Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród zielonej III

Post »

Moje myszowate w takiej kępie tulipanów miały by niezłą ucztę :roll: Wykopujesz je po przekwitnięciu :?:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu już raz próbowałam posadzić tulipany w formie wijącej się rzeczki. Niestety nornice wyjadły połowę i nie było co oglądać. Teraz sadzę wyłącznie w siatce i w donicach, więc wiosną będą wyłącznie kępy.

Beatko tulipany zaczynają w wielu wątkach kwitnąć, bo szaro, buro, zimno, to kolor potrzebny dla poprawy nastroju. Karol urodzi się w lutym. :)

Sabinko mnie się podobają duże grupy, ale też chciałabym tulipany rozrzucone na rabatach. ;:215 Niestety gryzonie wybiły mi z głowy te pomysły. ;:160

Dorotko wykopuję szeroki dołek, układam tulipany co 5-7 cm i rosną. :D Na zdjęciu jest kępa dwuletnia, już zakwitło kilka cebulek przybyszowych.

Aniu ta kępa już wykopana. Większość w doniczkach i siatce, bo nornice szaleją u mnie. W siatkę sadziłam po kilkanaście sztuk, natomiast w doniczkach mniej. Wiosną przekonamy się jak to będzie wyglądać. ;:218 Mam krótko ogród, ale zostawiałam cebulki dwa lata w ziemi. W tym sezonie większość zjadły nornice, a resztę wykopałam.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czyli nie wykopujesz co roku tylko dajesz im szansę rozrastać się?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko w kilku miejscach zostawiłam przez dwa lata. W tym sezonie, jak nie będą bardzo kolidować z moimi pomysłami, to wszystkie cebulowe zostawiam w glebie. Zdobędę doświadczenie, jak będą się zachowywać posadzone w doniczkach.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Soniu u mnie, też nie mogę tulipanów wysadzać do gruntu
Nornice, tak się rozmnożyły ,że brakuje im pożywienia i wcinają moje cebulki.
Teraz karmie dzikiego kota /od lata pomimo ,że go karmie ciągle ucieka i warczy na mnie/
i zauważyłam jakby nornic było mniej- ziemia się tak nie podnosi
może poszły do sąsiada :;230 :;230
Ja, nawet kupiłam sporo koron cesarskich ,mówią ,że te rośliny wystraszają nornice
ale jakoś po posadzeniu koron nie zauważyłam różnicy-ziemia ciągle była jak pierzyna.
Twoja kępa tulipanowa bajka ;:180 taka zdrowa kępka w dużej ilości ,pięknie wygląda ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sonia ta tulipanowa kępa wynagrodziłaby mi wszystko! Mistrzosko gęściutka! Przydała by się niezapominajka do duetu. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie tulipany robią wrażenie.
Ja aż tak gęsto nie sadzę, a to duży błąd
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu gratuluję serduszka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Soniu, póki co, wyrywkowo zapoznałam się z Twoim ogrodem, cudny jest (zimą obiecuję przebrnąć przez wszystkie watki ;:108 ).
Bażanty ;:167 U mnie na wsi, zimą, podchodzą sarny i łosie, latem dziki i oczywiście lisy (jajka wyjadają ;:224 )
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dzięki, już na miejscu tych tulipanów rosną róże. Moje nornice mało wybredne, nawet jeden czosnek wysoki mi gdzieś wciągnęły. :twisted: A niektórzy twierdzą, że czosnków nie lubią. U mnie trzy koty sąsiadów biegają, ale nornic zatrzęsienie. ;:223

Aniu już tej kępy nie ma, rosną tam róże i białe tulipany. Jak długo taki stan się utrzyma, trudno zgadnąć. ;:306

Gosiu sadzenie roślin w dużych grupach, to moje zboczenie. :;230 Lubię, jak z okna widać dużo koloru.

Tereniu dziękuję. ;:196

Marlenko miło, ;:196 ale szkoda czasu na oglądanie wszystkiego. U mnie zaczyna się właściwie od traw w czerwcu i hortensji w lipcu. ;:306 No może jeszcze trochę tulipanów wiosną. Ja miałam zaprzyjaźnione stadko saren, ale pobliska budowa je wypłoszyła. Dziki też ryją nocami za płotem, im robotnicy nie przeszkadzają. Lisów nie zazdroszczę, to szkodniki, ale też chcą żyć. ;:131

Sabinka nastroiła mnie sasankowo, niestety u mnie bezodmianowe. :)

Obrazek

Obrazek

Szafirki w tym roku mają już 15 cm liście, znowu będą wiosną paskudne. Jednak dla koloru znoszę brzydotę liści.

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja w tym roku przesadzałam moje sasanki w inne miejsca. Ciekawe czy odchorują przesadzanie czy będą ładne na wiosnę. W poprzednim było zbyt dużo wilgoci i chyba im to nie służyło ;:185
Mam też jedną białą, ale słyszałam że kapryśna, ciekawe czy zakwitnie w przyszłym roku ;:173
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

ja cebulki tulipanów posadziłam bez żadnego zabezpieczenia mam nadzieje że mi ich nornice nie zjedzą w tamtym roku nie zjadły :D
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Taki elegancki i zadbany ten twój ogród . Niech wszystko ci pięknie rośnie
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu jak Ty to robisz, że nie masz chwastów :D. Masz chyba magiczne ręce i .... czary maryy.... tadam piekny ogród ito na piasku :). NAJBARDZIEJ urzekły mnie Twoje trawy. Naprawde masz reke do nich :). Ja dostałam Miskanta miesiac temu od kuzynki, ale przyciętego mi go dała. Dzisiaj związałam to co zostało i agrowłóknina związałam. Mam nadzieje, ze kiedys bedzie choc troszke taki jak Twój :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale to wcale nie zboczenie
Ja mam znowu inne,. bo lubię jak ciągle coś kwitnie i nie można wtedy posadzić większych grup obok siebie, bo potem jest jakby pustka
Dlatego tak mieszam rosliny, ale powoli zaczynam dojrzewać do plam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”