Jednego nawet przydybałem gdzie się po pierwszym locie schował na noc

To Twoja czereśnia może zakwitnąć w poniedziałek, czy tak ogólnie zapylać? Jak czereśnia to faktycznie rekordzistka. U mnie mogły by się już paść na zielsku, ale śpią. Kwitnie jasnota, wierzby , krokusy , żonkile , złoć, cebulica, pierwsze ziarnopłony, zawilce, miodunka, taszniki zaczynają. Lata mnóstwo samic trzmieli. Zdaje się , że widziałem pierwszego trzmiela wschodniego w tym roku. Straszną ekspansję ma ten gatunek, niesamowite! Inne trzmiele dołku , a ten się rozpycha.elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha

Tak po prawdzie to własnie dzisiaj nie miałem swoich akcesoriów do makrofotgrafii i robiłem tak jak fabryka dała na kitowym szkle. Zwykle bardziej powiększam ;)elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha

klik pisze:To Twoja czereśnia może zakwitnąć w poniedziałek, czy tak ogólnie zapylać? Jak czereśnia to faktycznie rekordzistka. U mnie mogły by się już paść na zielsku, ale śpią. Kwitnie jasnota, wierzby , krokusy , żonkile , złoć, cebulica, pierwsze ziarnopłony, zawilce, miodunka, taszniki zaczynają. Lata mnóstwo samic trzmieli. Zdaje się , że widziałem pierwszego trzmiela wschodniego w tym roku. Straszną ekspansję ma ten gatunek, niesamowite! Inne trzmiele dołku , a ten się rozpycha.elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha

Murarka była sfotografowana obiektywem Olympus M.Zuiko 12-50mm F3.5-6.3 (na ustawieniu "macro")klik pisze:Liesoc - fajna fota , a pytanie możesz podpowiedzieć co tam do body zakładasz

Jest to taki właśnie biały kleks. Możliwe że ozdabiając tak inne kokony, te wygryzione już dają sygnał śpiącym że czas brać się do roboty. Ta biała kropka jest postawiona od zewnątrz czy przesiąka od środka? Taka obserwacja wskazałaby sprawcę.
 Jest to taki właśnie biały kleks. Możliwe że ozdabiając tak inne kokony, te wygryzione już dają sygnał śpiącym że czas brać się do roboty. Ta biała kropka jest postawiona od zewnątrz czy przesiąka od środka? Taka obserwacja wskazałaby sprawcę.