolię w ubiegłym roku, zakwitła jedna. Myślę, że za rok i druga pokaże, na co ją stać. Twoja też. ;:108
A ja wczoraj sprawiłam sobie trzecią, tym razem 'Jane' i mam nadzieję za rok zobaczyć jej kwiatki na żywo.

Ewelinko - podejrzewam, że środek Twojej piwonii wygnił. Kiedyś miałam taki przypadek z jedną z moich, ale w następnym roku rozrosła się i środeczek się wypełnił.
Zafunduj sobie magnolię, jest taka piękna, gdy urośnie i całą obsypią kwiaty. ;:333

Dominiko - teraz nie będę mogła doczekać się czasu, gdy moje magnolie urosną i pokażą cały festiwal kwiecia. ;:204

Marysiu [Maska] - Tobie znikają białe szafirki, a u mnie ubywa niebieskich. Może ze starości, bo to są te, które kwitły już wtedy, gdy kupiliśmy działkę.
Moich roślin też pogoda nie dopieszcza. Jednak widzę w tym 'plusy dodatnie', ponieważ mam nadzieję zobaczyć kwiaty tych roślin, które mogłyby w towarzystwie słońca kwitnąć w tym czasie, kiedy ja będę uziemiona w domu. ;:7
Ze złodziejami się nie wygra i liczę na to jedynie, że wreszcie zaspokoją braki w ogrodach swoich dzieci i dadzą sobie spokój z okradaniem działek. ;:145
Dziękuję, ;:196 choć słonka brak, ale nastrój trochę lepszy, bo najmłodszy synuś już na święta przyjechał i wniósł nieco optymizmu. :tan

Basiu [apus] - pod lilie zawsze daję korę, żeby słonko im nóżek nie przegrzało. Agrowłókniny nie kładę nigdzie. Lubię naturalne podłoża, a poza tym lubię plewić. ;:303

Danusiu [danuta z] - niezależnie od tego, pamiętaj, by swojemu wielkanocnikowi nie zmieniać miejsca w czasie, gdy ma pąki. On też gubi.
Czosnkom jeszcze dużo do olbrzymiości brakuje, ale jest nadzieja, że coś z nich nareszcie będzie. ;:108
Jagusia napisała Ci info w sprawie wstawiania zdjęć z telefonu. Mam nadzieję, że pomogła. [Aguniu ;:167 ] Próbuj, Danusiu.

Aguniu [jagusia] - mam nadzieję, że wkrótce Danusia zacznie pokazywać fotki swoich piękności . ;:63

Iwonko [00..] - cieszę się, że jesteś. ;:63
Koronami się nie przejmuj. Nie chcą kwitnąć... To nie. Inne pięknotki je zawstydzą i działka i tak będzie (już jest) kolorowa. ;:333

Moje fijołeczki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elemelek?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko ten ostatni kwiatek to też fiołek? Fajny ten wróbelek ;:63 Twój?.
jagusia111

Post »

Lucynko widzę, że nie tylko gołąbki hodujecie, ale i inne pierzaste mają u Was domki :D . U mnie też zimno, choć padać i to przez krótki czas zaczęło dopiero późnym popołudniem. Dziś wieczorem jest 2 stopnie cieplej niż wczoraj. Ja dwa lata temu nasadziłam fiołków na skalniaczku i prawie wszystkie wyginęły, a te co zostały nie chcą kwitnąć. A na trawniku w drugiej części ogródka gdzie nigdy ich nie było w tym roku jest ich sporo. Moja magnolia jeszcze nie kwitnie, ale dziś okazało się, że moja goryczka po 4 latach wypuściła pierwszy pączek.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ptaszynka domek odnalazła, pewnie zaraz rodzinka się powiększy... ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, co tam temperatura. Najgorszy jest wiatr jak to w znanym skeczu ;:306
Ale faktycznie przeszywa do szpiku.
Na dokładkę deszcz
Zazdroszczę tym co nie muszą wychodzić w taką pogodę
Jak przygotowania do świąt
Ja mam juz grubsza ogarnięte zakupy.
Zostały jakies drobiazgi
Muszę posprzątać i naszykować jedzenia, bo święta u mnie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwciu - tak, to też fiołek. Różni się kolorem listków, które później staną się ciemnobordowe, a kwiatki ma takie same, tylko mniejsze.
Mój ci on! ;:63 Ten wróbelek-Elemelek! Był, przez kilkanaście minut, ;:7 bo potem sobie poleciał. ;:306
A może wróci?....

Aguniu [jagusia] - M narobił i nazawieszał domków lęgowych, ale kota łazi po drzewach i obawiam się, że żaden ptaszek nie zechce w nich zamieszkać. ;:124
Ja też kiedyś na skalniaku posadziłam kępkę fiołków, ;:108 a później miałam problem z pozbyciem się ich. ;:223 Strasznie się siały i zagłuszały inne roślinki.
Ciekawa jestem kiedy zakwitną moje goryczki, świeżo wysadzone z tegorocznego siewu, ;:218 skoro Twoja zakwitła dopiero po czterech latach... ;:204

Basiu [apus] - kota straszy ptaki. ;:145 Może gdybym ją jak psa na smyczy trzymała... ;:218

Gosiu [Margo] - w tym przedświątecznym okresie to czy chcemy, czy nie chcemy, wychodzić z domu musimy. ;:223 Sklepy ani ryneczki do nas nie przyjdą. ;:185 Zimno, brrr!
U mnie święta jak zawsze. Dopóki będę miała siłę i zdrowie, tak będzie. ;:108 Lubię tę świąteczną atmosferę przy rodzinnym stole, :tan a np. do Warszawy nie chciałoby mi się jechać. ;:185
Nowa synowa przebąkuje, że następne święta u nich, ale ja wolałabym skorzystać tylko z jej pomocy przy przygotowaniu. ;:131
Jednak nie będę się upierała. Chce, niech tyra. ;:306

