No więc dzisiaj rozkroiłam Walthama żeby zrobić soczek dla córy. Z marchewką i jabłkiem - pycha wyszedł. A odpady (przed dodaniem jabłka) wybrałam, dotarłam ziemniaka i wyszły pyszne placuszki. Dyńka ma idealny rozmiar taki "na raz". Cudowny kolor jasnopomarańczowy, bardzo intensywny. Skórka cienka, nawet nie bardzo namęczyłam się przy obieraniu no i gładka więc wygodnie. Całe czyszczenie dyńki to 5 minut. Mimo ubiegłorocznej suszy miąższ wilgotny no i jest go dużo. Małe gniazdo nasienne na jednym końcu dyni a cała reszta ( 3/4 dyni) to jedna bryła miąższu. Dużo małych pestek. Fajny zapach. No super. Chyba zacznę przekonywać się do jedzenia dyń (bo uprawiać to je już uwielbiam, tylko jakoś mi przez gardło ciężko przechodzą
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Dzisiaj zdecydowałam, że Waltham Butternut wchodzi na "moją listę". Bo mam taką swoją listę, na nią wpisuję odmiany, które zostają na stałe i będą siane co roku. Każda ma swój numerek i to mi przyspiesza oznaczanie rozsady i potem roslin. No i sukces Butternuta, bo to pierwsza dynia wciągnięta na listę.... bo ja dyń nie lubię
i dopiero uczę się je jeść.
No więc dzisiaj rozkroiłam Walthama żeby zrobić soczek dla córy. Z marchewką i jabłkiem - pycha wyszedł. A odpady (przed dodaniem jabłka) wybrałam, dotarłam ziemniaka i wyszły pyszne placuszki. Dyńka ma idealny rozmiar taki "na raz". Cudowny kolor jasnopomarańczowy, bardzo intensywny. Skórka cienka, nawet nie bardzo namęczyłam się przy obieraniu no i gładka więc wygodnie. Całe czyszczenie dyńki to 5 minut. Mimo ubiegłorocznej suszy miąższ wilgotny no i jest go dużo. Małe gniazdo nasienne na jednym końcu dyni a cała reszta ( 3/4 dyni) to jedna bryła miąższu. Dużo małych pestek. Fajny zapach. No super. Chyba zacznę przekonywać się do jedzenia dyń (bo uprawiać to je już uwielbiam, tylko jakoś mi przez gardło ciężko przechodzą
)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Tula, też jestem fanką tej dyni. Mogę dodać, że świetnie się przechowuje, nie zepsuła mi się dotąd ani jedna sztuka. 
Ta odmiana zdecydowanie zostaje na ten sezon.
Ta odmiana zdecydowanie zostaje na ten sezon.
Tula i aria.
Napiszcie proszę gdzie można kupić nasiona dyni Waltham Butternut . Sprawdziłam w tym sklepie, którego link podał ktoś wcześniej, ale niestety tam jej niema
. Zrobiłyście taką reklamę !!!!, że "uruchomiłyście"
moją chęć posiadania. Najbardziej ujęły mnie smak i wielkość. Nastawiłam się na Hokkaido bo też mają te dwie cechy, ale jeżeli Tula napisała, że właśnie W.B. "przekonała" ją do jedzenia dyń, to pewnie jest jeszcze lepsza od H. Poproszę o namiary
.
Pozdrawiam - danaa
Napiszcie proszę gdzie można kupić nasiona dyni Waltham Butternut . Sprawdziłam w tym sklepie, którego link podał ktoś wcześniej, ale niestety tam jej niema
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
kuczjan
- 100p

