MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

U mnie dzisiaj wykluły sie pierwsze samczyki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednego nawet przydybałem gdzie się po pierwszym locie schował na noc

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Choć to samczyk, zakochałem się w maluszku. Ma taką piękną fryzurkę. Podobne uczucie miałem kiedyś gdy przyjrzałem się młodemu, jeszcze nieporadnie chodzącemu kociakowi i dostrzegłem że od urodzenia ma długie wąsy :D
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
elraf
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 13:10

Post »

Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha
To Twoja czereśnia może zakwitnąć w poniedziałek, czy tak ogólnie zapylać? Jak czereśnia to faktycznie rekordzistka. U mnie mogły by się już paść na zielsku, ale śpią. Kwitnie jasnota, wierzby , krokusy , żonkile , złoć, cebulica, pierwsze ziarnopłony, zawilce, miodunka, taszniki zaczynają. Lata mnóstwo samic trzmieli. Zdaje się , że widziałem pierwszego trzmiela wschodniego w tym roku. Straszną ekspansję ma ten gatunek, niesamowite! Inne trzmiele dołku , a ten się rozpycha.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha
Tak po prawdzie to własnie dzisiaj nie miałem swoich akcesoriów do makrofotgrafii i robiłem tak jak fabryka dała na kitowym szkle. Zwykle bardziej powiększam ;)

Tak a`porpos zaglądania w oczy - klecanki rdzaworożne
Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Akula
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 paź 2015, o 00:06

Post »

@klik Dwa sezony temu porobnice pojawiły się i zasiedliły nieużywaną szklarnię, można powiedzieć, że mieszkają pod dachem więc to "udomowione" dzikusy. W ubiegłym roku naliczyłem ponad 50 gniazd. Myślę, by spróbować je nakłonić do przenosin do skrzynek, ale praktycznie nie ma informacji jak się do tego zabrać...
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne zdjęcia lesioc!
U mnie też zaczęły się powoli wygryzać. Jestem bardzo ciekawa, jak to będzie w tym roku - czy znów duża część zostanie niewygryziona (w poprzednim roku połowa).
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Akula czy możesz zrobić zdjęcia i tu je wkleić, jak te gniazda wyglądają w Twojej szklarni :)

Ja mam jeszcze takie pytanko do hodowców. Czy u Was też są na kokonach w miejscu gdzie się wygryzają taka jasna biała kropka jak by farbką naznaczone ale nic się nie wygryza.
ms2pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2016, o 23:11

Post »

Zrobiłem już domek, instalacja w weekend (wrzucę foty) . Jest to mój początek więc nie mam żadnych kokonów. I tu się zastanawiam jaka jest szansa że jakakolwiek murarka odnajdzie mój domek? Teren podmiejski, dookoła pola ale i ogródki działkowe (północ Mazowsza).
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ms2pl bliska 100% . Powinno się raczej zadawać pytanie kiedy , a nie czy pszczoły zajmą domek. :wink:
elraf
100p
100p

Post »

Jolek dokładnie miałem zadać podobne pytanie , na kokonach pojawia się jakieś białe coś , nie mam pojęcia co to jest a wygląda to u mnie tak na kokonach po prawej :
Obrazek

Obrazek

Liesoc - fajna fota , a pytanie możesz podpowiedzieć co tam do body zakładasz ?

a tutaj udało mi się wczoraj na jednej focie złapać aż 8 szt hahah , troche trzeba się naszukać ich tutaj :
Obrazek

no i na koniec fajna sytuacja w rurce siedział samiec a do tej samej rurki przystartowało jeszcze dwóch no i bitka była :

Obrazek

Obrazek

w sumie to nie wiem dlaczego startują wszystkie do tych rurek w których już jakiś samiec siedzi .....
elraf
100p
100p

Post »

klik pisze:
elraf pisze:Lesioc - aleś przywali makro stary ;-) normalnie można trutniowi w oczy spojrzeć hahahhaha , u nie dziś był szał samcówz 15 szt ganiało w okolicy kokonów i trzciny ;-) patrząc na prognozy to chyba od poniedziałku będą miały co zapylać hahhahha
To Twoja czereśnia może zakwitnąć w poniedziałek, czy tak ogólnie zapylać? Jak czereśnia to faktycznie rekordzistka. U mnie mogły by się już paść na zielsku, ale śpią. Kwitnie jasnota, wierzby , krokusy , żonkile , złoć, cebulica, pierwsze ziarnopłony, zawilce, miodunka, taszniki zaczynają. Lata mnóstwo samic trzmieli. Zdaje się , że widziałem pierwszego trzmiela wschodniego w tym roku. Straszną ekspansję ma ten gatunek, niesamowite! Inne trzmiele dołku , a ten się rozpycha.

No powiem ci że tempo przyrostu pąków na drzewach krzewach i takie tam jest spore , wczoraj u sąsiadki pojawiły się dwa kwitnące kwiatki na moreli , u mnie mam wrażenie że jeśli będzie tak jak zapowiadają czyli od niedzieli lampa po 15-20 stopni to dosłownie kilka dni i będzie kwitnienie bo pąki są z dnia na dzień coraz większe , myślę wszystko się ładnie w czasie powinno zgrać bo samców robi się coraz więcej a na samice pewnie do tygodnia trzeba będzie czekać , jak podchodzę do ula przykładam ucho i nasłuchuje to gryzienie jest takie w kokonach że szok jakby termity skrobały w deskach hahahahah .
U mnie już pełno kwiatków i kilka kwitnących krzewów jest więc o pożywienie dla nich już się nie martwię , przyroda jednak umie sobie poradzić ;-) .
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klik pisze:Liesoc - fajna fota , a pytanie możesz podpowiedzieć co tam do body zakładasz
Murarka była sfotografowana obiektywem Olympus M.Zuiko 12-50mm F3.5-6.3 (na ustawieniu "macro")
Klecanki to Tokina Macro AT-X M100 100mm/2.8
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

elraf no właśnie o te kropki chodzi.
Mam takie gdybanie, czy to nie jest ślina która rozpuszcza powłokę przed wygryzieniem. Jednak że, myślę czy w takim przypadku nie jest tam w środku już trup. Oddzieliłam już te kokony i będę obserwować czy coś się z nich wygryzie bo powinny zostać otulinki.
Może ktoś wie jeszcze czy te kropeczki to nic niebezpiecznego i rozwieje wątpliwości :D
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Pierwsza czynność po wygryzieniu to obowiązkowa kupka :D Jest to taki właśnie biały kleks. Możliwe że ozdabiając tak inne kokony, te wygryzione już dają sygnał śpiącym że czas brać się do roboty. Ta biała kropka jest postawiona od zewnątrz czy przesiąka od środka? Taka obserwacja wskazałaby sprawcę.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”