Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

teraz nie mam aparatu przy sobie ale zrobię na pewno, kokos teraz jest pod żarówką z żarnikiem więc woda ma cały czas ok 40 st. i chyba mu tak dobrze !!
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Żółknące liście na palmie kokosowej

Post »

Niedawno zakupiłam sobie palmę kokosową, posadziłam do ziemi palmowej w specjalnej doniczce na palmy - podłużnej. No i zauważyłam od 3 dni, że ona mi żółcieje. Końcówki liście są żółte, już parę musiałam przyciąć. Staram się ja podlewać raz na tydzień na podstawek, wedle porad które tutaj przeczytałam. Też ją spryskuję. Nie wiem, co jest nie tak. Może za dużo podlewam, albo za często? Proszę o pomoc, nie chce żeby mi zwiędła. Dopiero co ją kupiłam.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Nie ma "robaszków" na spodniej części liścia ?
Według mnie lepiej podlewać od góry.
Duża część korzeni znajduje się przy orzechu, więc mogą być problemy z nawodnieniem górnej części doniczki.

Lepiej nie ucinaj przysychających liści dopóki dany fragment nie zrobi się zupełnie suchy i brązowy.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Nie ,robaków nie ma na pewno. Sądzisz, że da się ją uratować? Może na razie przez co najmniej tydzień ją nie będę podlewać? Ja się sugerowałam tym, co Czarodziej pisał w poradach na temat kokosa, co w szukajce znalazłam.

Chciałam jeszcze dodać, że od środka ona wypuszcza nowego liścia. Nie wiem czemu tak na raz zaczęły żółknąć jej końcówki liści.
x--A-4

Post »

Może to jakieś konsekwencje przesadzania ?
Może za mało wody, za zimno i za ciemno ?

Od jak dawna ją masz i po jakim czasie przesadziłaś ?

Moją kupiłem w L... M..., widziałem, że jeszcze mają 1 małą, ale kiepsko wygląda.
Na pewno na dolnej stronie liścia nie masz takich białych punkcików ?
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Wydaje mi się, że może za dużo wody. Teraz nie były upalne dni, może jednak w tym względzie popełniłam błąd. Jak pisałam mam ją od niecałych dwóch tygodni, jest na stronie południowej, temp. ma ok +20 C. Na 200% nie mam nigdzie żadnych robaków. Ja swoją kupiłam w Biedronce - okazy były w bardzo dobrym stanie zieloniutkie, więc miałam z czego wybierać. Może jak Czarodziej będzie, to się wypowie. Chyba się zna na palmach.
----------------------------
Palma niestety jest w coraz gorszym stanie i jak zauważyłam w ostatnim czasie w ogóle wody z podstawka nie wpijała. Dziwne... Proszę niech ktoś coś poradzi, bo mi palma zwiędnie całkiem. Nie wiem, czy jest jeszcze do uratowania.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basieńko, wyjmij ją z ziemi, obkrusz lekko ziemię zrób zdjęcia bryły korzeniowej, całości palmy i konkretnych liści oraz samej kłodziny i pokaż je, postaram Ci się pomóc, bardzo uważaj by nie uszkodzić korzeni, ta palma jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia systemu korzeniowego. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Dobrze, zrobię to ale jutro z samego rana. Tylko zanim Ty mi odpiszesz to co ja zrobię z tą wyciągniętą bryłą? Niestety liście dalej żółkną. Na razie jej nie podlewam, ucięłam tamte co były żółte. Miałam nadzieję, że się zregeneruje ale jednak nie... :(
x--A-4

Post »

Wyjmij z doniczki, zrób zdjęcie (może ktoś Ci pomoże) i włóż ponownie do doniczki.
Ponieważ palma była przesadzona, pewnie ziemia się trochę wysypie.

A jakie były korzenie jak przesadzałaś ?
Było je w ogóle widać ? Jasne, grube i mięsiste, czy brązowe i przygniłe ?

