Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Beatko, kwiatuchy piękne i kochane, ;:333 ;:167 ale moją uwagę przykuł jarmuż. ;:219 Jest cudny, dorodny i w ciekawej odmianie. ;:138
Kotka bardzo podobna do mojej, a już minkę zrobiła identyczną. ;:108 Słodziutkie maleństwo. ;:167
Załapałam się na przepis, mam jarmuż, zrobię chipsy. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu / Maska - zobacz jakie mam maleństwo z tej czteroletniej lobelii ogrodowej. I ma inną górę niż Twoja, dlatego nie rozpoznałam tej roślinki.

Obrazek

Aniu / anabuko1 - no i to jest dobry pomysł! Na pewno nie będzie się rzucała w oczy taka gałązka hortensji z kokardą. ;:306 Nie ma to jak dobry i dyskretny kamuflaż ;:215 :;230
Dzisiaj jednej gałązki już nie obcięłam - dobre rady to podstawa! ;:196

Basiu - tam mam głównie piasek w tym kręgu, więc kurdybankowi będzie ciężko zaszaleć, zresztą łatwo się stamtąd go wyrywa. A u mnie ma tyle miejsca do popisu, że w kręgu na pewno nie będzie się aż nadto rozpychał.
Hortensję dębolistną mam dopiero drugi rok, kupiłam ją jak już była przebarwiona na brązik. W tym roku jeszcze mi nie kwitła. Ale i tak te jej brązowe liście wszystko rekompensują.

Paula - na pewno się przypomnę z tą aksamitką.
Bardzo prosty przepis na te chipsy z jarmużu, dziękuję! ;:138 Na pewno ta papryka mi też do tego spasuje!
A te w cieście naleśnikowym to znam tak: doprawione dość gęste ciasto naleśnikowe, drobno posiekany jarmuż ewentualnie plus co tam się zechce / jakieś lubiane przyprawy, może być nawet koperek, starty ser żółty, itp, itd). Wszystko razem wymieszać i piec jak zwykłe naleśniki (wychodzą ok 2 - 4 mm grubości). Ja je lubię z ketchupem. Też w sumie są bardzo proste.

Iwonko1 - już zaprzestałam obcinania tej hortensji. Widzisz jak Was słucham? ;:172
Ja sobie w tym roku specjalnie kupiłam nasiona niskiego onętka, bo też rok w rok rosly mi olbrzymie i nie podobały mi się. a teraz mam takie max do 60 cm. I mają olbrzymie kwiaty. Zbiorę nasiona, też prześlę.
Dam oczywiście znać zanim Ci coś wyślę. A nasiona aksamitki i kosmosu - to później.
Ja te jasne aksamitki wysiewałam w domu.

Lucynko - to obie będziemy degustować chipsy z jarmużu. Pewnie jutro już je zrobię.
Tak, ten fioletowy jarmuż jest świetnie dekoracyjny i chyba jeszcze bardziej kruchy niż ten zielony. Ucieszyłam się jak zdobyłam jego nasiona. Zostawię go troszkę na zimę, ciekawa jestem jaki będzie.
A Twoje kocio "rozmawia" z Tobą? Bo moja to gaduła jest... No i rozumie co się do niej mówi. Troszkę to trwało zanim nas całkowicie zaakceptowała, ale teraz na prawdę jest milusińska.

