Liliowce można kupić u Ismeny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=31425 Ja po spacerze po galerii rozchorowałam się. Szkoda a może to z drugiej strony dobrze, że nie mam miejsca ani kasy bo mogłabym popłynąć
Mój świat - Tamaryszek
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój świat - Tamaryszek
Wiesz Izo, gdyby mi przyszło do głowy, że będzie taka zima to też przykryłabym pierisy. Ale byłam wczoraj na przeglądzie i może nie będzie tak źle jak mi się na poczatku wydawało. Jeden pieris na pewno żyje, gorzej jest j odmianą o pstrych liściach, ale może nie całkiem stracony. Hebe podmarzło środkiem zobaczymy jak będzie wyglądać.
Liliowce można kupić u Ismeny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=31425 Ja po spacerze po galerii rozchorowałam się. Szkoda a może to z drugiej strony dobrze, że nie mam miejsca ani kasy bo mogłabym popłynąć

- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
u mnie iglaki też były przywalone śniegiem do ziemi ale teraz ładnie się podnoszą do góry wiosenne krokusy i przebiśniegi już mają pąki ale znowu powrócił mrozek dobrze że słonko jeszcze mocno nie grzeje to wstrzymuje powiększania się pąków nawet na bzach .. a tak nieśmiało wkrada się wiosna do mego ogrodu

również liliowe prymulki zaczynają wychylać główki kwiatów chyba wiosna naprawdę nadchodzi ...

również liliowe prymulki zaczynają wychylać główki kwiatów chyba wiosna naprawdę nadchodzi ...
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izuś, masz już pełno zielonego w ogrodzie i nad strumieniem i przez okno. Niedługo będzie więcej zielonego niż
tej monotonnej bieli. A u nas dalej szron na dachach.
tej monotonnej bieli. A u nas dalej szron na dachach.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- fela

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
To już teraz mogę sobie wyobra&zić jak wygląda czyszczenie. Praca bardzo męcząca i obciążająca stawy. Jakoś ostatnio przeczulona jestem na tym punkcie. Koło strumyka jest nawet dość zielono i nawet dość wiosenniei krokusy na parapecie takie piękne. Tak mi się marzyły te cebulki, ale nie wiedziałam, że kupuje je się jesienią
. Dopiero wiosną pytałam o nie w moim sklepie. Nawet nie zdziwiła ich specjalnie ta moja głupota, ale oni są zawsze bardzo grzeczni i przez ten rok już się wystarczająco poznaliśmy, aby moje ignoranctwo juz ich nie dziwiło.
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj IZO!
Wiem ile czeka Cię pracy przy strumyku, ale ja pomimo tego bardzo, bardzo Ci go zazdroszczę.
Jest wyjątkowo piękny. U mnie zima, zima i nawet nie wiem co padło. Wszędzie leży śnieg
Wiem ile czeka Cię pracy przy strumyku, ale ja pomimo tego bardzo, bardzo Ci go zazdroszczę.
Jest wyjątkowo piękny. U mnie zima, zima i nawet nie wiem co padło. Wszędzie leży śnieg
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj..Podziwiam Cię w każdym calu...Kochana..to jest piękne co masz lecz widzę ile to kosztuje zdrowia...
Efekt jednak rewelacja..
U mnie dzisiaj znowu nawrót zimy ...i chyba to jeszcze nie koniec..więc krokusy to ja chyba będę dopiero w kwietniu oglądać jak dobrze pójdzie;)
Pozdrawiam cieplutko:))
U mnie dzisiaj znowu nawrót zimy ...i chyba to jeszcze nie koniec..więc krokusy to ja chyba będę dopiero w kwietniu oglądać jak dobrze pójdzie;)
Pozdrawiam cieplutko:))
- piofigiel
- 1000p

- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Witaj Izo, odnowiony zestaw wypoczynkowy na taras, może Cię bardziej cieszyć niż nowy kupiony w sklepie, będzie w nim przecież włożona Twoja praca i na pewno będziesz miała z faktu samodzielnego odrestaurowania dużo satysfakcji. Dziękuję za wyjaśnienia w sprawie Promanalu, muszę się tym zainteresować, chciałbym również uprawiać ogród jak najbardziej w zgodzie z naturą. Bardzo współczuję ciężkiej pracy jaka Cię czeka w związku ze sprzątaniem strumyka, wynagrodzi ją wspaniały jego widok w okresie letnim. Strumyka w pełnym rozkwicie zazdrościliśmy wszyscy, ale wiosennej ciężkiej pracy nad doprowadzeniem go do świetności już nie, cóż zrobić efekt wymaga pracy.
Dla poprawy nastroju w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę, obejrzałem sobie po raz kolejny wizytówkę Twojego ogrodu, będę się wzorował na jej stylu zakładając własną, może kiedyś do tego dojdzie
Pozdrawiam Tomek
Dla poprawy nastroju w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę, obejrzałem sobie po raz kolejny wizytówkę Twojego ogrodu, będę się wzorował na jej stylu zakładając własną, może kiedyś do tego dojdzie
Pozdrawiam Tomek
- roslynn
- 1000p