Palmę masz od niedawna, wcześniej stała zielona w biedronce, ok.
Trafiła tam pewnie niedawno (raczej długo kwiatów tam nie trzymają), wcześniej pewnie była kilka razy przewożona z magazynu do magazynu, a jeszcze wcześniej rosła sobie spokojnie w szklarni, w cieple, miała światło, ciepłe i wilgotne powietrze.

Teraz trafiła do mieszkania, w którym warunki są zupełnie odmienne.
Wiele roślin przeżywa szok po przyniesieniu do domu, a palma kokosowa należy do dosyć wrażliwych roślin.

Gdybyś pokazała całą roślinę łatwiej byłoby coś powiedzieć na jej temat.

Moim kokosem ostatnio mało się zajmowałem i dwa liście uschły.
Najlepiej rosła zimą pod świetlówką.
Potem wzrost się zatrzymał. Obecnie stoi na dworze i nowy liść powoli się wysuwa.
Mam ją od marca 2008 r.

Jeżeli Twoja przejdzie przez ten pierwszy okres to będzie rosła.
Dziwne, że tak szybko postępuje u Ciebie żółknęcie liści.

Nie powinnaś ich obcinać. Założę się, że obcięta tkanka nie była zupełnie sucha.
Często końcówki liścia przysychają, ale reszta liścia pozostaje zdrowa.

Ile ma liści ?
Spryskujesz ją miękką wodą ?
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Moja palemka ma obecnie 4 liście i 5 wypuszcza. Spryskuję ją odstaną wodą. Jutro z samego rana ją wyjmę porobię zdjęcia i dokupię nowej ziemi do palm, bo już mi tamtej brakło. Jak ją przesadzałam to miała korzenie dobre, zdrowe. Nie było żadnych zgniłych. Wręcz bardzo grube bicze.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Przykro mi, ale nie da rady wyjąć tej palmy. Próbowaliśmy z bratem we dwójkę i nie idzie. Siedzi w doniczce bardzo mocno. Doniczki też nie da rady przeciąć :( Kiepsko to widzę... :(
x--A-4

Post »

Jeżeli miała zdrowe korzenie to OK.
Niech stoi w jasnym miejscu, najlepiej bez firanki.
Podlewaj raczej od góry, tak żeby woda wyciekła na podstawek. Nadmiar odlej (choć zakładam, że dałaś warstwę drenażu).

Możesz spryskiwać liście miękką wodą.
Resztę musi zrobić sama palma;)
Awatar użytkownika
ania3320
100p
100p
Od: 31 gru 2007, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Padła palma kokosowa

Post »

Niespełna miesiąc temu kupiłam kupiłam palme kokosową i do tego czasu wszystkie liście uschły i zostały ścięte czy jest szansa że coś z kokosa jeszcze coś wyrośnie czy kokos jest do wyrzucenia
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Uff... wreszcie udało się tą palmę wyjąć. Poprosiliśmy o pomoc sąsiada. Bryła się totalnie rozwaliła sama od siebie, czuć wilgocią. Na razie tą palmę zostawiłam tak jak jest, więc prosiłabym o w miarę szybką pomoc, co dalej z nią robić. Zauważyłam w zieli takiego malucieńkiego robaczka - często mam z nim do czynienia, jak roślina jest przelana. Przypuszczalnie 200 ml na tydzień, tak jak pisało w poradach Czarodzieja w innych tematach, to za dużo dla mojej palmy. Andreasie, ale Czarodziej pisał też by absolutnie nie lać wody wokół orzecha, tylko na podstawek. To kogo mam słuchać?

Mam nadzieję, że korzenie nie zgniły (chyba wyglądają nie najgorzej) i że da się ją uratować.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Najlepiej daj zdjęcia. Ja mam podobny problem i mam nadzieję, że da się ją uratować. Może akurat ten "rzut" palm był jakiś felerny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”