I dzisiejsze moje cynie LIliput ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To ja oczywiście jestem chętna i na nasiona kosmosu ;:196 Bo temu co i rusz wycinam pędy, żeby chociaż trochę odsłonić inne rośliny, ale on sobie nic z tego nie robi, tylko dalej się rozrasta. Na dodatek jeszcze nie wszystkie nawet kwitną i stoją tylko takie ogromne, zielone krzaki.
Cynie pięknie Ci kwitną, moje w tym roku jakoś mało widoczne. A lobelia ogrodowa nigdy nie przeżyła zimy i wreszcie dałam sobie z nią spokój.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Właśnie dzisiaj oglądałam jakąś powtórkę Mai w ogrodzie i pokazywali dębnolistną, a właścicielka ogrodu mówiła, że kocha ją najbardziej ze wszystkich :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Beatko cynie są piękne i kochają je motyle.Parę lat temu gdy byłam na wsi u rodziny, ciotka miała nimi obsadzoną całą rabatę. A motyli nad nimi tysiące. I ten widok zapamiętam chyba na zawsze. U mnie nie chcą za bardzo rosnąć i uwielbiają je ślimaki. Moja zmora..... ;:222
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1 - no właśnie ostatnio też trafiałam na takie nasiona Kosmosów, że rosly wielkie i bardzo późno kwitły albo wcale. Ale jak zobaczyłam na nasionach napis "niskie" to mi się aż oczy uśmiechnęły - i teraz to jest to!
Lobelie ogrodowe traktuję jako bardzo kapryśne rośliny. Ale mimo to lubię je bardzo. Tylko ta fioletowa się u mnie ostała, choć miałam kilka kolorów.
Może Twoje cynie się dopiero rozkręcają. Mogą Cię jeszcze mile zaskoczyć! ;:108
Ja mam pierwszy raz tę odmianę Liliput i jestem bardzo zadowlona, to wręcz koronkowa robota kwiatów.

Basiu - no ma ta dębolistna hoirtensja w sobie "to coś". ;:108
A widziałaś w tamtym ogrodzie jaką mają wielką krwawnicę? Cudna!
Ich Dębolistna miała ok 60 cm kwiatostany - jak się tu nią nie zachwycać....

Olu - ja od samego początku rozwoju chronię cynie przed ślimakami, jak tylko się pokażą maleńkie siewki to zaraz sypię - no niestety, trzeba. Też bardzo lubię te kwiaty. No i tak długo kwitną.
Z taką sporą ilością motyli to ich dotąd nie kojarzyłam, ale przyuważę sobie czy i u mnie je lubią motyle. ;:167
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle masz różności ,że nawet trudno powiedzieć co ładniejsze, bo wszystko super ;:138 Ale i tak najładniejsza jest dumna gospodyni ;:306 uwielbiam zwierzaki i zawsze sie cieszę jak ktoś je pokazuje ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładne cynie.
Mi jakoś nie trafiają się takie ładne :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

A tak chciałam mieć w tym roku cynie, więc kupiłam parę sadzonek, jednak ślimaki je wyczaiły i pożarły mi te parę sadzonek ;:222 .Dobrze ,ze w skrzynce wysiałam Basine aksamitki, bo i tych bym nie miała.Beatko ja mam niebieską lobelię tylko ona się ostała niestety szkarłatna i inne dawno opuściły mój ogródek Twoja jest bardziej lila ,a moja błękit
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, dzisiaj dotarły roślinki, ale jeszcze ich nie rozpakowałam. Tak je zmyślnie zapakowałaś, że akurat mi się mieszczą na rowerowy bagażnik :heja A raniutko, prosto po pracy jadę na działeczkę i będę sadzić. Dziękuję ;:196
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Basiu,

u mnie też ślimaki atakują cynie, hosty, nawet niskie dalie. Sypiesz niebieskiki granulkami? Kupiłam takie w sklepie ogrodniczym, mam nadzieję, że będą skuteczne.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko to mam nadzieję że kuzynka lobelia pokaże co potrafi i będzie się lepiej zachowywać :;230
Ładne cynie lilipucie, ja mam w tym roku kupne sadzonki takich pustych cynii jakich dawno już nie widziałam, ale są i kwitną :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie rośliny przyjechały w doskonałej kondycji i wszystkie już są posadzone ;:196 ;:196 Chyba tylko Anafalis musi zmienić miejsce, bo teraz wyczytałam, że jest agresywny, a ja go posadziłam wśród róż. Te miniaturowe oregano bardziej przypomina mi tymianek, jesteś pewna tego ziółka? A krwawnik jaki rośnie wysoki? Bo nad nim jest świerczek i nie wiem czy się zmieści. Świerk jest mocno podcięty, ale jednak.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, no musi być troszkę koloru w ogrodzie. A mój kot zawsze dogląda co nowego się pojawiło lub zrobiło. Cżęsto też przypieczętuje swoim ciałkiem jak coś nowego posadzę - ale nic nie jest zniszczone.