- Od: 15 lut 2008, o 12:12
Nie pomyślałabym, że ze strumieniem tyle jest pracy ale to dlatego, że nigdy nie miałam. W każdym razie niech by już zaczęło się dziać wiosennie, obojętnie jaka praca byle w ogródku
U nas niestety znowu sypnęło śniegiem
U nas niestety znowu sypnęło śniegiem
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
U nas też jak okiem siegnąć biało.Wczoraj wybrałam sie na imieniny w pantofelkach,a w nocy potrzebne były już kozaki.
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
KOCICA ? Ewo, dziękuję za pocieszenie! Ja też nie straciłam nadziei na kwitnienie oczaru, ale się niepokoję...
DODAD ? dziękuję Dorotko! Myślę,że aspekt finansowy i brak miejsca to jedyne, co nas powstrzymuje przed permanentnym szaleństwem zakupowym...!
MARGO ? Małgosiu, to barwinek Variegata . Ma większe liście niż te najbardziej popularne, wygląda efektownie, kupiłam od razu dużą kępkę.
MANIUSIKA ? mam nadzieję, Janko, że moje iglaki też odżyją, kiedy ten śnieg wreszcie zniknie. Masz cudną wiosnę w ogrodzie ! U mnie to ledwie co wyłazi z ziemi, ale może to i lepiej, bo znowu sypie śnieg !
ABEILLE ? Wiesiu, ta zieleń taka jakaś bura...Martwię się,że krócej będziemy się cieszyć sezonem ogrodowym w tym roku. Ale, że u Was ciągle szron...!
FELA ? Felu, jakie ignoranctwo...! Masz tyle sadzonek w domu, jak w szkółce prawie! Ja do tej pory nie mam odwagi wziąć się za jakiekolwiek rozmnażanie roślin...
GORYCZKA ? Krysiu, witaj! Tak opisałam te pracę przy strumyku , ale też jestem szczęśliwa, że go mam ! U Ciebie śnieg w całym ogrodzie, u mnie już było lepiej, a dziś znowu cały ogród w śniegu. I nadal sypie...A przyszły lilie z Lilypolu !
RENI ? dziękuję Reniu ! U mnie zima na całego, załamię się chyba...Chyba muszę poszukać jakichś letnich zdjęć.
PIOFIGIEL ? pewnie, że tak , Tomku! Szczególnie, że dzięki temu będzie więcej pieniędzy na zakup roślin, a lista tych najpotrzebniejszych jest bardzo długa...
Już nie mogę się doczekać, żeby w ogrodzie znów było ładnie, żeby siedząc na tarasie słuchać pluszczącego strumyka...
I czekam z niecierpliwością na Twoją wizytówkę !
ROSLYNN ? witaj! Wiesz, Sabino, pewnie sztucznie zrobiony strumyk nie wymaga tyle pracy...woda płynie w obiegu zamkniętym, nie ma skąd przynieść brudu i mułu.
Ja tez chętnie wzięłabym się za każdą robotę w ogrodzie...! Ale u mnie zima na całego...
MALGOCHA ? Gosiu, u mnie to samo , sypie przez cały dzień, wszystko białe !
Dostałam lilie z Lilypolu ? ponad 30 cebul, i dostałam dwie w prezencie ! To mój pierwszy zakup roślin przez internet. Te dwie prezentowe dostałam w kolorach pasujących do zamówionych, ciekawe czy to przez przypadek...
Na razie stoją w piwnicy...a myślałam,że od razu je posadzę...
W krótkiej, słonecznej chwili, ponieważ temperatura od kilku dni nie spadała poniżej zera, przycięłam trochę gałęzi w ogrodzie ? np. derenie i wierzby.
Oprysk Promanalem przełożony na czwartek, ale patrząc na to, co się dzieje za oknem ? czarno to widzę...
Jedynie taki wiosenny kwiatek mogę pokazać...

Tu wyłażą tulipany...

