Zapiekanka z ziemniaków
kg ziemniaków (ja biorę ok 5-6)
, papryka czerwona, żółta, zielona jak lubimy
, 1 cebula,
pieczarki,
kiełbasa albo boczek,
1 ząbek czosnku,
żółty ser.
Opcjonalnie możemy dodać cukinie, mozarelle, pomidory, ser feta
przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
Ziemniaki kroimy na plastry grubości ok 1 cm i gotujemy ok 5 min (z umytą skórka) w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem (ja specjalną przyprawą do pieczonych ziemniaków), na wierzch układamy ser (potarty w plastrach do wyboru).
Kroimy warzywa w kostkę, wrzucamy na patelnie cebulę jak dostanie koloru dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy wszystko pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec dodajemy sól pieprz, rozmaryn i mieszamy. Potem układamy farsz na ziemniakach, a na wierzch układamy ser (plastry albo potarty).
Wkładamy do piekarnika ok 180-200 stopni i zapiekamy ok 45 - 50 minut.
-- 4 lut 2013, o 12:24 --
asma pisze:Aga-no nie poznałam ,że to Ty piszesz
Musiałam zdjąć czapkę i przestać męczyć tego ślimaka

no co wiosna idzie ....