Aniu / anabuko1 - zauważyłam, że zdecydowanie mocniejsze i wytrwalsze są te małe cynie. Wprawdzie mam je pierwszy raz, ale patrząc na ich liście, to są super. A kwiaty - wiadomo, cieszą nawet te najdrobniejsze.

Jadziu, jakiś czas temu miałam chyba z pięć kolorów tych lobelii ogrodowych, ale ostała się tylko ta jedna z nich, resztę powaliły nornice i były tylko jeden sezon.
Cynie sieję w maju, na zewnątrz, od razu do większych donic. I od razu daję niebieskie granulki. Inaczej też bym ich nie miała.

Paula, no ja też muszę te kwiaty, o których piszesz chronić przed ślimakami, bo np dalie u mnie uwielbiają, cynie, aksamitki, hosty - tak samo.
U mnie bardzo się sprawdzaja te niebieskie granulki. Sypię od wczesnej wiosny, ale maleńko lecz systematycznie (czyli mniej więcej co 3-4 tygodnie,) Ktoś to świetnie ujął, że ślimaki mają się tym otruć a nie najeść.
Na początku ślimaki, te bezdomne, to zbierałam dziennie wręcz litrami, teraz to na prawdę sa już pod kontrolą.

Marysiu - lobelia od Ciebie musi pokazać na co ją stać bo jest w pierwszym rzędzie grządki posadzona - wierzę w to, że sprosta temu wyzwaniu. ;:172
Duże puste cynie miałam ostatnio, a te liliputki to przypadek - po prostu mi się spodobały na zdjęciu jak przeglądałam ofertę nasion.
Na pewno masz bardzo ładne te cynie.

Iwonko1 - bardzo się cieszę, że i sposób zapakowania i same roślinki są ok.
Anafalis wrzuciłam jakbyś chciała, ale możesz z nim na śmietnik (piszę poważnie). On jak teraz kwitnie to nie jest najciekawszy - ale wiosną jak startuje to go uwielbiam. Zresztą też zwróciłaś na niego u mnie uwagę (jest wtedy prawie srebrny).
Tak, u nieiktórych bywa ekspansywny - u mnie w żadnym z ogrodów taki nie był. Teraz też nie jest. Bo nie wiem czy można nazwać to ekspansywnością jeśli w ciągu czterech lat ma może raptem ze 12 gałązek.... Zresztą wyrywa się je u mnie świetnie (na razie rwałam jak tylko chciałam się z kimś nim podzielić).
Co do Oregano - być może to i Tymianek :oops: , ale dostałam je jako Złote Oregano i tak już zostało.... Nie wnikałam w to. Mi opis rośliny pasuje właśnie do Oregano Złotego. Zresztą zobaczysz na wiosnę jakiego pięknego złocistego kolorku nabierze. To niziuśuka roślina. Nie ma wad. ;:167
Krwawnik pod świerczkiem - no nie wiem. Może na próbę dać go tam i w jakieś inne jeszcze miejsce, nie aż takie suche.... Jest piękny jak kwitnie. To Cerise Queen. U mnie krwawniki osiągają 70 - 120 cm - ale to zależy od danego roku. Jeśli chcę niskie to przycinam je przed pierwszym kwitnieniem. Ścinam zaraz jak tylko przekwitną.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To w takim razie krwawnik też przesadzę. Tam jednak nie ma tyle miejsca. Oregano będę obserwować. Na razie te listeczki są wąziuchne, właśnie jak u tymianku. Ale skoro mówisz, że to oregano, to niech tak będzie ;:108
Anafalisa na razie zostawię, chociaż nie w różach. Pozbyć się go zawsze zdążę.
Paczka zapakowana tak, jakbyś wzięła pod uwagę, że na rower zapakuję ją bez problemu. Może wyszło tak przypadkiem, ale jestem wdzięczna ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”