- Od: 10 maja 2010, o 00:14
danaa Waltham Butternut jest na all..... osobiście robiłem u tej osoby zakupy
Pozdrawiam Janusz
Również kupowałem na alledrogo, ten sprzedający ma również inne ciekawe dyńki.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja mam kolejny rok Early Butternut i jestem jej fanką! Pozostałe odmiany próbowane rózne przez 3 lata nie przekonały mnie do siebie.
Early Butternur jadam w formie placków - gęste ciasto naleśnikowe i domieszana starta na grube wiórka dynia (ile wlezie na super gęsto), oraz na surowo jak melon. Łatwo się ją obiera
.
Early Butternur jadam w formie placków - gęste ciasto naleśnikowe i domieszana starta na grube wiórka dynia (ile wlezie na super gęsto), oraz na surowo jak melon. Łatwo się ją obiera
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Dynię W. Butternut kupiłam w sklepie polecanym przez MarcinekSz, za prawie 7zł - 29 szt. zaprawionych nasion.
Uprawiałam kilka odmian Butternutów i one niewiele się między sobą różnią, trochę kształtem i wielkością, smakiem wcale, a plenność więcej zależy od stanowiska, nawożenia i uprawy z rozsady niż od wczesności odmiany.
Danaa, nie rezygnuj z uprawy Hokkaido, będziesz miała duet idealny
Uprawiałam kilka odmian Butternutów i one niewiele się między sobą różnią, trochę kształtem i wielkością, smakiem wcale, a plenność więcej zależy od stanowiska, nawożenia i uprawy z rozsady niż od wczesności odmiany.
Danaa, nie rezygnuj z uprawy Hokkaido, będziesz miała duet idealny
Izuniu, ależ ja nie chcę rezygnować z Hokkaido!!! W.B. to ma być trzecia odmiana. Bo druga, to słodka malutka dynia, której nasiona dostałam od sympatycznej forumowiczki z Wrocławia! Przy okazji serdecznie ją pozdrawiam
!
Pędzę
szukać na alle.. tej rekomendowanej przez Ciebie
!
Pozdrawiam - danaa
Pędzę
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Która z dyń Butternut ma krótszy okres wegetacji? W zeszłym roku miałam dynię piżmową i nie zdążyła dojrzeć , zerwałam niewyrośniętą przed przymrozkami i była jakaś wodnista.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Early Butternut na pewno jest wystarczająco wczesna aby dojrzeć. Nasiona kupiłam po prostu w sklepie ogrodniczym.
Ja wszystkie dynie sadzę (nie sieję) do gruntu - przygotowuję sadzonki wkładając podkiełkowane na ligninie nasiona do kubków po dużej śmietanie i przy sadzeniu do gruntu delikatnie wyciągam zawartość aby nie uszkodzić korzeni.
Ja wszystkie dynie sadzę (nie sieję) do gruntu - przygotowuję sadzonki wkładając podkiełkowane na ligninie nasiona do kubków po dużej śmietanie i przy sadzeniu do gruntu delikatnie wyciągam zawartość aby nie uszkodzić korzeni.
Moje nowe imię Szansa 
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja tą dynię uprawiam już 3 rok. Nasiona dostałam od KasiPuk z Anglii. Dwa lata temu rosła koło Atlantik Gigant. Siałam nasiona w tamtym roku i nic nie wskazywało na to ,żeby się obie skrzyżowały. Też lubię tą dyńkę. Zadna inna mi nie pasuje jak ta.
A nasiona widziałam na Franchi Sementi w zakładce Golden linia
Asia
A nasiona widziałam na Franchi Sementi w zakładce Golden linia
Asia
Dziękuję bardzo. W jednej ofercie firmy nasiennej Early Butternut była F1, czy to możliwe?
Pozdrawiam , Bożenka.
-
Pelasia

- Kontakt:
W opisie tych dyn, jest napisane ,żeby w naszych warunkach uprawiać je z rozsad,wtedy na pewno zdążą dojrzeć.
Asia
Asia
Miałam z rozsady, tylko po przesadzeniu długo stała w miejscu. A specjalnie wysiałam do doniczek torfowych, żeby nie uszkodzić korzeni przy przesadzaniu. Być może pogoda im nie sprzyjała bo w maju było zimno.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
Pelasia

- Kontakt:
Było zimno. Pamiętam ,że po wysadzeniu dyń do gruntu, latałam z butelkami 5 l i zabezpieczałam delikatne jeszcze sadzonki.
Czytałam na forum ,żeby pierwszy zalążek dyni zerwać ,bo to ogranicza wzrost i związywaniu się następnych dyniek.
Asia
Czytałam na forum ,żeby pierwszy zalążek dyni zerwać ,bo to ogranicza wzrost i związywaniu się następnych dyniek.
Asia