Na dobrą noc kilka obrazków mojego skalniaczka.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko...mój M swego czasu także budek lęgowych nazawieszał, tylko w żadnej ptaszek nie chciał się zadomowić. :;230 . W tym roku nareszcie happy bo w jednej z nich ptaszek wije sobie gniazdko,tak się tym chwali że cała rodzina już o tym wie ;:oj . Skalniaczek masz ładny , czyściutki i z kolorkami. ;:333
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Kabelek mam,będę więc próbować.
Ładny skalniaczek a co tam kwitnie na żółto?
Ja ostatnio wykopywałam śniedki, rozmnożyły się okropnie. Wykopałam ogromne ilości i co teraz z tym zrobić? Na kompost nie dam.
A jeszcze ile tego zostało do wykopania. ;:134
Mam też krokusy jesienne, wiesz jak one się mnożą? na wiosnę grządka wygląda jak łąka.
Fajny wróbelek,bardzo lubię te ptaszki. Kiedyś woda mi się lała do góry z węża , raptem słyszę krzyki ptaszków za altaną, pobiegłam
zobaczyć ,a to wróbelki sobie szalały pod prysznicem. ;:oj
Na działce przez te lata kilka przygód mnie spotkało. ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko na ostatnim zdjęciu prymulki to tegoroczne?, śliczne są, wróbelek Elemelek cieszy, fajnie, będziesz miała nowego mieszkańca ogrodu ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie! :wit
Im bliżej świąt, tym więcej roboty i nawet na pogodę nie wybrzydzam, bo i tak działka w odstawce.
Trochę tylko przeraża mnie prognoza, wg. której w poniedziałek-wtorek mogą moim roślinom dokuczyć przymrozki, a w inspekcie powschodziły już niektóre roślinki.
Ponadto żal kwitnących morelek i brzoskwiń, ponieważ pszczółki, trzmiele tudzież inne zapylacze pochowały się przed deszczem i zimnem. Owoców pewnie nie będzie. Znowu! ;:202

Zuziu111 - wydaje mi się, że M zbyt późno powiesił w tym roku budki lęgowe, ale to nie z jego winy, szpital mu przeszkodził.
Kiedyś w jednej z budek lęgowych wiewióreczka zrobiła sobie magazyn, w którym gromadziła zapasy na zimę. ;:7
Niestety, podczas wiosennego czyszczenia budki okazało się, że wszystkie orzechy pozostały w 'magazynie.' ;:174
Moja działka w tym roku cała jest wolna od chwastów. ;:333 Zupełnie tego nie pojmuję, bo dotąd każdej wiosny miałam mnóstwo roboty z plewieniem. ;:108 Skalniaczek też nie wymaga kosmetyki. ;:303

Danusiu [danuta z] - próbuj, kombinuj i wstawiaj zdjęcia, bo nie wiem, co tam u Ciebie rośnie ;:218 i np. gdybym wiedziała, że masz tak duże ilości krokusów jesiennych, to poprosiłabym Cię o dołożenie sadzoneczki do przesyłki, która już - niestety - przyjechała....A nie mam ani jednego jesiennego.
Ze śniedkami walczyłam i ciągle jeszcze walczę. ;:134 One są niezniszczalne. ;:223 Cebule wyrzucone na kompost zachowywały żywotność i nawet po dwóch latach kiełkowały tam, gdzie został rozsypany kompost. ;:204
Wyrzucone pod płot walczyły o życie jak głupie i tam zaczęły kwitnąć. ;:224
Ostatecznie podziabałam cebulki na drobnicę i liczę na to, że wreszcie nie będą mi rosły nieproszone. ;:306

Iwonko [00..] - dwie prymulki: ta na dole i ta na górze to tegoroczne zakupy, natomiast środkowa przezimowana pod butelką. ;:108
Były u nas na działkach trzy takie lata, że ani jeden wróbelek się nie pokazał. ;:174
Od ubiegłego roku już są, ale malutko ich. ;:174 W pobliżu na skarpie rośnie mnóstwo starych wysokich drzew, a w nich żerują jastrzębie i podejrzewamy, że właśnie wróbelki padają ich łupem. :(

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne owocowe kwiatuszki.
Fajnie, że nie masz chwastów, ja za dużo też nie mam, bo prawie wszędzie wykładam włókniną.
Wesołych świąt!
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Nic dodać nic ująć te śniedki to utrapienie dla działkowców. Lucynko a może to gołąbki pielą Ci grządki?
Nic się nie przejmuj jak chcesz zaśmiecać działkę to Ci wyślę w kopercie jak przestanie lać.To są drobne cebulki.Na wiosnę wyglądająjak
szczypiorek taki drobny.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, trzymajmy mocno kciuki, żeby te prognozy się nie sprawdziły. Bardzo mnie bolą przmorzki o tej porze... ;:145
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Być może masz rację i ten środek piwonii mi wygnił. No poczekamy i zobaczymy ;:173 . Elemelek bardzo ładny ;:333 .Portrety kwiatów na drzewie piękne ;:138 . Ja nie umiem uchwycić tak ostrego zdjęcia z bliska ;:222 . Może coś w ustawieniach powinnam pozmieniać eh sama nie wiem :( . Pozdrawiam i zdrowych, spokojnych Świąt Ci życzę ;:196 ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”