DODAD ? dziękuję Dorotko! Myślę,że aspekt finansowy i brak miejsca to jedyne, co nas powstrzymuje przed permanentnym szaleństwem zakupowym...!
MARGO ? Małgosiu, to barwinek Variegata . Ma większe liście niż te najbardziej popularne, wygląda efektownie, kupiłam od razu dużą kępkę.
MANIUSIKA ? mam nadzieję, Janko, że moje iglaki też odżyją, kiedy ten śnieg wreszcie zniknie. Masz cudną wiosnę w ogrodzie ! U mnie to ledwie co wyłazi z ziemi, ale może to i lepiej, bo znowu sypie śnieg !
ABEILLE ? Wiesiu, ta zieleń taka jakaś bura...Martwię się,że krócej będziemy się cieszyć sezonem ogrodowym w tym roku. Ale, że u Was ciągle szron...!
FELA ? Felu, jakie ignoranctwo...! Masz tyle sadzonek w domu, jak w szkółce prawie! Ja do tej pory nie mam odwagi wziąć się za jakiekolwiek rozmnażanie roślin...
GORYCZKA ? Krysiu, witaj! Tak opisałam te pracę przy strumyku , ale też jestem szczęśliwa, że go mam ! U Ciebie śnieg w całym ogrodzie, u mnie już było lepiej, a dziś znowu cały ogród w śniegu. I nadal sypie...A przyszły lilie z Lilypolu !
RENI ? dziękuję Reniu ! U mnie zima na całego, załamię się chyba...Chyba muszę poszukać jakichś letnich zdjęć.
PIOFIGIEL ? pewnie, że tak , Tomku! Szczególnie, że dzięki temu będzie więcej pieniędzy na zakup roślin, a lista tych najpotrzebniejszych jest bardzo długa...
Już nie mogę się doczekać, żeby w ogrodzie znów było ładnie, żeby siedząc na tarasie słuchać pluszczącego strumyka...
I czekam z niecierpliwością na Twoją wizytówkę !
ROSLYNN ? witaj! Wiesz, Sabino, pewnie sztucznie zrobiony strumyk nie wymaga tyle pracy...woda płynie w obiegu zamkniętym, nie ma skąd przynieść brudu i mułu.
Ja tez chętnie wzięłabym się za każdą robotę w ogrodzie...! Ale u mnie zima na całego...
MALGOCHA ? Gosiu, u mnie to samo , sypie przez cały dzień, wszystko białe !
Dostałam lilie z Lilypolu ? ponad 30 cebul, i dostałam dwie w prezencie ! To mój pierwszy zakup roślin przez internet. Te dwie prezentowe dostałam w kolorach pasujących do zamówionych, ciekawe czy to przez przypadek...
Na razie stoją w piwnicy...a myślałam,że od razu je posadzę...
W krótkiej, słonecznej chwili, ponieważ temperatura od kilku dni nie spadała poniżej zera, przycięłam trochę gałęzi w ogrodzie ? np. derenie i wierzby.
Oprysk Promanalem przełożony na czwartek, ale patrząc na to, co się dzieje za oknem ? czarno to widzę...
Jedynie taki wiosenny kwiatek mogę pokazać...

Tu wyłażą tulipany...

- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj IZO- jednak już widać wiosnę w Twoim ogrodzie.
To zdjęcie ze strumykiem jest piękne.
Ciekawe ukształtowanie terenu, fajne krajobrazy.
Pozdrawiam.
To zdjęcie ze strumykiem jest piękne.
Pozdrawiam.
-
vita

- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Tamaryszku powiedz coś więcej o liliach. O odmianach i kolorach. Ja mam prawie same białe i żółte...
Czytam, że śnieg nie odpuszcza, a niech tam, może wytrwamy?
Czy posadziłaś cebule do doniczek, czy czekasz jednak na poprawę pogody?

Czytam, że śnieg nie odpuszcza, a niech tam, może wytrwamy?
Czy posadziłaś cebule do doniczek, czy czekasz jednak na poprawę pogody?
Cudny ogród, pięknie fotografowany. Urocze, romantyczne zakątki, szum strumienia, zachwycające detale architektoniczne. Oby pogoda jak najszybciej pozwoliła ożywić wiosennymi kolorami ten piękny ogród.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
TAJKA ? miło mi powitać nowego gościa ! Cieszę się,że Ci się u mnie podoba ! Wiosny u mnie już nie widać ? znów wszystko przysypane śniegiem...Idzie epoka lodowcowa !
Mimo wszystko ? zapraszam ponownie !
VITA ? Witaj, Wiktorio! Zamówiłam 5 odmian, jedną dostałam w prezencie. Wszystkie są po 3-6 cebul. Wybierałam te łatwiejsze . Są to :
-azjatki- Tebaldi, Navonna i Brunello (prezent)
-LA- Giverny , Seguret ,
- OT- Eudoxia
Na razie siedzą w torfie w zimnym garażu. Patrząc na to, co się dzieje za oknem, nie wiem, kiedy uda się je posadzić...
Na pewno będą posadzone w odmianowych grupach, mają tworzyć plamy kolorystyczne na tle zieleni, w różnych miejscach ogrodu. Tyle koncepcja.
I właśnie nie mam wybranych tych określonych miejsc. Dwie białe odmiany ( kwitnące w różnych terminach) idą naturalnie do Białego Ogrodu. Reszta - w żółciach i pomarańczach - w inne rejony. Myślałam ,że jak przyjdą cebule, śniegu już nie będzie i będę mogła spokojnie popatrzeć na rabaty i wybrać miejsce..
.Jak widzisz ? kupowałam nie pojedynczo i dyscyplina kolorystyczna została zachowana. Oczywiście miałam ochotę na wiele pozostałych, ale się opanowałam ? jeśli te się przyjmą ? będą następne zamówienia. A jak u Ciebie ?
RM27 ? Romku, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin ! Dziękuję za pochwały...Bywałam w Twoim ogrodzie i wiem, że jest wyjątkowy ! Starannie zaplanowany i rośnie w nim mnóstwo pięknych roślin. Zapraszam w odwiedziny ponownie !
Moi drodzy Goście... JA JUŻ MAM DOSYĆ ZIMY !!!
Wczoraj sypało cały dzień, teraz jest pół metra śniegu, po prostu środek zimy...
Od płn. strony domu ( także na tarasie ) leżą chyba metrowe ?betonowe? zaspy... Staram się nie myśleć o roślinach pod nimi...
W ramach protestu wobec tej sytuacji ? dziś pokażę zdjęcia z ogrodów w Toskanii ( byłam tam w zeszłym roku )
Wiem, że nie lubicie regularnych ogrodów, ale włoskie założenia są i były wzorem i punktem odniesienia dla ogrodników przez wieki.
A poza tym ? wszystko lepsze niż to, co za oknem...!
Zdjęcia nienajlepsze ...
Ogrody Boboli we Florencji

Inne ogrody medycejskie

A poza tym cała Toskania jest jednym , wielkim ogrodem...

Taki widok miałam z domu, w którym mieszkaliśmy...

Mimo wszystko ? zapraszam ponownie !
VITA ? Witaj, Wiktorio! Zamówiłam 5 odmian, jedną dostałam w prezencie. Wszystkie są po 3-6 cebul. Wybierałam te łatwiejsze . Są to :
-azjatki- Tebaldi, Navonna i Brunello (prezent)
-LA- Giverny , Seguret ,
- OT- Eudoxia
Na razie siedzą w torfie w zimnym garażu. Patrząc na to, co się dzieje za oknem, nie wiem, kiedy uda się je posadzić...
Na pewno będą posadzone w odmianowych grupach, mają tworzyć plamy kolorystyczne na tle zieleni, w różnych miejscach ogrodu. Tyle koncepcja.
I właśnie nie mam wybranych tych określonych miejsc. Dwie białe odmiany ( kwitnące w różnych terminach) idą naturalnie do Białego Ogrodu. Reszta - w żółciach i pomarańczach - w inne rejony. Myślałam ,że jak przyjdą cebule, śniegu już nie będzie i będę mogła spokojnie popatrzeć na rabaty i wybrać miejsce..
.Jak widzisz ? kupowałam nie pojedynczo i dyscyplina kolorystyczna została zachowana. Oczywiście miałam ochotę na wiele pozostałych, ale się opanowałam ? jeśli te się przyjmą ? będą następne zamówienia. A jak u Ciebie ?
RM27 ? Romku, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin ! Dziękuję za pochwały...Bywałam w Twoim ogrodzie i wiem, że jest wyjątkowy ! Starannie zaplanowany i rośnie w nim mnóstwo pięknych roślin. Zapraszam w odwiedziny ponownie !
Moi drodzy Goście... JA JUŻ MAM DOSYĆ ZIMY !!!
Wczoraj sypało cały dzień, teraz jest pół metra śniegu, po prostu środek zimy...
Od płn. strony domu ( także na tarasie ) leżą chyba metrowe ?betonowe? zaspy... Staram się nie myśleć o roślinach pod nimi...
W ramach protestu wobec tej sytuacji ? dziś pokażę zdjęcia z ogrodów w Toskanii ( byłam tam w zeszłym roku )
Wiem, że nie lubicie regularnych ogrodów, ale włoskie założenia są i były wzorem i punktem odniesienia dla ogrodników przez wieki.
A poza tym ? wszystko lepsze niż to, co za oknem...!
Zdjęcia nienajlepsze ...
Ogrody Boboli we Florencji

Inne ogrody medycejskie

A poza tym cała Toskania jest jednym , wielkim ogrodem...

Taki widok miałam z domu, w którym mieszkaliśmy...